Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Babiš a Dostálová lžou,“ tvrdí Kalousek. Premiér: „Zoufalci a sekta“ řeší střet zájmů

Aktualizováno -
2. prosince 2019
16:11
Autor: ČTK, simao - 
2. prosince 2019
11:52

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ostře opřel do Evropské komise, která do Česka doručila výsledky auditu k jeho údajnému střetu zájmů. Miroslav Kalousek (TOP 09) míní, že jak premiér, tak ministryně Klára Dostálová (ANO) mlží a lžou. Šéf Transparency International David Ondráčka míní, že nyní jde jen o to, kolik bude muset Česko vracet peněz, a Babiše označil za „dotačního podvodníka“. Babiš to považuje za osobní mstu, Ondráčka prý chtěl dělat ministra vnitra.

Andrej Babiš (ANO) a střet zájmů - téma, které opět rezonuje českou i bruselskou politikou. Podle informací týdeníku Respekt předběžná auditní zpráva Evropské komise potvrzuje premiérův střet zájmů. Dokazovat tak má Babišův přetrvávající vliv na podnik Agrofert, který převedl do svěřenských fondů v souvislosti se zákonem lex Babiš.

V každém případě není pravda, co zveřejnila Česká televize a Bakalův Respekt, že je to konečná podoba auditní zprávy,“ řekl Babiš v pondělí dopoledne Impulsu.

A bránil se v průběhu dne dál. K chystané schůzi lídrů parlamentních stran na téma auditů Evropské komise, kterou svolávají Piráti Ivana Bartoše, Babiš s úsměvem uvedl, že není pozvaný. „Lídři parlamentních stran mají konečně nějaký program, konečně zase mají antibabiše na stole, tak já jím držím palce,“ uvedl dnes odpoledne Babiš. Do Evropské komise se opřel, že nemá patent na rozum a není autoritou na výklad českých předpisů včetně zákona o střetu zájmů.

Babiš se čílí: Zoufalci!

„Střet zájmů zásadně odmítám, o to víc, že když jsem šel do voleb 2013, tak všichni věděli, co mám. Já jsem odešel z firmy 2014 a tuhle lex Babiš vymysleli ti zoufalci, když viděli, že mi nadále stoupají preference, i když mě Sobotka vyhodil z vlády. Tak to stále nestačilo, tak přišli s lex Babiš. Já to považuji za absurdní, a uvidíme, jak se k tomu postaví ČR,“ říkal v pondělí Babiš.

A opřel se do „auditorské mafie“. „Znovu opakuji, že jsem postupoval podle lex Babiš. Tradiční demoblok, ti, kteří jsou teďka sekta, připravili zákon proti Babišovi, aby ho konečně vyštvali z politiky. A Babiš postupoval podle toho zákona,“ vzkázal premiér.

Účelová záležitost, tvrdí premiér

Evropská komise podle Babiše zcela absurdně a nesmyslně vykládá český zákon o střetu zájmů. Premiér trvá na tom, že v souladu s jeho novelou vložil Agrofert do svěřenského fondu, takže předpisům vyhověl.

„Já to považuji samozřejmě za účelovou záležitost, protože nechápu vůbec, jak si může Evropská komise dovolit vykládat české zákony. Evropská komise vykládá český zákon, který se jmenuje lex Babiš. To je zákon proti Babišovi, aby Babiš nebyl v politice,“ čílil se v pondělí odpoledne Babiš.

EK: Audit k Babišovi a Agrofertu je konečný

Audit ke střetu zájmů Babiše je opravdu konečný, uvedl dnes mluvčí Evropské komise, podle něhož musí české úřady do dvou měsíců Bruselu sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě.

Lhůta se začne počítat od chvíle, kdy do Prahy dorazí český překlad anglického originálu, který obdrželo české ministerstvo pro místní rozvoj v pátek. Resort vede ministryně Klára Dostálová (ANO).

Komise zároveň trvá na tom, že obsah zprávy je tajný. „Od chvíle, kdy obdrží českou verzi, mají dva měsíce, aby nám úřady vysvětlily, jak se hodlají zařídit podle těchto doporučení,“ řekl novinářům mluvčí Eric Mamer. České úřady tedy podle EK nemohou zprávu rozporovat, jak tvrdí Babiš, ale pouze reagovat na jednotlivá její doporučení.

Babiš rušil tiskovky

Babiš se dnes účastní Konference OSN o změnách klimatu (COP25) v Madridu. Před ranním odletem z Prahy do Madridu zrušil briefing pro novinářský doprovod. Následně ve španělské metropoli odřekl i dopolední komentář pro česká média poté, co bylo zrušeno setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem, na které měl briefing navazovat.

Odpoledne Babiš novinářům řekl: „Evropská komise teď tvrdí, že je audit konečný, ale to neznamená, že má pravdu. Budou tam nějaké lhůty, Česká republika se k tomu vyjádří. Pokud nebude (závěr auditu) v souladu s tím, co (ČR) tvrdila, tak ho určitě odmítne,“ uvedl Babiš.

Ondráčka: Je to dotační podvodník

Podle ředitele Transparency International Davida Ondráčky však jsou závěry auditu jasné - a nyní začne dohodovací období o tom, kolik peněz má Česko vrátit. Premiér dlouhodobě tvrdí, že Česko nebude vracet nic.

Babiš by však měl podle organizace, která podnět týkající se premiérova střetu zájmů Bruselu podala, okamžitě odstoupit. „Není možné, aby dotační podvodník zůstával v čele vlády,“ uvedl Ondráčka. „Čekáme, kolik bude Česká republika (z dotací) vracet, záležet bude na tom, za jaké období,“ pokračuje.

Je podle něj evidentní, že peníze získal neoprávněně holding Agrofert, který Babiš převedl do svěřenských fondů. Měl by je tak také vracet. „Pokud to neučiní, bude to stát vymáhat soudně,“ uvedl.

„Dva měsíce má Česko na to, aby implementovalo nějaká opatření,“ uvedl analytik TI Milan Eibl k tvrzení ministerstva pro místní rozvoj, že Česko má dva měsíce na vyjádření ke zprávě. Podle Ondráčky by se mohlo v extrémním případě stát, že budou zastaveny veškeré dotace směřující do Česka.

Ministryně Dostálová podle Ondráčky lže v Babišův prospěch. Ondráčka míní, že je problémem, že o věci bude ale rozhodovat ministerstvo financí v gesci Babišova hnutí ANO.

Zkorumpovaná neziskovka, zuří Babiš

„Zkorumpovaná neziskovka Transparency International, která dostává peníze od ministerstev, v minulosti hlavně od Chovance dostávali. Dostávala peníze i za čas, když dohlížela na to, jak se rozkrádají České dráhy,“ odpověděl na dálku český premiér.

„Je to osobní záležitost pana Ondráčky, který chtěl u nás dělat ministra vnitra před volbami 2013, takže my máme spolu soud, oni mě žalují a já na tom trvám, já si myslím, že neziskovky by neměly dostávat peníze od státu, když dělají politiku a vyjadřují se jako politici. Transparency je součástí těch lidí, kteří chtějí, abych nebyl v politice,“ reagoval v Madridu Babiš. 

Video  Babiš odmítl požadavky demonstrantů z Letné. I zmínky o StB.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Ovčáček: Snaží se svrhnout vládu

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na aktuální dění kolem Babiše, tedy na Hradě značně oblíbeném premiérovi, reagoval ostrými slovy: „Nač chodit kolem horké kaše. Oč tu kráčí? Politické neziskovky, mainstreamová média a liberálně-levicová opozice, tedy skupiny, které nejsou schopny uspět v demokratické soutěži, se s úředníky z Bruselu za zády snaží svrhnout vládu.“

Šéf ODS Petr Fiala, který se v neděli utkal s Babišem v Otázkách Václava Moravce, míní: „Když už se veřejnost od Kláry Dostálové dozvídá, že audit Evropské komise ke střetu zájmů Andreje Babiše nelze zveřejnit, rád bych věděl, na základě čeho ho tají. Kde je nějaké konkrétní omezení, které zakazuje audit zveřejnit?“

Fiala má přitom jasno: „To, že je A. Babiš v obrovském střetu zájmů, je jasné od jeho vstupu do politiky. V tuto chvíli mě ale zajímá, zda bude ČR muset do Bruselu kvůli jeho nenasytnému čerpání dotací vracet stovky milionu Kč. Pokud se tak stane, bude mu potřeba poslat účet, toto nesmí platit občané.“

Kalousek: Babiš a Dostálová mlží a lžou

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek: „V ČR je konečné stanovisko EK ke konfliktu zájmů Andreje Babiše. On a Klára Dostálová mlží a lžou. Žádám 1. místopředsedu vlády Jana Hamáčka, aby se vyjádřil a konal. Koaliční partner se touhle kauzou nemůže promlčet, pokud nechce nést stejnou vinu.“

Někdejší lídr europoslanců ANO, dnes představitel Hlasu Pavel Telička pak doplnil: „Pane Andreji Babiši, nejen my dva víme, že auditní zpráva je konečná. Jste ve střetu zájmů, viz jeden z důvodů ukončení mojí spolupráce. Tanečky ministerstva pro místní rozvoj Kláry Dostálové, které se již rovněž dostaly do střetu zájmů, jsou trapné. Dále poškozujete zájmy ČR v EU. Konejte!“

Babiš: Opozice je hysterická

Babiš se bránil, že konal podle lex Babiš, který je však zákonem speciálně napsaným proti němu, je proti evropským zákonům a popírá jeho základní práva. „Ten zákon je z dílny Sobotka - Kalousek. Oni ho zkrátka takhle změnili, já jsem podle toho postupoval, tak vůbec nechápu, jakým způsobem mohla vlastně Evropská komise k tomu dospět. To rozhodnutí přišlo poslední minuty komise, která skončila,“ postěžoval si dnes Babiš v Madridu.

„Samozřejmě teď je velká polemika, jestli je to konečný audit, nebo není to konečný audit. Z pohledu komise je to asi konečný audit, ale z pohledu ČR to určitě není, že ČR to bude akceptovat. Určitě ne, a je to samozřejmě záležitost paní ministryně Dostálové. Ona k tomu má mít zítra tiskovou konferenci, tak se k tomu určitě vyjádří. Opozice, která nemá žádný jiný program než antibabiš, tak jsou všichni hysteričtí a něco vyvolávají. Já bych doporučil počkat, jak se vyjádří paní Dostálová,“ doplnil Babiš.

Konzervativec ( 3. prosince 2019 13:55 )

Jako mlady kluk byl vBratislavě vekslákem pak agentem Burešem,komunistou a udavačem,užíval všech výhod bolševismu a ted okráda čechy.Pryč s ním at vysmahne z naší země,zavádi tady hnusné moresy.

fimiz ( 3. prosince 2019 10:36 )

jen bezte vy dva uz vidim ty transparenty plne hrubek jako tady

fimiz ( 3. prosince 2019 10:23 )

co mije do tvyho Klouska starypse? Babis je hnida, je koblizni pizmo.

cezar8 ( 3. prosince 2019 09:39 )

dobryclovek: Demolice se houfuje a kazí v této republice ovzduší. A tak si říkám, není právě teď ten čas vyjít do ulic a podpořit našeho premiéra?

cezar8 ( 3. prosince 2019 09:31 )

Co přesně auditní zpráva obsahuje, není jasné, ale to opoziční žumpě vůbec nevadí, aniž by znala obsah zprávy už rozjíždí další monstrózní kampaň AntiBabiš. Babiš dal svůj majetek do svěřeneckých fondů, takže nemá nic. A svůj poslanecký plat včetně náhrad dává na charitu. A to jsou ročně miliony. Babiš přišel bohatý a to se neodpouští proto, že od státu za funkce nic nechce.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa