Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Drtivé vítězství a rychle pryč z EU. Johnson s milenkou slaví triumf, soupeře potupil

Aktualizováno -
13. prosince 2019
14:33
Autor: ČTK, Darina Jíchová, trm, simao - 
12. prosince 2019
08:02

Předčasné britské volby mají dle odhadů naprosto jasného vítěze. Premiér Boris Johnson dotáhl konzervativce k drtivému vítězství, výsledek jeho soupeře Jeremyho Corbyna označují komentátoři za katastrofu a patrně nejhorší výsledek labouristů od roku 1935. Rychle se zároveň přiblížil i kýžený brexit. Johnson chce dotáhnout odchod z EU do konce ledna 2020.

Do voleb šel Boris Johnson jako mírný favorit, otázkou bylo, zda se jí podaří získat absolutní většinu, tedy nejméně 326 křesel. To se podle odhadů přesvědčivě povedlo. 

„Politické zemětřesení,“ nechal se premiér Johnson slyšet před oslavujícími konzervativci, většinu ve sněmovně mají jasné. „Nyní musíme plně porozumět zemětřesení, které jsme způsobili. Změnili jsme politickou mapu této země. Budeme se muset postavit následkům našeho velkého vítězství, musíme změnit i naši stranu, aby se vyrovnala míře naší výhry,“ prohlásil Johnson na oslavě konzervativců. Dodal také, že se Británie „stala zemí jedné vlády“.

Johnson: Brexit bude

Británie odejde z Evropské unie k 31. lednu, prohlásil po volebním vítězství svých konzervativců premiér Johnson. Brexitu podle něj již nic nezabrání. „EU opustíme 31. ledna, už neexistují žádná ´pokud´, žádná ´ale´, žádná ´možná. Nezklameme vás,“ zavázal se Britům premiér. Během své vítězné řeči několikrát zopakoval, že „brexit bude dotažen do konce“. „Ale jako první, přátelé, pojďme si dát snídani,“ vtipkoval Johnson.

Video  Johnson mezi ovcemi, voliči, studenty či mechaniky v depu formule: Britský premiér pak triumfoval v předčasných volbách  - Reuters
Video se připravuje ...

Konzervativci ovládli Dolní sněmovnu

Konzervativci podle průběžného sčítání získali ve čtvrtečních parlamentních volbách absolutní většinu v Dolní sněmovně. Podle webu televize Sky News po sečtení hlasů v 649 z celkových 650 obvodů mají konzervativci 364 mandátů. Opoziční labouristé jsou se 203 křesly druzí, zatím přišli o 59 míst. Třetí se umístila Skotská národní strana (SNP), která má 48 křesel a polepšila si o 13 míst. Deset křesel získali Liberální demokraté. 

V klání dvou silných stran a několika „trpaslíků“ podle odhadů konzervativci získají nakonec jasnou převahu - 368 křesel. Oproti tomu labouristé pouhých 191, Skotská národní strana pak 55, Liberální strana 13 a zelení budou mít v Británii jednoho poslance.

Další výhra pro Johnsona, cena útěchy pro Corbyna

Premiér Johnson ve čtvrtečních volbách obhájil mandát ve svém západolondýnském volebním obvodě Uxbridge a South Ruislip, kde získal 52,6 procenta hlasů. Kandidát opozičních labouristů Ali Milani skončil druhý s 37,6 procenty hlasů, informoval web televize Sky News. Svůj severolondýnský mandát obhájil i jeho sok Corbyn, ale je to pro něj „jen cenu útěchy“.

Úspěch žen

Mandátu se po předčasných volbách chopí rekordní počet žen, za konzervativce to bude 86 političek, za labouristy dokonce 104. S kampaní členkám Konzervativní strany pomáhala premiérova partnerka, která v minulosti působila jako komunikační šéfka Konzervativní strany.

Volební účast činila 67,23 procenta, což je méně než při předchozích volbách v roce 2017, kdy byla 68,7 procenta. Nenaplnily se obavy, že kvůli zimě a vánočním přípravám voliči k urnám nedorazí, píše Sky News.

Přestože se čeká ještě na hlasy z posledního obvodu, premiér Johnson už vyrazil do Buckinghamského paláce, kde na něj čeká britská panovnice královna Alžběta II. Ani poledne nepřineslo poslední výsledky, tisk se mezitím baví nad zvláštní kravatou, kterou na oslavu oblékl Johnson. „Je to sova, nebo tučnák?“ ptají se čtenářů na sociálních sítích.

Premiér Boris Johnson po svém volebním vítězství vyrazil za královou, (13.12.2018). Premiér Boris Johnson po svém volebním vítězství vyrazil za královou, (13.12.2018). | Reuters

Závěr voleb brzdí poslední obvod

Britové i odpoledne netrpělivě očekávají volební výsledky z posledního ze 650 volebních obvodů, kterým se tradičně stal St Ives na výspě Cornwallského poloostrova na jihozápadě Anglie. Rychlé oznámení výsledků zkomplikovalo špatné počasí, které zabránilo svozu hlasovacích lístků na souostroví Scilly. Kvůli silnému větru a vlnobití se lodě z menších ostrovů nemohly dostat na největší ostrov St Mary's. V úvahu připadalo vyslání helikoptéry, ale úřady se nakonec rozhodly vyčkat na příznivější počasí.

Obvod St Ives zatím čelí na twitteru kritice i posměchu, kdy někteří lidé píší, že tamní komise nemá dostatek prstů, aby hlasy spočítala. Další zase v souvislosti s časem očekávaného oznámení výsledků používají anglický termín „dreckly“, což znamená někdy v budoucnu bez časového upřesnění. Slovník slangové angličtiny slovo přirovnává ke španělskému maňana (zítra), ale „bez zbytečného stresu, který může být ze španělského příslovce pro vyjádření časové neurčitosti některými poklidnými typy pociťován“.

Mezi prvními gratulanty nechyběl prezident Spojených států Donald Trump, uvedl, že Británie a USA budou moci po brexitu uzavřít rozsáhlou obchodní dohodu.

Johnson: Silný mandát k realizaci brexitu

„Děkuji všem v celé naší skvělé zemi, kteří volili, všem dobrovolníkům a těm, kteří kandidovali. Žijeme v největší demokracii na světě,“ napsal Johnson na twitter pár minut po zavření místností. A raduje se dál. Podle dosavadních volebních výsledků jeho vláda získala silný mandát k zajištění vystoupení Británie z EU, řekl v pátek nad ránem muž, který zažil osobní „vzkříšení“. 

Byl to právě tenhle bývalý starosta Londýna, kdo před časem vehementně prosazoval brexit, skončil však nakonec jako ministr zahraničí a vypadalo to, že utekl z boje. Vrátil se však po řadě neúspěchů Theresy Mayové jako „spasitel“ konzervativců. A přinesl účinný recept, jak přesvědčit Brity a porazit labouristy.

S vydřičkou své hnízdečko uhájili

Sám zažil i osobní kotrmelec - rozvádí se, do Downing Street 10 se pak stěhoval již s milenkou Carrie Symondsovou. Jeho „vydřičkou“, jak svou partnerku sám pojmenoval. Jejich „hnízdečko“ zůstane i po volbách netknuté, uhájili jej zcela jasně.

Boris Johnson s milenkou Carrie Symondsovou vyrazil oslavit porážku labouristů (13.12.2019) Boris Johnson s milenkou Carrie Symondsovou vyrazil oslavit porážku labouristů (13.12.2019) | Reuters

„Myslím si, že se tyto volby zapíší do dějin a dají nám nyní, v této nové vládě, šanci respektovat vůli britského lidu, změnit tuto zemi k lepšímu a rozvinout potenciál všech obyvatel této země,“ řekl Johnson.

Corbynova katastrofa

Britští komentátoři označili očekávaný výsledek labouristů za „katastrofu“, po níž by měl jejich lídr Jeremy Corbyn odstoupit. Corbyn již ohlásil, že stranu v příštích volbách nepovede.

Labouristická strana podle Corbyna nyní se zveřejňováním průběžných výsledků, zažívá „velmi smutnou noc“. „Nepovedu stranu v žádných dalších všeobecných volbách,“ prohlásil Johnsonův rival, který vsadil před volbami až na silně leviovou, sociální a místy až „komunisticky“ radikální politiku.

Předpokládaný výsledek strany je však nejhorší za desítky let. Naposledy získali labouristé méně než 200 křesel v roce 1935.

Skotské volání po nezávislosti sílí

Předsedkyně Skotské národní strany Nicola Sturgeonová se mezitím nechala slyšet, že Skotsko musí mít právo na další referendum o své nezávislosti na Spojeném království.

„Boris Johnson možná má mandát na to, aby z Evropské unie vyvedl Anglii. Rozhodně ale nemá mandát na to, aby Skotsko vyvedl z EU. Skotsko musí mít právo rozhodovat o své budoucnosti,“ uvedla Sturgeonová.

Skotsko v brexitovém referendu v roce 2016 hlasovalo pro setrvání v Evropské unii. Prvního referenda o skotské nezávislosti v roce 2014 se zúčastnilo 3,6 milionu ze 4,3 milionu registrovaných voličů (85 procent), přičemž 55 procent hlasujících se vyslovilo pro setrvání ve svazku se zbytkem Británie.

Se psem k volbám vyrazil i premiér Boris Johnson. Se psem k volbám vyrazil i premiér Boris Johnson. | Reuters

Psí lavina u voleb

Hlavní soupeři dorazili k volebním urnám hned ráno, Johnson ve společnosti psa Dilyna, Corbyn s manželkou. S Dilynem později vyrazila k volbám i premiérova přítelkyně Carrie.

 

Právě psi u voleb se stali fenoménem předčasných britských voleb. Sociální sítě zahltily snímky psů u volebních místností. Sdílení fotografií psů pod hashtagem #dogsatpollingstations se stalo ve Spojeném království na twitteru učiněným fenoménem.

Letos navíc mají psi vzhledem k blížícím se svátkům příležitost vynést své nejlepší vánoční oblečky, poznamenala BBC. Volební pravidla podle britských médií přítomnost psů přímo uvnitř volebních místností dovolují. Musí ale být na vodítku a nijak nenarušovat volební proces.

A nejsou to jen psi, kteří doprovází své páníčky k volbám, na twitteru se objevil také hashtag #catsatpollingstations a stále více lidí tak chodí volit se svou kočkou, několik Britů vzalo k urnám i své fretky, ježky. Někdo přijel k volebním místnostem na koni a jeden Brit s sebou dokonce vzal jehně. 

Johnson nyní tedy kvapem žene Británii z EU. To labourista Corbyn měl jiný plán, jeho cílem bylo, aby Británie během tří měsíců vyjednala s EU novou dohodu, kterou by Britové následně dostali ke schválení v referendu.

Referendum o brexitu se však nyní opakovat nebude. Už tak malé naděje na většinovou vládu labouristů definitivně vyprchaly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pfoto1 ( 13. prosince 2019 16:59 )

Za to, že nechápete, se omlouvat nemusíte

cepp ( 13. prosince 2019 16:29 )

Škoda že odchází, byli v EU našimi spojenci. Teď rychle nalákat investory utíkající z Británie, aby šli k nám.

ivoadler ( 13. prosince 2019 15:19 )

Vítězné tažení EU skončilo. Je to jenom ku prospěchu Evropy. A vzkaz do Bruselu: dejte si bacha, blbečkové. Nevím jak ostatní, ale nejsem sám, kdo má toho vašeho poručníkování dost. Zvolněte!

dobryclovek ( 13. prosince 2019 15:12 )

to je hovad blbek kteří se snaží počítat!! najíst vám mužu dát,napít vám mužu dát ale rozum do vás nedostanu!!

Krziz ( 13. prosince 2019 15:11 )

Sorry ale prave padla Velkonemecka rise a jeji dalsi plan na ovladnuti evropy ty socialisto

Zobrazit celou diskusi