Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Estébák jsem nebyl.“ Babišova kauza znovu míří před soudy, badatel tvrdí: „Byl to Bureš“

Aktualizováno -
28. listopadu 2019
17:00
Autor: ČTK, simao - 
28. listopadu 2019
15:15

Slovenské soudy se budou muset znovu zabývat žalobou Andreje Babiše, že je v dokumentech StB veden jako její agent neoprávněně. Vyplývá to z dnešního oznámení ústavního soudu. Jako by to Babiš tušil – o soudech kvůli StB mluvil i 17. listopadu na Národní třídě. Třikrát vyhrál a vyhraje znovu, říkal premiér. Podle badatele Radka Schovánka však agentem Burešem byl.

Na neveřejném zasedání v úterý rozhodl příslušný senát slovenského ústavního soudu, který v podstatné části vyhověl Babišově ústavní stížnosti.

„Já jsem řekl, že jsem přesvědčen, že to vyhraju,“ řekl dnes premiér Babiš novinářům ve Sněmovně. „Řekl jsem, že se budu soudit celý život, protože já jsem nespolupracoval, nebyl jsem estébák, nic jsem nepodepsal a samozřejmě je mi to stále vyčítáno. To původní rozhodnutí ústavního soudu bylo velice podivné, přišlo těsně před parlamentními volbami v ČR a vlastně ten soud řekl, že jsme špatně žalovali, ale neřekl koho,“ podotkl.

Zpochybněné výpovědi bývalých příslušníků StB

Babiš popírá, že s StB spolupracoval, dlouhodobě. V roce 2012 kvůli tomu podal u bratislavského soudu žalobu na Ústav paměti národa a slovenské soudy mu následně daly za pravdu.

Obrat ale nastal po předloňském verdiktu senátu slovenského ústavního soudu, který na podnět ÚPN rozhodnutí bratislavského krajského soudu i slovenského nejvyššího soudu zrušil. Ústavní soud tehdy kromě jiného konstatoval, že žalovanou stranou ve sporu neměl být ÚPN, a zpochybnil také věrohodnost bývalých příslušníků StB, kteří u soudů vypovídali ve prospěch Babiše a jejichž výpovědi byly klíčové.

Podle nejnovějšího rozhodnutí tříčlenného senátu slovenského ústavního soudu verdikty bratislavského krajského i slovenského nejvyššího soudu porušily Babišovo právo na soudní ochranu i právo na spravedlivé soudní řízení podle Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Naopak ústavní soudci nevyhověli Babišově stížnosti, že rozhodnutími obecných soudů byla porušena jeho práva na zachování lidské důstojnosti, osobní cti, dobré pověsti a na ochranu jména, stejně jako právo na ochranu před neoprávněným zásahem do soukromého a rodinného života.

V roce 2017 přitom jiný senát slovenského ústavního soudu rozhodl ve zmíněné záležitosti v neprospěch Babiše. Tehdy vyhověl ústavní stížnosti slovenského Ústavu paměti národa, který spravuje svazky po StB.

Babiš: Nikdy jsem v StB nebyl

Babiš o soudech ohledně StB mluvil i 17. listopadu, když přišel časně ráno na Národní třídu jako vůbec první ze sněmovních lídrů. „Tady křičí věci, které jsou lži. Já jsem nikdy v StB nebyl, já jsem třikrát vyhrál soud,“ hájil se Babiš, na kterého pokřikovali mj. „Estébáku, táhni!“.

„Některá média říkají, že jsem prohrál soud, není to pravda. Vyhrál jsem třikrát soud a znovu ho vyhraju,“ vzkázal Babiš.

Video  Babiš odmítl požadavky demonstrantů z Letné. I zmínky o StB.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Naše rodina byla postižena StB, protože jsme měli tři emigračky. A můj táta neměl kariérní postup. Jsou to všechno lži a já už jsem to vyvracel stokrát, ale asi těm lidem to nevyvrátím, protože některé lidi spojuje nenávist vůči mé osobě,“ říkal Babiš předtím, než se vydal do Národního muzea, kde v projevu před zraky partnerů z V4 připouštěl, že za minulého režimu nebyl tak statečný jako Václav Havel. A vstoupil do KSČ.

Neznal výjezdní doložky

Kvůli sporu o evidenci ve svazcích StB Babiš loni podal na Slovensko stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva, který ji ale odmítl.

Babiš před 30 lety pobýval v Maroku coby vyslanec československého zahraničního obchodu. V roli delegáta tam strávil šest let a vzpomínal mj. na to, jak jeho dcera Adriana hrála s tamním princem tenis. 

Babiš nedávno zaujal tím, že neměl žádnou zkušenost s výjezdními doložkami. „Tehdy jsem jako pracovník zahraničního obchodu, jehož pracovní náplní bylo cestovat do zahraničí, ani nevěděl, že bez toho lidi nemohou vycestovávat do zahraničí. Kdo nám to měl říct? Neměl jsem se to odkud dozvědět,“ tvrdil v MF Dnes.

Video  Babiš na Národní třídě: Květina, svíčka i pískot na premiéra  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Badatel: Babiš byl agent Bureš

Badatel Radek Schovánek v rozhovoru na Reflex.cz však tvrdí, že Babiš byl agentem Burešem.

„Ano, pan Andrej Babiš je registrovaný jako agent Státní bezpečnosti. Spolupracovníci StB se dělí na dva druhy: tajní spolupracovníci a spolupracovníci. Spolupracovníci jsou důvěrníci a to jsou ti, kteří byli vyjmuti z lustračního zákona, protože nemuseli podepisovat závazek ke spolupráci. Všichni ostatní jsou tajní spolupracovníci, kteří se drží na – nejdůležitější byl rezident – agent, držitel propůjčeného nebo konspiračního bytu a ideový spolupracovník, což byla kategorie na rozvědce. A pan Andrej Babiš je evidovaný jako tajný spolupracovník v kategorii agent,“ tvrdí Schovánek.

Právě Schovánek byl jedním z těch, kdo svědčil i během Babišova soudu v Bratislavě. V minulosti pracoval v Ústavu pro studium totalitních režimů, odkud byl propuštěn. „Je zachován jeho (Babišův) spis, ten se zachoval v originále, bylo dohledáno dalších asi 15 spisů, kde se objevují udání, která agent Bureš s registračním číslem 2505 StB předal,“ tvrdí Schovánek.

A zmínil i Babišovo marocké angažmá ve službách normalizačního Československa.

„Já o jeho spolupráci v žádném případě nepochybuji. Andrej Babiš byl komunista, pracoval v podniku zahraničního obchodu, kde se dalo předpokládat, že všichni jeho zaměstnanci jsou v kontaktu s StB, v tom podniku pracovali dokonce kádroví příslušníci StB, kteří tam byli vysazeni. On byl součástí toho režimu, on pracoval v jeho aparátu. Tady mu trochu rozumím v tom, že říká, že nebyl agent ve smyslu, že se tvářil jako disident, opisoval nějaké samizdaty, organizoval nějakou schůzku a pak šel a ty lidi udal. On byl prostě nomenklaturní komunista, k tomu komunismu se hlásil a pracoval v prostředí, kde spolupráce s StB byla normou,“ dodal Schovánek v rozhovoru pro pořad Prostor X, podle kterého nebylo možné svazky StB falšovat.

Babiš: Museli jsme vše hlásit

„Já jsem už třikrát vyhrál ten soud a není důvod, abych nevyhrál. To, že o mně někdo vedl svazek, tak jak jsem o tom mohl vědět. V podniku zahraničního obchodu estébáci byli součástí bohužel našeho života, byl tam takový režim, my jsme museli všechno hlásit co se týká naší práce nebo styků se zahraničím. Samozřejmě tady se to zneužívá proti mně, lidi někteří na mně sprostě křičí a já to odmítám a znovu opakuji, že to musím vyhrát,“ reagoval dnes na sněmovní chodbě Babiš. 

„ÚPN má za to, že prostřednictvím 13 spisů a svazků dostatečně prokázal věcné a chronologické souvislosti dokumentující vědomou utajenou spolupráci (Babiše) s StB,“ uvedl naopak v dnešní reakci ředitel sekretariátu šéfa správní rady ÚPN Jerguš Sivoš.

Zmíněné podklady ÚPN předložil při dřívějším rozhodování obecných soudů v případu. V minulosti ÚPN prohrál několik sporů ohledně evidence lidí v dokumentech StB. Později se ÚPN v podobných případech ale začal angažovat důrazněji.

Video  Proslov premiéra Andreje Babiše v Národním muzeu 17. listopadu 2019  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 28. listopadu 2019 23:25 )

To se pana premiéra naštěstí absolutně netýká!!!!!!!!!!!

marmat ( 28. listopadu 2019 23:23 )

Protekční dítě je "hloupé"dítě, které NA TO NEMÁ 😜To Štěpána premiéra naštěstí absolutně netýká 😜

marmat ( 28. listopadu 2019 23:19 )

Opr....jako na zavo­lanou­....­....­..ob­jektiv­ní popis pracovníka PZO....🤓

marmat ( 28. listopadu 2019 23:16 )

Úžasné dobrozdání samotného pana Suchánka....zcela jako nazývanou...popřel v článku klasickou představu trollů o premiérovi.... DĚLAL VŠE,CO OSTATNI referenti PZO....... NEUDÁVAL....čtěte celé ,nebuďte líní 🤓🤩🤕🤣😜

Radek Chalupa ( 28. listopadu 2019 21:41 )

Estébák jsem nebyl,byl a jsem jen Bureš práskač!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa