Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stihne „hysterka“ Greta klimatický summit? Babiš v Madridu šil kvůli uhlí do Číny

Aktualizováno -
2. prosince 2019
15:39
Autor: ČTK - 
2. prosince 2019
08:29

V Madridu začala Konference OSN o změnách klimatu (COP25), která se bude věnovat boji proti globálnímu oteplování. Navazuje na zářijový klimatický summit OSN v New Yorku, potrvá do 13. prosince a řada lidí je napjatá, zda akci stihne aktivistka Greta Thunbergová, plavící se s katamaránem přes Atlantik. Českou delegaci na úvodním dni zasedání vede premiér Andrej Babiš, kterého doprovází ministr životního prostředí Richard Brabec.

Konference, jejímž tématem jsou způsoby uplatňování pařížské klimatické dohody z roku 2015, se koná pod heslem #Time for action. Zdůrazňuje tak, že je čas jednat.

Je otázkou, zda účastníci vyslyší výzvy milionů mladých lidí, kteří v posledních měsících vycházejí do ulic inspirováni šestnáctiletou švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou, aby přiměli politiky k důslednější ochraně životního prostředí a snižování emisí.

Babiš na úvod debaty řekl, že klimatické závazky stanovené do roku 2020 Česká republika splní a v některých oblastech je i překoná. Babiš se v projevu vrátil také ke kritice zemí, které klimatické závazky neplní. Na rozpor upozornil už v září v New Yorku v proslovu na klimatickém summitu OSN. Zopakoval, že Evropa nemůže být jediná, kdo sliby plní.

Mezi lety 2017 a 2018 snížila EU emise oxidu uhličitého o 80 milionů tun, ale zbytek světa je zvýšil o 1020 tun. Dlouhodobé strategie některých velkých znečišťovatelů neukazují podle něj žádné zlepšení, spíše naopak. „To se musí změnit,“ řekl.

Projev premiér uzavřel zdůrazněním, že lidstvo má pro život jen jednu planetu, takže její ochrana musí být společnou věcí všech.

Po projevu se Babiš k tématu odpovědnosti dalších států vrátil na tiskové konferenci a českým novinářům řekl, že řada států emise dokonce navyšuje. „Pokud dnes máme emise v Evropě, které jsou třikrát menší než v Číně, a Čína teď oznámila, že bude stavět tolik kapacit uhelných elektráren jako celá Evropa, tak to nikdy nemůže fungovat,“ řekl. Dodal, že přístup mimoevropských zemí je hlavní problém.

Během odpoledního bloku jednání se pak delegáti budou věnovat otázkám snižování uhlíkových emisí, budování bezpečnějšího světa a klimatickým aktivitám zaměřeným na lidi.

Babiše čeká v Madridu jednání s předsedou vlády Španělského království Pedrem Sánchezem, večer pak i recepce pořádaná španělským králem Filipem VI.

Premiér Babiš odletěl do Madridu na klimatickou konferenci (2.12.2019) Premiér Babiš odletěl do Madridu na klimatickou konferenci (2.12.2019) | Úřad vlády ČR

Greta na cestě

Otázkou přitom je, zda summit, který budou provázet opět protesty demonstrantů proti klimatické změně, stihne mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová. Ta se do Španělska plaví po Atlantském oceánu.

Z loňského individuálního protestu Grety před švédským parlamentem se stalo celosvětové hnutí. Drobná útlá holčička s copánky a pronikavým pohledem, které bude v lednu 17 let, si za rok stihla vydobýt slávu, ale i kritiku. Stala se symbolem boje proti klimatickým změnám.

Mladá generace Gretě fandí, pro mnoho jiných je ale jen hysterkou a produktem marketingu. Všichni se však shodují, že se jí povedlo přitáhnout celosvětovou pozornost k problémům s klimatem. O což jí jde především.

Výmluvně to ilustruje skutečnost, že slovem roku 2019 se podle oxfordských lexikografů stalo spojení „stav klimatické nouze“. Tento termín se z „relativně neznámého“ stal jedním z nejznámějších termínů letošního roku.

A klimatická aktivistka Greta se zatím letos v srpnu za značné pozornosti světových médií přeplavila na závodní jachtě do Spojených států, kde mimo jiné šokovala plamenným a dosti útočným projevem v parlamentu a účastnila se několika ekologických kampaní. Nyní se už plaví zpět, tentokrát na katamaránu.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Šéfeditorkou na BBC Radio 4

Na konci roku má být Greta navíc šéfeditorkou ranního pořadu Today na britské rozhlasové stanici BBC Radio 4. Podle zažité tradice se této role ujme mezi 26. prosincem a Silvestrem. Pro den, kdy bude o podobě ranního vysílání rozhodovat ona, už zadala přípravu reportáží z Antarktidy a Zambie a rozhovor s guvernérem britské centrální banky Markem Carneym.

Za jejího letošního pobytu v USA jí vyslovovaly podporu i slavné osobnosti, například herec Leonardo DiCaprio ji prohlásil „vůdkyní naší doby“. Též jí letos udělili alternativní Nobelovu cenu, jak bývá nazývána Cena za správný život (Right Livelihood Award) a byla i jednou z favoritek Nobelovy ceny za mír.

Velké emoce, které Greta vyvolává, ilustruje i nedávný případ rozhovoru s českým psychiatrem Jaroslavem Matýsem, ve kterém z pohledu odborníka komentoval její duševní stav. Rozhovor vyvolal bouři nevole veřejnosti a vznikla i petice za psychiatrovo odstoupení.

Švédská školačka s baculatými tvářemi pochází z prominentního prostředí, její maminka je operní pěvkyně Malena Ermanová a otec Svante Thunberg herec, jenž se jmenuje po jednom ze svých předků, který v roce 1903 obdržel Nobelovu cenu za chemii a už v roce 1896 zmiňoval teorii, podle níž oxid uhličitý může způsobovat oteplování planety. Greta má také mladší sestru Beatu.

O problému s oteplováním planety, jež by mohlo trvale poškodit životní prostředí, se Greta dozvěděla ve třetí třídě. Zprvu tomu nevěřila, protože nemohla pochopit, že lidé o možné hrozbě vědí, a nic s tím nedělají. Na problém se ale zaměřila tak zarputile, až jí z toho v 11 letech propukla silná deprese a přestala jíst i mluvit. Lékař jí diagnostikoval Aspergerův syndrom - lehkou formu autismu, která mimo jiné ztěžuje vytváření sociálních kontaktů.

Švédská aktivistka Greta Thunbergová na palubě australské katamaránu. Švédská aktivistka Greta Thunbergová na palubě australské katamaránu. | Reuters

Během léčení deprese se doma rozmluvila a ke změně životního stylu postupně přesvědčila i rodiče. Rodina dala přednost veganské stravě. Matka přestala létat letadlem, a svou koncertní kariéru omezila jen na Skandinávii.

S cedulí Školní stávka za klima se Greta poprvé posadila před budovu švédského parlamentu ve Stockholmu vloni 20. srpna a pokračovala denně až do parlamentních voleb 9. září. Od té doby chodila stávkovat každý pátek. Posléze se k ní připojili studenti ze Švédska i dalších evropských států. Páteční školní stávky se postupně rozšířily do stovek měst a několika desítek zemí včetně ČR. Té největší se účastnilo přes 1,6 milionu lidí po celém světě.

Stejně intenzivní je ale i její kritika. Za hysterku ji označil i český prezident Miloš Zeman. A syn předchozího prezidenta, Václav Klaus mladší, se ohradil proti tomu, že by do politiky měla mluvit „puberťačka s diagnostikovanými psychickými problémy“.

zlymikes ( 2. prosince 2019 16:52 )

se mi líbí, že tahle konference původně plánovaná do Jižní Ameriky byla přesunuta do Španělska tak, aby to aktivistka nestihla. Plaví se ještě nebo už plave?

Bertik ( 2. prosince 2019 14:50 )

agfor ( 2. prosince 2019 14:48 )

Jedno funkční torpedo vystřelené z jakékoli ponorky a je od Gréty pokoj.

Bertik ( 2. prosince 2019 14:42 )

Greto ,jak jsi mohla mi zničit klidné stáří,tím že se plavíš na katamaránu,víš vůbec jakou uhlíkovou stopu nechává jeho výroba?Jak jsi mohla,proč se takhle chováš k naší planetě?Proč pro záchranu klimatu nic neděláš?Místo plavby vlez do vody a plav.Máš plnou hubu ekologie a nic pro to neděláš.Jak si mohla jenom tohle udělat lidstvu,to jsi tak zlá,že se chováš takhle neekologicky.Zrovna tedˇpláču, jak mi ničíš život ,JAK JSI MOHLA !!!!!!!!!!!!!!!!

jajas ( 2. prosince 2019 14:37 )

Jsem rád, že její matka již za svými kšefty nelétá letadlem. Hned se mi lépe dýchá!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi