Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš je ve střetu zájmů, potvrdil Brusel. Úřad Dostálové oponuje: Není rozhodnuto

Aktualizováno -
1. prosince 2019
19:42
Autor: blv, trm, ČTK - 
1. prosince 2019
17:50

Premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila ve finální verzi auditu Evropská komise. Informaci s odvoláním na dva zdroje přinesl Respekt. Komise prověřovala Babišův vliv na dotace ve spojitosti se společností Agrofert, kterou premiér převedl do svěřenských fondů.

Premiér Andrej Babiš porušuje unijní pravidla, tvrdí podle Respektu Brusel. Podle Evropské komise má vliv na dotační pravidla, z čehož jeho bývalá firma profituje. 

Finální dokument už je v Praze, Evropská komise ho zaslala v pátek jen pár hodin předtím, než její působení skončilo. Od neděle má Unie komisi novou. Na stůl ho dostalo ministerstvo pro místní rozvoj, které vede Klára Dostálová (za ANO). Úřad o obsahu materiálů zatím neinformoval. 

„Souběh byznysu a politiky je podle komise v rozporu jak s evropským, tak s českým právem,“ uvádí Respekt s odvoláním na jeden ze zdrojů. Mohlo by to znamenat, že Agrofert v minulosti bral dotace neoprávněně - z evropských fondů i z českého rozpočtu. 

Finální verze tak potvrdila to, co předběžná zpráva z letošního jara. Česko by podle ní kvůli takovému hodnocení mohlo vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun. 

Premiér střet zájmů dlouhodobě odmítá a tvrdí, že Česko do evropské kasy žádné peníze vracet nebude. „Je zcela absurdní, že Brusel vykládá český zákon, navíc úplně nesmyslně, když zákon ‚lex Babiš‘ byl namířen pouze proti mně s cílem vyštvat mě z politiky. Lex Babiš jsem dodržel, postupoval jsem přesně podle něj, vložil jsem firmu do svěřenských fondů,“ řekl v neděli Babiš v pořadu Otázky Václava Moravce. Lex Babiš je nazývána novela zákona o střetu zájmů, na jejímž základě musel vložit svoji firmu do svěřenských fondů.

Komise pracuje ještě na druhém auditu, který se týká přímých zemědělských dotací. Jeho finální verzi by do Prahy měla zaslat nejpozději v únoru.

Nejde o finální verzi, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) potvrdilo, že auditní zprávu Evropské komise obdrželo, tvrdí ale, že nejde o finální verzi a protože řízení ještě trvá, nebude zprávu zveřejňovat.

„Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo auditní zprávu, s kterou se v pondělí seznámí odpovědní zaměstnanci. Evropská komise opět žádá o důvěrné zacházení s dokumentem, protože řízení stále trvá. Rozhodně nejde o finální podobu auditní zprávy,“ uvedl pro ČTK mluvčí ministerstva Vilém Frček. 

Českou odpověď včetně případných připomínek bude ministerstvo pro místní rozvoj připravovat ve spolupráci se všemi dotčenými resorty, dodal. Dvouměsíční lhůta pro vyjádření připomínek začne v okamžiku, kdy MMR obdrží oficiální překlad zprávy do češtiny, řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) České televizi. Zatím má resort podle ní jen anglický originál.  „Rozhodně nejde o finální návrh zprávy,“ uvedla Dostálová.

Vyjádření českého ministerstva je v rozporu s tím, co v pátek, tedy v den zaslání do Česka, uvedla Evropská komise. Podle ní jde o finální dokument. „Evropská komise může potvrdit, že dnes v řádném termínu zaslala českým úřadům anglickou verzi konečné auditní zprávy vztahující se k Evropskému fondu pro regionální rozvoj, Fondu soudržnosti a Evropskému sociálnímu fondu,“ uvedla mluvčí EK v pátek 

dotační expert Leo Steiner o předběžných výsledcích auditu zaměřeného na dotace pro Agrofert dotační expert Leo Steiner o předběžných výsledcích auditu zaměřeného na dotace pro Agrofert | blesk.cz

cezar8 ( 3. prosince 2019 09:50 )

marmat zdravím výsledky auditu zatím není znám, ale opozice už se bahní slastí. To je sebranka, že se z toho chce nejednomu zvracet. Politické body se sbírají prací pro stát a né udavačstvím. Opozice se noří do morálního bahna, kam popravdě patří....

marmat ( 2. prosince 2019 19:26 )

hejhej:
Určitě díky udavačům máme tento Bruselský/současný humbuk !!!
Odpoledne paní Jourová na ČT24 potvrdila, že se v Bruselu tomu udání NIKDO jiný,
než auditoři nevěnuje !!!

hejhej ( 2. prosince 2019 18:11 )

Brusel by se neměl starat o vnitřní záležitosti snad ještě našeho suverenního státu. Měli by spíše spolu s AI , aby do Evropy nebyli jejich nezizkovkama dovážení muslimští násilníci a vrazi.
Ve střetu zájmu podle Bruselu a především udavačů demožumpy a pirátů je mnoho politiků nejen u nás,ale i v EU parlamentu.

dobryclovek ( 2. prosince 2019 15:56 )

muj klone určitě je hodnotější chválit!! než špinit,pomlouvat ale já se nedivím máte to v rodině!

dobryclovek ( 2. prosince 2019 15:53 )

mamrat!! máš pravdu pakáž která nic neumí,neznamená,nic nedokázala tak co jim jde nejlépe práskat! každý režim považuje práskače za odpad dokonce i gestapo ale český xindl za 120000 tisíc udá i vlastní matku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa