Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček se opřel do Schillerové „sekery“. Superhrubá mzda se odkládá, stravenky zůstanou

Aktualizováno -
14. ledna 2020
21:22
Autor: ČTK - 
14. ledna 2020
19:41

Debatu o zrušení superhrubé mzdy vládní koalice v úterý odložila do projednávání návrhu rozpočtu na příští rok. ČSSD a hnutí ANO se tak k záměru ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) vrátí zřejmě na jaře, kdy se začínají projednávat obrysy hospodaření státu na příští rok. „Budeme o tom jednat v rámci sestavování rozpočtu,“ informoval ČTK předseda ČSSD Jan Hamáček. Koalice v úterý rovněž rozhodla, že papírové stravenky zůstanou i v příštích letech, ale zaměstnanci budou moci tento benefit čerpat i jako nedaněný příjem. Shoda byla i na zálohovaném výživném.

Souhlasíme se zrušením, ale bez hrubého výpadku v rozpočtu,“ uvedl ke zrušení supehrubé mzdy ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) plánuje navrhnout zrušení superhrubé mzdy v daňovém balíčku pro rok 2021. Nyní mzdy a platy zaměstnanců podléhají sazbě daně z příjmů 15 procent, ale do základu se započítává i sociální a zdravotní pojistné odváděné zaměstnavatelem.

Chyběly by peníze na služby i penze, namítá ČSSD

V případě zrušení superhrubé mzdy by se podle Schillerové zavedla daň 19 procent. Nyní je podle ní efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Podle jejího dřívějšího vyjádření to má však svá problematická místa, protože některým poplatníkům by se tak zvýšily daně.

Zrušení superhrubé mzdy podporuje a prosazuje opoziční ODS. Samostatný návrh předložila již dříve ve Sněmovně, neúspěšně se ho pokoušela vložit v roce 2018 do tehdy projednávaného daňového balíčku. Sociální demokraté jsou k věci skeptičtí, i když i oni dlouhodobě o zrušení superhrubé mzdy hovoří.

Samotné zrušení superhrubé mzdy znamená schodek v příjmech státního rozpočtu 25 miliard korun. Takže by podle sociální demokracie chyběly peníze ve školství, zdravotnictví nebo na zvyšování důchodů.

Stravenky zůstanou, vznikne ale i paušál

Výsledek debaty o stravenkách oznámila v úterý Schilerová. Stravenkový paušál bude podle návrhu ministerstva financí alternativou ke stravenkám a podnikovému stravování.

Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek, v případě stokorunové stravenky by tak zaměstnanci měli mít 55 korun za každý odpracovaný den, uvedla ministryně. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Se stravenkovým paušálem nesouhlasí například odboráři a Asociace provozovatelů poukázkových systémů. 

Video  Schillerová přiznala v Blesku: Superhrubou mzdu se možná zrušit nepodaří.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Naproti tomu má podporu Asociace hotelů a restaurací ČR a Asociace českého tradičního obchodu. Hamáček ještě v neděli řekl, že jeho strana stravenky rušit nechce. Je to podle něj jen zavedení další daňové výjimky.

Zálohované výživné maximálně na dva roky

Zálohované výživné bude stát vyplácet nanejvýš dva roky, a to rodičům, jimž partner neposlal celé soudem stanovené výživné po čtyři měsíce. Podmínkou bude také podané trestní oznámení na neplacení výživného a návrh na exekuci. Stát by měl vyplácet celou částku přiznanou soudem, maximálně však dostane rodič, kterému partner dluží, 3000 korun měsíčně. Na takovém systému se podle ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) shodla koaliční rada.

Do Sněmovny podle Maláčové vláda pošle v souvislosti s výživným dva zákony. Jeden o zálohovaném výživném, druhý o zlepšení vymáhání z dílny ministerstva spravedlnosti. Ten má posílit sankce pro neplatiče.

Žádosti o vyplácení zálohovaného výživného budou podle ministryně zpracovávat úřady práce. Na vyřízení budou mít měsíc. Po roce vyplácení dávky stát situaci přezkoumá.

JaPi ( 14. ledna 2020 21:01 )

Platí nejenom ty co stravenky přijímají a pak pokorně čekají až za měsíc jim přijdou peníze, ale ten zaměstnavatel - musí je nakoupit. Tomu říkám bezpracný vejvar. Třeba Hamáček nebo někdo blízký je silně na tom zainteresován.

zlymikes ( 14. ledna 2020 20:28 )

Hamáček tady jednoznačně lobuje za ony prodejce stravenek. Cca 5 % z každé stravenky je za její distribuci a zúčtování na úkor provozovatelů veřejného stravování je slušný vývar. A to ještě člověk jim to musí setřídit, pak se v krajské centrále objednat že si přijedu pro peníze a trpělivě a s úklonou čekat. To už ten ocas a další nevidí.

zlymikes ( 14. ledna 2020 20:25 )

tak brzký podvečer a takhle zhulená

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa