Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novou šéfkou TOP 09 je Pekarová Adamová. Na oslavence Pospíšila se „vykašlali“

Aktualizováno -
24. listopadu 2019
17:01
Autor: Nikola Forejtová, Jakub Veinlich - 
23. listopadu 2019
05:40

Novou předsedkyní TOP 09 byla zvolena Markéta Pekarová Adamová. Získala necelých 54 procent hlasů. Pekarová Adamová byla favoritem stávajícího předsedy Jiřího Pospíšila, který se nakonec nedostal do užšího vedení strany a odjíždí ze sněmu bez funkce. Oproti tomu protikandidát Pekarové Tomáš Czernin se stal prvním místopředsedou TOP 09. Blesk Zprávy vše sledovaly online. 

Sněm TOP 09
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
11:53
23. 11. 2019

Straníci, delegáti i hosté se přesunuli na oběd. Přestávka je vyhlášena až do 13:09. 

 

 

11:50
23. 11. 2019

Končícího šéfa vystřídal u pultu čestný předseda a otec zakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg. Jako první přístála pochvala. „Kalousek dělá nejlepší práci,“ načal svůj projev.

„Máme zajímavý sjezd. Poprvé máme dva kandidáty. My jsme teď opravdu demokratická strana, jelikož máme dva kandidáty. Ostatní strany se diví, ale je to normální demokratický proces a máme štěstí, že oba kandidáti, jsou dobří kandidáti,“ vyjádřil se Schwarzenberg k nejočekávanější události – k volbě předsedů.

Oba kandidáty označil jako schopné a obratné politiky. „Pekarová Aamová je výborná a jedna z nejčinorodějších poslankyň. Obdivuji, co dělá. Na druhé straně je Tomáš Czernin, kterého znám dlouhá léta a znám jeho práci v Senátu. A čeho si cením u všech, najdu u něho, je oceněn ve vlastním kraji,“ komentoval kníže.

Stejně jako ostatní řečníci, tak i Karel Schwarzenberg mluvil o velké zodpovědnosti k zachování svobody. „20. století nás poučilo, jak lehce se svoboda ztratí. Musíme tyto hodnoty bránit,“ řekl a pokračoval o zodpovědnosti samotné „Topky“ jakožto strany, která je podle něj jedinou výrazně proevropskou stranou.

Zazněla i kritika. Své straníky vyzval k práci. „My staří dědci už pomalu odcházíme, ale je na nás, co necháme svým dětem. Jděte do práce, jsem skvělá parta jako strana, ale nejsme občas dosti pilní. Ne kvůli straně, ale kvůli hodnotám o kterých jsem mluvil, prosím, uvědomte si to,“ zakončil svou řeč čestný předseda.

 

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vyzval členy strany, aby ještě více pracovali. (23. 11. 2019)
11:30
23. 11. 2019

„Bylo mi velkou ctí vést dva roky TOP 09. Z mého pohledu to byly dva roky úspěšné,“ vystoupil se zprávou končící šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, podle kterého bylo dobré i zdravé, že ve straně zaznívaly po celou dobu i rozdílné názory. Ale TOPka byla podle Pospíšila vždy jednotná.

„Velmi si vážím spolupráce s panem čestným předsedou Karlem Schwarzenbergem i předsedou poslaneckého klubu Miroslavem Kalouskem,“ děkoval Pospíšil spoluzakladatelům TOP 09.

Odmítal také kritiku, že některá rozhodnutí trvala ve straně dlouho. „Jsme demokratická strana, nejsme strana jednoho muže. Demokracie trvá, občas je hlasitá, občas bolí. Žádný vlastník, žádný oligarcha nerozhodne o budoucnosti TOP 09 a jejího vedení."

I Pospíšil vyzývá, aby se pro příští volby TOP 09 jako spolehlivý partner sblížil s jinými demokratickými stranami, což už pomalu podle končícího šéfa započalo. To by měl být podle Pospíšila také vzkaz pro nové vedení, které si TOP 09 zvolí v neděli dopoledne.

„Jako odcházející předseda vysílám signál, prosím pokračujte v tom. Jsem povinni jako odpovědná síla udělat maximum proto, aby demokratické síly měly šanci podrazit,“ zaškobrtnul se Pospíšil poté, co říkal, že TOP 09 koaliční partnery nepodráží… „ne podrazit – porazit oligarchu,“ dokončil myšlenku poté, co se napil.

Sám na sebe bere Pospíšil podle svých slov slabší výsledek v komunálních volbách. „Což bylo vidět i na menším počtu kandidátních listin TOP 09,“ zhodnotil ve své zprávě.

„Jsme jediná autentická proevropská pravice v této zemi,“ přidal následně, kdy zhodnotil také výsledek evropských voleb, které podle něj nebyly vítězné, ale TOP 09 zaznamenala velmi dobrý výsledek.

„Jsem přesvědčený, že předseda, když jsou volby, má jít s kůží na trh. Nemá za sebe nikoho posílat a má sám kandidovat. To je také jediný důvod, proč jsem se rozhodl znovu nekandidovat,“ řekl Pospíšil, který původně tvrdil, že na dnešní den spal jen hodinu a nemá připravený žádný projev. „Omlouvám se za určité formy dojetí, i že jsem tak dlouhý. Mluvím spatra a nevyužívám čtecí zařízení.“  

Předsedou, předsedkyní strany má být podle Pospíšila člověk, který je připravený vést stranu do nejdůležitějších voleb, tedy do voleb do Poslanecké sněmovny.

„Ať bude zvolen kterýkoliv z nich, jsem přesvědčený, že oba z nich budou dobrým předsedou či předsedkyní TOP 09,“ řekl na adresu Markéty Pekarové Adamové a Tomáše Czernina. Ať s tím, či tím, je prý připravený spolupracovat.

„Nečekejte ode mě žádné žárlení, nečekejte ode mě žádné podrazy. Jde mi o budoucnost TOP 09 a této unikátní pravicové strany.“ Volby nového předsedy považuje za svátek demokracie v TOP 09.

Pospíšil ocenil také 7 statečných z TOP 09, což je sedm poslanců za tuto stranu. Aby mohla být topka ještě více platná, vyzval i Pospíšil k tomu, aby se hledala cesta, jak porazit Andreje Babiše „Pojďme pracovat na to, ať vysvětlíme voličům alternativu.  Andrej Babiš  je ten, který vám milí voliči, přizval komunity k moci. Je to jeho odpovědnost, jakým způsobem vládne a ohrožuje svobodu a demokracii v této zemi.“

Podle Pospíšila je potřeba udělat vše, proto, aby volby poslaly Andreje Babiše do opozice. V závěru Pospíšil dojatě děkoval. Delegáti sněmu mu po chvilce váhání děkovali s potleskem ve stoje.

Předseda Jiří Pospíšil na 6. celostátním sněmu TOP 09, na kterém předá svou funkci nové tváři (23.11.2019) Předseda Jiří Pospíšil na 6. celostátním sněmu TOP 09, na kterém předá svou funkci nové tváři (23.11.2019)
11:26
23. 11. 2019

Během projevů často zaznívalo, že demokratické strany musí držet pospolu. Kromě členů parlamentních stran se podobně vyjádřili i jiní hosté. „V parlamentu sedí komunisté a fašisté, kteří se podílí na vládě oligarchy. Vládu vedenou Andrejem Babišem ve střetu zájmu. S vydatnou podporou z Hradu proruského Miloše Zemana,“uvedla také Džamila Stehlíková, 1. místopředsedkyně z Liberálně ekologické strany.

Stejnou minci převracel v projevu i předseda Strany zelených Petr Štěpánek. „Žijeme v době, kterou jsme si před 15 – 20 lety nedovedli představit. Je to doba, kdy dochází k ohrožení ústavnosti. Situace se změnila a máme tady něco, co jsme si mysleli, že je specifikum Ruska a východu - máme v čele komunistu a oligarchu. To druhé je ještě nebezpečnější. Trvalejší. Staré jako liberální demokracie. Musíme se proti tomu spojit,“ uvedl. 

11:04
23. 11. 2019

Zatímco uvnitř pražského hotelu Don Giovanni se čile hovořilo a hosté pronášeli své projevy, Miroslav Kalousek potřeboval na čerstvý vzduch. Otec zakladatel TOP 09 si uprostřed bloku odskočil na cigaretu. 

 

Miroslav Kalousek (TOP 09) si během projevů hostů na 6. celostátním sněmu TOP 09 odskočil na "čerstvý vzduch" (23. 11. 2019) Miroslav Kalousek (TOP 09) si během projevů hostů na 6. celostátním sněmu TOP 09 odskočil na "čerstvý vzduch" (23. 11. 2019)
10:55
23. 11. 2019

Na závěr bloku, kdy k TOP 09 promlouvali hosté, se také přečetl dopis od Donalda Tuska, předsedy Evropské lidové strany. 

„Jak víte, bez Evropské unie by mír a prosperita neexistovala. Víte to, protože jste o tyto hodnoty byli dlouho připravováni,“ uváděl v dopise předseda. 

Tusk také poděkoval končícímu předsedovi Jiřímu Pospíšilovi za jeho práci v Česku, ale i za jeho dosavadní práci v Evropském parlamentu. Právě na práci v EP se nyní Pospíšil chce plně soustředit.

10:24
23. 11. 2019

Slovo si vzala i Pirátka Olga Richterová. Ta, podobně jako ostatní, vyzvala ke spolupráci a v projevu si vzpomněla i na svého dědečka. 

„Říkal mi, že svědomí je maličký ostrý trojúhelníček, v mém případě takový maličký až hobití, ale ten trojúhelníček se každým otočením, s každou situací, kdy člověk zavře nad něčím oči, otupí,“ uvedla. 

Zmínila, že už nyní jsou určitě věci, které ostatní štvou. Z její strany je to nevyužitý potenciál škol a institucí, které podle ní kvůli nynější vládě neprospívají tak, jak by měly. 

„Díky za to, že nám věci nejsou jedno,“ zakončila projev.

10:05
23. 11. 2019

Další výzva ke spolupráci pravice zazněla z úst první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárky Jelínkové, která vystoupila místo svého předsedy Marka Výborného. Ten se omluvil z rodinných „a v jeho případě jistě pochopitelných důvodů“, omluvila Výborného Jelínková.

„Už samotný vznik TOP 09 může být pro mnohé zvláště z řad lidovců bolestnou zkušeností,“ připomněla Jelínková v úvodu, že sbližování TOP 09 a KDU- ČSL by se mohlo zdát složité, už kvůli tomu, za jakých okolností TOP 09 před deseti lety vznikla. 

I ona vyzvala TOP 09 ke spolupráci, která by měla začít u krajských a senátních voleb. 

„Jsme odhodláni společně hájit demokracii, svobodný stát, nezávislou justici i svobodná média,“ dodala Jelínková. 

10:10
23. 11. 2019

„Společnost a země se nám rozpadá. Zapomeňme na hořkost,“ uvedl 1. místopředseda hnutí STAN Jan Farský. Narážel tak na dobu, kdy se STAN zcela osamostatněl od TOP 09, se kterou dlouhodobě spolupracoval.

Farský nicméně za tuto spolupráci poděkoval. Především pak za možnost, že mohl jednat a komunikovat s knížetem Karlem Schwarzenbergem a s Miroslavem Kalouskem. „Díky Mirku!“ zvolal do sálu. Nakonec popřál straníkům Topky diskuzi, která bude mít smysl. 

Farský na 6. celostátním sněmu TOP 09 zastupoval svého předsedu Víta Rakušana, kterého omluvil kvůli zahraniční cestě. 

Jan Farský na 6. celostátním sněmu TOP 09 (23.11.2019)
9:55
23. 11. 2019

Jako první z politických hostů, politických konkurentů, vystoupil na sněmu TOP 09 předseda ODS Petr Fiala: 

„Pravděpodobně budeme v Poslanecké sněmovně ještě dva roky čelit ústavní většině, která se ale nechce přiznat k životu,“ začal svůj projev před politickými konkurenty z TOP 09 Petr Fiala.

Mluvil o spojenectví ANO, ČSSD a také KSČM i jiných stran, které spolu ve sněmovně často hlasují.

Fiala také vyzval k postupnému sbližování TOP 09 a ODS. Nejdříve chce ale začít při těch nadcházejících volbách, tedy v příštím roce při volbách do Krajů a části Senátu.

„Až pak můžeme uvažovat o druhém kroku, jak vyměnit síly ve Strakově akademii,“ chce postupné sbližování rozfázovat Fiala.

Fiala vyzval TOP 09, aby také společně nastavovali zrcadlo a obě strany byly rády alespoň za to málo, co se jim podaří prosadit z opozičních lavic.

„Budeme spolupracovat příští roky v Senátu, ze kterého jsme udělali klíčovou politickou a také ústavní pojistku,“ zmínil současnou spolupráci i v horní komoře parlamentu Fiala.  

Sněm TOP 09: Účastníci se radostně vítali (23. 11. 2019)

TOP 09 společně založili Miroslav Kalousek, který odešel z KDU-ČSL a někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jenž se rozešel se Zelenými. Oba se pokoušeli přemluvit ke spolupráci také tehdejšího šéfa neparlamentního hnutí STAN Petra Gazdíka. I když se společně nedohodli, TOP 09 později kandidovala v několika následujících volbách s podporou Starostů. 

Jméno nové pravicové, proevropské strany TOP 09 zaregistrovalo ministerstvo vnitra 26. 6. 2009. Na prvním volebním sněmu byl hned v listopadu zvolen předsedou Karel Schwarzenberg. 

Poprvé se TOP 09 stala parlamentní stranou hned v prvních volbách, kterých se účastnila, tedy v květnu 2010. Svou politickou dráhu odstartovala s 16 procenty hlasů. A stala se součástí vládní koalice s ODS a Věcmi veřejnými. 

Úspěch slavila i u voleb do Evropského parlamentu v roce 2014. Spolu se Starosty získala 15,95 procent hlasů, což znamenalo čtyři křesla, stejně jako pro hnutí ANO a ČSSD. V letošním roce pak společná kandidátka TOP 09 a STAN ztratila jedno eurposlanecké křeslo. 

V současnosti „topka“ ztrácí voliče. Z původních 16 procent v roce 2010 se podle volebních průzkumů propadla na cca 4 procenta. Tedy pod hranici volitelnosti do Poslanecké sněmovny, kde má v současné době 7 poslanců.

tokarev ( 28. listopadu 2019 17:21 )

Jestli se tato strana nechce dostat do parlamentu a asi dost lidí by si to přálo,zvolili pak perfektně.Strana která má v programu teď zavádět Euro,strana vítačů "frustrovaných a stre­sova­ných"p­řistě­hoval­ců (dle kolegů z ODS samý Jožka Nemakačenko).A nově zvolená předsedkyně strany,která při prvním proslovu co je ve funkci neumí říci pár vět bez čtecího zařízení tak to je opravdu strana moudrých hlav.

murQ ( 24. listopadu 2019 20:52 )

murQ ( 24. listopadu 2019 20:16 )

Tak to bude. Udivuje mě že zrovna oni kritizují vzhled. S jejich velevůdci pakrasavcí je to jen koblihová zoufalost.

Martina indelov ( 24. listopadu 2019 19:02 )

Potetovanou jak kriminálníka

xiioma ( 24. listopadu 2019 18:37 )

Z kvikotu ovarů a koblih, lze celkem prostě odvodit, že TOP jde dobrou cestou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa