Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zemana rozjásal Johnson. „Vyhrála moje krevní skupina,“ říká Babiš a štve ho brexit

Aktualizováno -
13. prosince 2019
13:44
Autor: Darina Jíchová, ČTK, vei - 
13. prosince 2019
08:23

Už první odhady po uzavření volebních místností jasně hovořily o vítězství konzervativců v čele s jejich předsedou, premiérem Borisem Johnsonem. O jeho vítězství se nepochybovalo v Česku ani ve Spojených státech, na začátku sčítání hlasů mluvčí prezidenta Miloše Zemana provolával Johnsonovi slávu, pozadu nebyl ani prezident USA Donald Trump, který očekával velké vítězství pro Borise“. A je tomu tak, Toryové doslova deklasovali své soupeře, sčítání hlasů ukazuje, že by konzervativci neměli mít problém se získáním naprosté většiny.

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček na svém twitteru už v noci oslavoval premiéra Johnsona. Sdílel status „Vivat Boris.“ Další gratulaci přidal těsně před koncem sčítání hlasů, kdy se o výhře konzervativců už nedalo pochybovat.

Babiš: Moje krevní skupina

Gratulace pro „charismatického lídra“ Johnsona přišla i od českého premiéra Andreje Babiše (ANO), který však ve svém příspěvku na twitteru vyjádřil lítost. Proč?

„Gratuluji Borisovi Johnsonovi a konzervaticům k drtivému vítězství v parlamentních volbách. Zvítězil charismatický lídr, moje krevní skupina. Získal silný mandát dokončit brexit. ČR ztrácí silného spojence v EU, což je mi líto,“ uvedl na twitteru.

Video  Johnson mezi ovcemi, voliči, studenty či mechaniky v depu formule: Britský premiér pak triumfoval v předčasných volbách  - Reuters
Video se připravuje ...

A pro Blesk Zprávy Babiš v SMS z Bruselu dodal: „Je to drtivé vítězství charizmatického lídra - premiéra Borise Johnsona. S hlavním heslem jeho programu brexitem je to jasné, bohužel náš velký spojenec v EU Velká Británie odchází k 31.1.2020 z EU. Dobrá zpráva to není ani pro EU, ani pro Česko. Ale musíme respektovat vůli občanů Velké Británie. Bylo to de facto druhé referendum o brexitu, tentokrát o mnoho objektivnější, než první.“ 

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) komentoval vítězství konzervativců přímo pro Blesk Zprávy. „Vítězství konzervativní strany především potvrdilo, že voliči ve Velké Británii chtějí dokončit brexit, lze tedy očekávat, že na konci ledna příštího roku Velká Británie odejde z Evropské unie,“ řekl Petříček.

„Premiér Johnson má nyní silný mandát k tomu, aby výstupovou dohodu prosadil. My bychom se v tuto chvíli chtěli soustředit na jednání o budoucích vztazích Velké Británie s Evropskou unií. Protože pro Českou republiku je to zásadní zejména na význam Británie coby našeho obchodního partnera, a stojíme také o vztahy s Británií i v dalších oblastech, jako je bezpečnost, věda, výzkum či inovace. V tuto chvíli jsem přesvědčen, že premiér Johnson má skutečně silný mandát, a že voliči potvrdili jeho záměr odejít na základě kompromisní dohody, která byla v říjnu dojednána. My teď budeme mít do listopadu 2020 čas najít cestu, jak nastavit budoucí vztahy,“ doplnil Petříček.

Zeman: Vyvedete Brity z tápání

“Považuji Vás za silnou a charismatickou osobnost, která bude schopná vyvést Británii z několikaletého tápání a dát dalšímu vnitřně i zahraničněpolitickému vývoji Spojeného království tolik potřebnou dynamiku,” napsal Johnsonovi prezident Miloš Zeman.

Pozadu nezůstal ani Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09. Ten se ve svém tweetu zaměřil hlavně na „neodvratitelný“ brexit a možné odtržení Skotska.

Jourová: Zaměříme se na uspořádání vztahů po brexitu

Eurokomisařka Věra Jourová (za ANO) pro Blesk Zprávy: „Výrazné vítězství Borise Johnsona znamená, mimo jiné, že odchod Velké Británie nastane 31. 1. Předtím musí schválit rozlukovou dohodu parlament Velké Británie a Evropské unie. Poté začneme pracovat na dohodě o volném obchodu, bezpečnostní spolupráci a dalších podstatných věcech společného zájmu. Pro Evropu zůstane Spojené království významným partnerem a spojencem. Budeme pracovat na nejlepším možném uspořádání vzájemných vztahů, už kvůli milionům občanů EU žijících v Británii a Britů na evropském kontinentu. Po třech letech od britského referenda jim dlužíme ujištění, jak to bude dál,“ prohlásila Jourová.

Mezi zahraničními gratulanty vévodí prezident Trump, který rovněž na twitteru pogratuloval premiérovi Johnsonovi k vítězství v parlamentních volbách. Dodal, že po očekávaném odchodu Británie z Evropské unie budou moci Londýn s Washingtonem uzavřít rozsáhlou obchodní dohodu.

„Gratulace Borisu Johnsonovi ke skvělému VÍTĚZSTVÍ!“ napsal Trump. „Británie a Spojené státy nyní po BREXITU budou moci uzavřít obrovskou novou obchodní dohodu. Ta dohoda má potenciál stát se vůbec tou největší a nejlukrativnější než jakákoli dohoda, která by mohla být s EU. Oslavuj Borisi!“ dodal americký prezident. Šéf Bílého domu, který v minulosti Johnsonovi opakovaně vyjádřil podporu, ještě v noci na twitter napsal, že ve Spojeném království to vypadá na velké vítězství pro premiéra.

Padla rudá zeď, shoduje se tisk

Johnson čtvrteční volby označil za „historický moment a politické zemětřesení, podle něj se povedlo přepsat politickou mapu Británie“, jeho neúspěšní protivníci pak za „děs“ a „zklamání“.

Asi nejdramatičtěji popsali volby novináři deníku Daily Telegraph, podle nich v noci ze čtvrtka na pátek „padla rudá zeď“, označili tak neúspěch labouristů. „Drtivé vítězství,“ tak se v tisku dnes píše o úspěchu konzervativců, toto spojení využila většina deníků včetně The Guardian, The Times, Metro, listu The Sun, Daily Mail nebo Daily Express. 

Poražený Corbyn sám uvedl, že „prožívá zklamání“, dodal také, že v příštích volbách už labouristy nepovede. „Co bude se stranou dál?“ ptají se analytici stanice BBC, podle Corbyna se ve straně bude hojně debatovat o její budoucnosti.

Hořkou porážku utržila také šéfka britských Liberálních demokratů Jo Swinsonová, ta ve volbách neobhájila své parlamentní křeslo, v jejím obvodu zvítězila Skotská národní strana (SNP). „Je to děs,“ popsala své prvotní pocity z voleb. „Někteří budou tuto vlnu nacionalismu, která se prohnala na obou stranách hranice, oslavovat,“ uvedla Swinsonová, v reakci na výsledek voleb, rezignovala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajanene ( 13. prosince 2019 14:50 )

Když si Zeman s Babišem pletou Anglii s Českem, přesněji řečeno jejich šance s našima, pak se obávám, co z nich ještě vypadne. Snad to je jenom takové vlezpr*elkovství, kterému jsou zvyklí a tím to končí. Jinak to blbě skončí tady.

istyl ( 13. prosince 2019 14:34 )

to vam da Putka a Cína

adeso ( 13. prosince 2019 14:19 )

vy jste nepochopili, že Trump chystá pro Anglii luxusní dohody. Co si myslíte že by někdo připravil pro nás? Psí ho.....

istyl ( 13. prosince 2019 14:15 )

Prave proto, jak rika pan dole...

istyl ( 13. prosince 2019 14:12 )

Hmmm...to sedi...rikat nekomu, ze je imbecil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa