Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Důchody stoupnou o 900 korun, proč ne víc? Mezi Maláčovou a Kalouskem to jiskřilo

Autor: Jakub Veinlich - 
12. září 2019
05:01

Senioři mají od příštího roku dostat přidáno v průměru 900 korun měsíčně. Vládní návrh ve Sněmovně nakonec ve středu podpořili všichni přítomní poslanci. Nejprve se ale hlasovalo o senátním návrhu, aby všichni důchodci, kteří pobírají penzi 25 let a déle, dostali ještě tisícovku navíc. Diskuse mezi vládními politiky a opozicí byla místy natolik vyostřená, že řídící schůze museli vyzývat v jednacím sále ke klidu.

„K nadstandardnímu navýšení důchodů mě vede přesvědčení, že nejen pracující, ale i naši senioři a seniorky mají těžit z ekonomického růstu. Navrhuji tedy, aby od příštího roku vzrostly důchody v průměru o 900 korun měsíčně, což je nárůst o 6,7 %,“ hájila vládní plán ve Sněmovně ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Zatímco ministryně obhajovala úpravu, která už ve Sněmovně jednou celým legislativním kolečkem třech čtení prošla, senátor Miloš Vystrčil (ODS) mluvil ve prospěch návrhu horní komory. Lidé, kteří jsou v důchodu 25 let a více, by podle něj dostali k zamýšleným devíti stovkám ještě tisíc korun navíc.

Dohady kvůli penzím a ženám 

„Jak v Senátu, tak v Poslanecké sněmovně se velmi často mluví o spravedlnosti a o spravedlivých důchodech a o tom, že obecně ženy mají nižší důchody než muži a že by bylo dobré s tím něco udělat. A že by bylo dobré, kdybychom zvolili nějaké systémové řešení,“ vyjednával podporu pro senátní návrh Vystrčil.

„Ráda bych však podotkla, že návrh senátorů pomáhá jen seniorům, kteří se narodili v šestiletém období, a to v letech 1936 až 1941. Seniorům a seniorkám narozeným v roce 1942, 1943 i těm mladším již návrh nepomůže,“ oponovala ministryně.

Se svým systémovým řešením senátoři ale podle Vystrčila mířili především na ženy-matky, které mají kvůli výchově dětí a tedy i méně odpracovaných let nižší penzi než muži. Podle odhadů jich má být až 140 tisíc.

„Návrh, který tady předkládám, je, aby tyto ženy matky, které jsou v důchodu již více než 25 let, od 1. 1. 2020 měly důchod zvýšen o 1000 Kč měsíčně,“ apeloval na poslance Vystrčil.

Levicová pravice? 

„Já mám velkou radost, protože to vypadá, že jsme přeprogramovali pravici. Mám velkou radost, že levicová politika sociální demokracie v této Sněmovně nemá žádnou opozici. To je dobrá zpráva,“ reagovala na pravicové návrhy a výtky ve Sněmovně ministryně Maláčová. A připomněla opozici, že její vlády důchodcům nepomáhaly. „Nechali jste je živořit!“ opřela se do pravicových politiků.

Reakce rychle nabraly na obrátkách. Bývalé vlády s převahou pravice hájil především někdejší ministr financí a současný šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého si Maláčová ve svých výrocích ve Sněmovně protiřečila.

Maláčová versus Kalousek

„Paní ministryně, vy jste obvinila naše vlády, že jsme nechali důchodce živořit. To je v ostrém kontrastu s vaším veřejným mediálním výrokem, že za Kalouska se měli důchodci lépe než dnes. Budete-li si přát, rád vám ten výrok vyhledám, stále je ještě v otevřených zdrojích,“ nešetřil ministryni bývalý šéf státní kasy a ostřílený řečník.

„Zatímco za nás byl průměrný důchod 42 % ve vztahu k průměrné mzdě, dnes jsme na 38 % a ten pokles bude za vaší vlády pokračovat, i kdybyste se tisíckrát dostali na oněch 15 tisíc korun,“ připomněl Kalousek to, že vláda ANO a ČSSD chce dosáhnout ve volebním roce 2021 průměrné penze v Česku na úrovni 15 tisíc korun.

„Prohlédneme-li si ceny z roku 2011 a 2012 ze spotřebního koše důchodců a porovnáme-li s dnešními cenami, tak vaše osočení, že za nás důchodci živořili, je opravdu jenom falešné matení veřejnosti. Přidržte se, prosím, toho svého původního výroku, který jste pronesla, že za Kalouska se měli důchodci lépe než dnes,“ pustil se dál do ministryně Kalousek.

„Vážená paní ministryně práce a sociálních věcí, prostřednictvím pana předsedajícího, myslím si, že ta nenávistná rétorika úplně není nutná, ani není namístě,“ vystoupil už podruhé během diskuse poslanec ODS a místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer. Dožadoval se od Maláčové odpovědi na otázku, proč vládní návrh zákona přidává důchody jen těm, kterým je nad 85 let.

Replika za devět stovek

„Moc dobře víte, že ten výrok byl vytržen z kontextu, byla to replika na to, když jste mě kritizovali, když jsem chtěla navýšit v průměru o 900 korun, za to, že by zákonná valorizace stačila. A já jsem říkala - ne, trvám na 900 korunách, protože ten náhradový poměr klesá. Takže, prosím, berte to v celém tom kontextu. Jsem ráda, že za toho více než půl roku jsme se posunuli a opozice opět tvrdí - 900 korun je málo, protože je to pouze 151 nad rámec zákonné valorizace,“ ohradila se proti vystoupení poslance Kalouska ministryně Maláčová.

„To, že výrok byl vytržen z kontextu, neznamená, že není pravdivý, což jste nepopřela ani vy. Vy jste ho sice použila za nějakým účelem argumentace zvyšování důchodů, ale nikdy jste nepopřela, že ten výrok je pravdivý, jsem rád, že si za ním stojíte, ano, za Kalouska se měli důchodci lépe, než se mají dnes, a koneckonců, i kdybyste to popírala, tak ta čísla to potvrzují. Ta čísla prostě neobelžete,“ nenechal si ujít možnost reagovat Kalousek.

„Já bych chtěla naposledy reagovat na pana poslance Kalouska. Vím, že z toho má velkou radost, ale já jsem neřekla, že důchodci se měli za Kalouska lépe. Já jsem řekla, a ještě jednou to uvádím na pravou míru, a myslím, že se to dá vygooglovat, protože to bylo řečeno v projevu na sjezdu, že za Kalouska měli senioři více, a myšlen tím byl, protože se počítá předchozí věta, náhradový poměr. Ještě jednou připomínám, aby ta věta nebyla vytržena z kontextu, že se jednalo o to vysvětlení, proč navrhuji 900 korun a nechci se spokojit se zákonnou valorizací,“ uzavřela přestřelku s Kalouskem Maláčová.

„Já bych chtěl jenom stručně reagovat na paní ministryni Maláčovou,“ vtáhl do další přestřelky ministryni Mikuláš Ferjenčík z Pirátské strany. „Co nám vadí? Že vy přidáváte 151 korun a tváříte se před veřejností, jako že přidáváte 900. Tak to je jedna věc, co nám vadí. Druhá věc, co nám vadí, je, že jediný důvod, proč nepodporujete ten senátní návrh, je ten, že ho předložil Senát a ne vy,“ dodal Ferjenčík.

Jádro pudla? Špatná příprava

„Víte, kdyby mi to vadilo, tak bych nedala pokyn, aby ten pozměňovací návrh připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí,“ nenechala si líbit Fejrenčikovu poznámku Maláčová.

„Minulý rok byl ten pozměňovací návrh zpracován skutečně technicky špatně a já jsem letos chtěla věcnou debatu o tom, proč zvyšovat důchody ženám až po 25 letech. A myslím si, že to je jádro pudla. Pokud se skutečně zaklínáme tím, že chceme řešit nespravedlivé penze žen, tak moje otázka je - proč až po 25 letech,“ dodala ministryně.

„KDU-ČSL určitě podpoří senátní návrh, protože vítáme jakékoliv zvýšení důchodů, které pomůže zejména nízkopříjmovým důchodcům,“ odmítla naskakovat na debatu, kdo co pro důchodce v minulosti udělal a kdo neudělal nic, lidovecká poslankyně Pavla Golasowská.

„Klid v sále,“ žádal Okamura 

„Chtěl bych zjednat klid. Prosím o klid v sále. Prosím,“ musel řídící schůze Tomio Okamura (SPD) tlumit hluk mezi poslanci při vystoupení poslankyně Věry Kovářové z hnutí STAN. Vyzývala ministryni Maláčovou, aby připravila důchodovou reformu se systémovými kroky, aby se lidé mohli včas připravit na důchod a věděli dostatečně předem, v kolika letech budou mít nárok na svou penzi.

„Ještě jednou upozorňuji na to, že chci pomoci všem seniorkám, které vychovávaly děti. Všem seniorkám, protože mají v průměru o pětinu nižší důchody. A myslím si, že si zaslouží vyšší důchod od prvního dne nástupu do starobního důchodu. Vy chcete pomoci jen ženám po 25 letech ve starobním důchodu. Myslím si, že opravdu potřebujeme systémovou, provázanou změnu, kterou naše vláda připravuje,“ zakončila Maláčová projednávání zákona, který řeší zvyšování důchodů od příštího roku v průměru o 900 korun.

Ministryně upozornila, že nedostala od senátorů a kritiků vládního návrhu odpověď na to, jak mají v důchodu vyjít ženy, které mají kvůli výchově dětí až o pětinu nižší penze než muži celých 25 let. Tedy doby, než by se dočkali navýšení podle senátního návrhu.

Po odmítnutí senátní verze návrhu nakonec pro vládní předlohu hlasovalo 176 ze 177 přihlášených poslanců. Zákon teď míří k prezidentovi. Miloš Zeman, který už část svého důchodu trávil na Vysočině, se nechal slyšet, že zákon podepíše.

Kompletní diskusi poslanců, včetně toho, kdo jak nakonec hlasoval, si můžete přečíst na stránkách Poslanecké sněmovny. 

gejzovic ( 30. prosince 2019 14:59 )

meli by si uvedomit za ktere vlady ta zakonost vzrosla

agfor ( 12. září 2019 13:35 )

Důchodcům konečně zvednou o trochu důchody. Proto ceny nájmů, energií, vody atd. stoupají neustále a plynule. Proto nula od nuly pojde.

havran2 ( 12. září 2019 13:27 )

Poslanci a jim podobní si zvýší platy o 50 000 kč a moc se o tom nemluví,zato když důchodcům přidají na důchodu 900 kč tak o tom debatují celý rok ! ! !

prasatkopepicek ( 12. září 2019 13:17 )

Blby je, ze do krize to tihle stihnou rozfrcat a po volbach ta prazdna pokladna zbyde na nekoho kdo bude poslouchat nadavky jak tihle pred nim dali lidem penize a oni ne.
Bures se zase usadi v Agrofertu se kterym nema nic spolecneho, bude uzovat svoje miliardy a bude v klidu. Tahle pipina s babou Schillerovou se nekde taky usadi cert vem lidi. Oni uz si nejak poradi.

panda82 ( 12. září 2019 12:38 )

s Kalouskem to jiskřilo, přidal by 40 korun, to je až nad hlavu, hlavně nezvedat platy darmožroutům poslancům a senátorům, zrušit jejich odborné flákače asistenty, zavést švédský typ odměňování poslanců, to by byla diskuze,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa