Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Milence chce dát k Vánocům brexit. Johnson čelí kritice za letadlo i „Lásku nebeskou“

Autor: Darina Jíchová - 
10. prosince 2019
22:19

Předčasné britské volby se rychle blíží, zbývají už jen dva dny a konzervativci v čele se svým předsedou, premiérem Borisem Johnsonem dělají všechno proto, aby získali přízeň voličů. Johnson se svým týmem objíždí celou zemi, vystupuje v televizi a při tvorbě svého volebního videa se inspiroval oblíbeným filmem Láska nebeská (2003). Nejen Britům slibuje „hory doly“, v rozhovoru pro stanici BBC, že brexit „dotažený do konce“ bude vánoční dárek pro jeho mladou přítelkyni Carrie Symondsovou (31). Tu ale rozhodně nepotěšil jeho poslední „kousek“, jako environmentální aktivistka preferuje cestování nezatěžující životní prostředí, její milý si ale na krátkou cestu z jednoho města do druhého povolal tryskáč. Ve vlaku by přitom podle Daily Mailu strávil jen 55 minut.

Johnson čelí kritice za svoje rozhodnutí cestovat z Doncasteru do Darlingtonu letadlem, do kterého kromě svého týmu „naložil“ také novináře. Let trval zhruba půl hodinu, přitom cesta vlakem, která by byla nejen levnější, ale i ekologičtější, by mu trvala jen o 25 minut déle. Do svého cíle by dorazil za 55 minut, autem by byla cesta trochu delší, zabrala by asi hodinu a tři čtvrtě.

Podle Britů je Johnson pokrytec zvláště proto, že ve volebním programu jménem Konzervativní strany slíbil větší důraz na ochranu životního prostřední. „Náš program je zelenější, než kdy předtím,“ nechal se slyšet Johnson. „Představíme revoluční obnovitelnou energii,“ zavázal se premiér, dodal, že se vláda také začne více zajímat o boj s klimatickými změnami.

Greenpeace: To je nepřijatelné

Do případného zvolení se ale evidentně Johnson nehodlá svého programu držet, rozčilují se britské environmentální organizace i opozice. „Jeho krátký let nadělal takové škody, že si to nejde ani představit. Je nepřijatelné a poněkud absurdní, aby někdo, zvláště pak premiér, musel létat někam, kam se za necelou hodinu dostane vlakem,“ sdělil tisku Doug Parr, šéf britské pobočky Greenpeace.

Britský premiér Boris Johnson. Britský premiér Boris Johnson. | Reuters

„Jak může prohlašovat, že je připraven snižovat emise, a pak nastoupit do tak nepotřebného a zbytečného letu?“ divil se stínový ministr dopravy, labourista Andy McDonald.

Premiér zřejmě doufal, že hněv Britů utiší svým volebním videem, inspiroval se u všeobecně oblíbeného, a v Británii dokonce nejoblíbenějšího, vánočního filmu Láska nebeská. Ve snímku si roli charizmatického premiéra, který se nebojí postavit prezidentovi Spojených států, zahrál Hugh Grant. Herec vystupuje proti brexitu a je proto, aby Británii zůstala v Evropské unii.

Johnsonovo volební video:

Johnson se ale vtělil do nešťastně zamilovaného Andrewa Lincolna a napodobil jeho vyznání pro Keiru Knightleyovou. Premiér ve videu nesděluje manželce svého nejlepšího přítele, že ji miluje, ale přesvědčuje voličku, aby dala hlas konzervativcům.

Na bílých čtvrtkách má místo slov lásky hesla jako: „Dotáhneme brexit do konce!“, „Váš hlas nikdy nebyl důležitější!“ nebo v narážce na svého protivníka Jeremyho Corbyna: „Ten druhý chlápek by opravdu mohl vyhrát!“.

„Jedna karta, asi ta nejdůležitější, premiérovi chybí, a to: O Vánocích se má říkat pravda,“ hodnotil Grant Johnsonův počin. „Je to bizarní parodie,“ video konzervativců sdílí rozporuplné reakce. Navíc se velký náskok, který měli před labouristy, podle průzkumů pomalu snižuje. Výsledek voleb bude podle odborníků velmi těsný.

Brexit dostane „vydřička“ pod stromeček

Do boje o hlasy se zapojila také Jonhsonova milenka Symondsová, které premiér doma říká „vydřička“. Společně se štěnětem Dilynem objíždí Británii a lobbuje za konzervativce. Johnsona například doprovodila do hinduistického svatostánku, Neasdenského chrámu v Londýně. Premiér její zájem na kampaně zatím nekomentoval, nicméně v rozhovoru pro BBC se nechal slyšet, že brexit bude do Vánoc připravený, protože to bude dárek pro Symondsovou.

Zobrazit celou diskusi