Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rezignujte, nebo prodejte Agrofert. Opozice tepe Babiše za Bruselem potvrzený střet zájmů

Aktualizováno -
1. prosince 2019
19:36
Autor: ČTK, sova - 
1. prosince 2019
19:16

Pokud se potvrdí střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), měl by podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové buď rezignovat, nebo Agrofert prodat. Piráti zase chtějí, aby ministerstvo pro místní rozvoj vedené Klárou Dostálovou (za ANO) zprávu z Bruselu zveřejnilo. S tím ale úřad nepočítá. Audit Evropské komise (EK) podle dvou nejmenovaných zdrojů týdeníku Respekt potvrdil, že premiér Babiš (ANO) ve střetu zájmů je. Jeden ze zdrojů Respektu sdělil, že Babiš podle auditu porušuje české i evropské právo. 

Konečnou verzi auditní zprávy zaslala EK do České republiky v pátek. Obsah dokumentu zatím nebyl zveřejněn a ministerstvo pro místní rozvoj s tím zatím ani nepočítá a tvrdí, že nejde o finální audit.

Předseda ODS Petr Fiala tvrdí, že Babišův střet zájmů je jasný od chvíle jeho vstupu do politiky. „V tuto chvíli mě ale zajímá, zda bude ČR muset do Bruselu kvůli jeho nenasytnému čerpání dotací vracet stovky milionu Kč. Pokud se tak stane, bude mu potřeba poslat účet, toto nesmí platit občané,“ napsal Fiala.

„Pokud se to potvrdí, tak by Andrej Babiš měl buď rezignovat, nebo konečně prodat ‚své‘ firmy. Neustálé řešení toho, jestli a jak moc premiér zneužívá své pozice, nás brzdí od řešení zásadních problémů této země,“ uvedla na twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Je zapotřebí si také uvědomit, že pokud se informace Respektu potvrdí, má ČR premiéra, o kterém členské státy budou vědět, že porušuje společně dohodnutá pravidla. Na to fakt nestačí číslo na pana Macrona, Andrej Babiš zásadním způsobem ohrožuje naši kredibilitu u spojenců,“ dodala Pekarová Adamová.

„Do ČR dorazily finální audity Evropské komise, které má v tuto chvíli MMR. Podle informací z médií daly Pirátům za pravdu, že premiér porušuje český zákon i EU nařízení proti střetu zájmů a čerpá neoprávněně národní i EU peníze. Ministerstvo musí vše zveřejnit! Jde o peníze nás všech,“ napsal na twitteru šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Na zveřejnění zprávy trvá i europoslanec a bývalý šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, a také vyzývá premiéra k odchodu z čela vlády. „Pokud se potvrdí, že EK potvrdila střet zájmů Andreje Babiše, bude to další důvod k jeho rezignaci. Vláda by měla nyní audit zveřejnit, protože občané mají právo vědět, zda nebudeme kvůli Andreji Babišovi vracet jako ČR peníze do Bruselu. Skončit také musí podpora Agrofertu z veřejných peněz,“ píše Pospíšil.

Babiš dlouhodobě střet zájmů odmítá.

Audit nedopadl pro premiéra příznivě, píše Respekt

V jarní předběžné auditorské zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Česko by kvůli takovému hodnocení mohlo vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun. Babiš možnost střetu zájmů dlouhodobě odmítá a tvrdí, že Česko žádné peníze Bruselu vracet nebude.

To, že i finální verze auditu nedopadla pro Babiše příznivě, potvrdily Respektu dva nezávislé zdroje obeznámené s průběhem řízení a obsahem dokumentu. „Podle jednoho ze zdrojů audit konstatuje, že souběh byznysu a politiky je podle komise v rozporu jak s evropským, tak s českým právem,“ uvádí týdeník na svém webu.

hejhej ( 3. prosince 2019 10:29 )

marmat:
Nedomokratickému seskupení v opozici ,pirátům spolu se sektou mil.chlívek nejde o žádné dotace, ale o odstranění pana Babiše. Oni lezou Bruselu do řiti, chtějí přijímat na příkaz bruselkých vlastizrádců mislimské násilníky a vrahy a p.Babiš je v tom brzdou, navíc se vyšetřují miliardové podvody ve kterých je namočeno mno politiků.
Proč nevadila zlodějna Bakaly, dotace na Orlík Schwarzenbergovi nejen z EU, ale i státní a y byly daleko vyšší než na ČH.

marmat ( 2. prosince 2019 19:33 )

Koukáte na jiný....asi nějaký Bakalový....protože argumenty jsme si od včerejška už dali dohromady !!! Vztek z opozice/CHOBOTNICE doslova kape.....za 24 hodin si musíte dát přece sám 1+1 dohromady

Ten-co-vidi ( 2. prosince 2019 18:02 )

NEJVĚTŠÍ ❤❤👍👍­ZLODĚJ­💋🥰🥰🥰🥰❤­❤👍👍BA­BIŠ !👍👍👍👍👍

denisz ( 2. prosince 2019 17:25 )

Týdeník Respekt podvodníka Bakaly podivně získal neveřejnou Auditní
zprávu EK a hned opět straší, že ČR bude asi vracet 430 miliónů.
Přitom stíhání Babiše bylo v Česku zastaveno. Přesunuto na evrop.úroveň.
Ironii bude, kdyby se po letech rovněž potvrdilo,že i audit EK byl účelový,
ovlivněný čes. udavači, a že Babiš opravdu jednal v souladu s čes. zákony.
Rafinované ohrožení demokracie je, že se úspěšným, ze soukromé sféry,
bráni ve vstupu do politiky řídit stát lépe,když k tomu mají lepší odborné
předpoklady, než kariérní politici.Slušní a úspěšní do politiky ale nejdou,
by je neschopní politici nutili zbavit se výsledků celoživotního úsilí,
jeho firmu,jak Agrofert, připraví o všechny nárokové dotace,státní zakázky
a výhody běžně pro ostatní. Jeho samotného by dehonestovali, udávali atd.
Politici, ekonomové, politologové i novináři se rozplývají nadšením, když
české firmy v zemi prosperují.Pouze jediná nesmí pros­pero­vat,A­grofer­t,
neboť patří současnému úspěšnému politickému konkurentovi Babišovi. Měl
tu drzost dát se do politiky s cílem i stát dát do pořádku bez korupce,
po období rozkrádání dle tehdy upravených platných zákonů.Šanci uspět mají
všichni politici,ale ne hanebným způsobem,např.buď podnikaní nebo politika.
My, obyčejní lidé, bychom se měli tedy snažit Babiše udržet v politice co
nejdéle, protože zatím je jediný, kdo zachraňuje miliardy pro obyčejné
občany tohoto státu. On sám je nepotřebuje.

marmat ( 2. prosince 2019 14:39 )

xiioma: Vydržte do voleb....Udavači nikomu NEIMPONUJÍ...je to jejich TITANIK!
Je to "moderní" - neo /STB a s tím udáváním lidi neoslnili.Opak je pravdou !!!
Tím, že se TOMU HNUSU Babiš vyhýbá s klidem, přinese ANO min.38%

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa