Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krize s nedostatkem léků má zahnat novinka. Vojtěch čelil kritice, že se problém prohloubí

Autor: ČTK, for - 
29. listopadu 2019
13:19

Kritice čelila dnes ve Sněmovně vládní novela, jež by měla zajistit dostupnost léků v lékárnách. Drtivá většina poslanců, kteří vystoupili v debatě, poukazovala na to, že předloha problém nedostatku některých léků nevyřeší. Dolní komora projednávání předlohy přerušila na návrh Martina Kupky (ODS) a Daniela Pawlase (KSČM) do další schůze. Odročení nepodpořili prakticky jen poslanci vládního hnutí ANO.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předlohu hájil zkušenostmi ze Slovenska, z nichž se inspirovala. Navzdory současným omezením se podle něho objem zpětného vývozu léků z Česka do zahraničí, kde jsou dražší, zvyšuje. „Máme podporovat dostupnost léků pro pacienty, ne byznys distributorů,“ zdůraznil.

Předlohu kritizovali i poslanci vládní ČSSD a opoziční KSČM, která kabinet ve Sněmovně toleruje. Podle poslance za sociální demokracii Jiřího Běhounka na Slovensku funguje jiný princip, podoba navrhované vládní novely je podle něho naprosto nepřijatelná.  „Jiná věc je přání a jiná skutečnost,“ uvedl. Komunista Pawlas řekl, že lékárny by byly závislé na vůli výrobců léků.

Léky do dvou dnů do kterékoli lékárny

Novela stanoví, že výrobci by museli v případě nutnosti dodat chybějící lék vydávaný na recept do dvou dnů do kterékoli lékárny v Česku. Mění se tak dosavadní úprava, která zaváděla povinnost výrobců dodat distributorovi léky podle tržního podílu. Podle ministerstva zdravotnictví není vymahatelná.

Předloha také nově řeší takzvané reexporty léků, když v současnosti může být jejich zpětný vývoz do ciziny zakázán v podstatě až při jejich nedostatku. Vývoz by měl být povolen jen u léčiv, která budou uvedena na seznamu vydaném Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Do seznamu se přitom dostanou jen léky, u nichž bude ověřeno, že je jich v Česku dostatek.

Novela zavádí i další cesty, jak léky pro pacienty zajistit, například možnost dovozu nebo jeho dočasného použití, pokud lék nesplňuje všechny formální podmínky pro uvedení na český trh. Zároveň bude možné vývoz konkrétního léku zakázat.

Kupka: Hrozí, že se problémy prohloubí

„Já mám celou řadu velmi vážných odezev zejména od lékárníků v malých lékárnách v okrajových regionech České republiky, kteří už teď upozorňují na nedostatek a nedostupnost některých často i velmi běžných léčiv a obávají se, že ten emergentní systém, tak jak se navrhuje, by mohl ve výsledku ten problém ještě prohloubit. Vidí za tím snahu i konkrétních řetězců, kterým by to mohlo nahrávat,“ upozorňoval Martin Kupka z ODS.

A navrhl přepracování návrhu. „Nepředpokládám, že by ministerstvo zdravotnictví tím návrhem sledovalo ohrožení dostupnosti léčiv pro české pacienty napříč republikou,“ varoval Kupka

Ministr Vojtěch kritiku odmítal. „Jednoznačně tato opatření vedla k zajištění vyšší dostupnosti léků. Takže si musíme říct, jestli chceme vyšší dostupnost léků, anebo to nechceme řešit. To jsou zkrátka pouze dvě roviny,“ reagoval na Kupku.

„Nebráním se tomu, vést o tom hlubší debatu. Nebráním se ani prodloužení lhůty na projednání. Ale říkat, že tento návrh povede k nižší dostupnosti léčiv, zkrátka není pravdou. Naopak, dnes právě v těch příhraničních lékárnách se často k lékům lékárny vůbec nedostanou, protože distributoři je dodávají pouze do několika lékáren,“ podotkl.

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa