Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brusel rozhodl o Babišově střetu zájmů. Bude Česko vracet do evropské kasy 450 milionů?

Aktualizováno -
29. listopadu 2019
21:55
Autor: ČTK - 
29. listopadu 2019
20:38

Evropská komise v pátek zaslala českým úřadům konečnou auditní zprávu týkající se dotací z unijních strukturálních fondů vyplácených skupině Agrofert. ČTK to dnes večer sdělila mluvčí komise. Obsah zprávy komise označila za důvěrný a nechce ho komentovat. Stálé zastoupení ČR při Evropské unii následně potvrdilo, že audit obdrželo a předalo ministerstvu pro místní rozvoj. Mluvčí ministerstva Vilém Frček večer ČTK řekl, že o tom zatím žádné informace nemá.

V jarní předběžné auditní zprávě EK podle médií konstatovala, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Česko by kvůli takovému hodnocení mohlo vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun. Babiš možnost střetu zájmů dlouhodobě odmítá a tvrdí, že Česko žádné peníze Bruselu vracet nebude.

„Evropská komise může potvrdit, že dnes v řádném termínu zaslala českým úřadům anglickou verzi konečné auditní zprávy vztahující se k Evropskému fondu pro regionální rozvoj, Fondu soudržnosti a Evropskému sociálnímu fondu,“ uvedla mluvčí EK. Protože auditní proces ještě neskončil, je podle ní obsah zprávy tajný.

Komise obdržela odpověď Prahy na předběžnou zprávu 2. září a na svou odpověď měla tři měsíce. Audit do Česka dnes Brusel odeslal v poslední pracovní den stávající komise. České ministerstvo pro místní rozvoj se zatím k obdržení auditní zprávy nevyjádřilo. I ministryně Klára Dostálová (za ANO) oznámila podle serveru IHNED.cz, že o tom zatím nemá žádné informace. „Nebyla jsem v práci, jsem nemocná,“ sdělila serveru.

Komise pracuje ještě na druhém auditu, který se týká přímých zemědělských dotací. Jeho finální verzi by do Prahy měla zaslat nejpozději v únoru.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) ve čtvrtek oznámil, že začne proplácet dotace schválené Agrofertu za období mezi únorem 2017, kdy Babiš vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem. Tehdy začalo platit evropské nařízení o střetu zájmů. Podle fondu neexistuje legitimní právní důvod pro zadržení těchto dotací a nemůže je neproplatit, aby se nevystavil riziku žaloby ze strany Agrofertu. Dotace schválené od loňského srpna ale fond kvůli předběžné opatrnosti zatím nadále proplácet nebude.

verka1 ( 30. listopadu 2019 10:08 )

Co další vykukove? Babis není jediný co pobírá dotace.

yokky ( 30. listopadu 2019 00:18 )

yokky ( 30. listopadu 2019 00:15 )

Pan Babis he Je S u p e r

marmat ( 29. listopadu 2019 23:45 )

Asi TAKHLE 🤔.....Postupoval by kdokoliv z Vás podobně jako Piráti a TI Ondračka??? Udávali by stě vesele a otevřeně na všechny Světové strany a čekali OBDIV a zvýšení preferencí????????
To je neuvěřitelná "TAKTIKA"....😱

marmat ( 29. listopadu 2019 23:34 )

Už jen proto,že VŠECHNY tyhle nechutné "xinndloviny" zvládá elegantním stylem...Tolik hodin "pilné štvanice" musí u voleb zákonitě "hodit" minimálně 38%😍 Samozerstvi pučistů je kupodivu velmi primitivně prezentované!🤬

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa