Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Schwarzenberg poslal po operaci srdce z nemocnice vzkaz: V čele země chci konečně ženu

Video se připravuje ...
Autor: všm, vei - 
10. března 2019
20:45

Nejstarší český poslanec Karel Schwarzenberg (81, TOP 09) leží už několik týdnů v nemocnici. Ve čtvrtek dokonce podstoupil riskantní operaci srdce, při níž mu lékaři vyměnili nefunkční chlopeň. Kdo by si ale myslel, že kníže odpočívá, spletl by se. Jen několik dnů po zákroku, který navíc podstoupil jen v lokání anestezii, se sešel v nemocnici se slovenskou favoritkou prezidentských voleb - Zuzanou Čaputovou. A společně natočili video, v kterém jí vyjádřil podporu.

Já jsem zažil za posledních třicet let několik prezidentů, u nás i na Slovensku, kteří se spíše chovali jako zvolení panovníci, nikoliv jako služebníci státu. A tudíž mě velice zajímá ženský přístup k tomu,“ říká v úvodu spotu Karel Schwarzenberg s tím, že už dozrál čas na to, aby byla zvolena žena.

Ženy mají přece jen trošku lepší, pozitivnější myšlení, co jsem v životě tak viděl. Kdyby byla na Slovensku zvolená prezidentka, tak by to byla změna nejen pro Slovensko, nýbrž i pro celou střední Evropu,“ uvedl kníže. Za to mu Čaputová na facebooku poděkovala a přidala heslo „spolu to dokážeme“.

Ve východní Evropě skutečně ve vedení dominují téměř výhradně muži. Největší popularitu má zřejmě bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková. Ženskou hlavu státu má aktuálně Chorvatsko, Kolinda Grabarová Kitarovicová se ujala úřadu v roce 2015, a Estonsko, které si na dva roky zpět zvolilo Kersti Kaljulaidovou. 

Kníže po operaci srdce

Jedna z favoritek slovenských voleb přitom musela za čestným předsedou TOP 09 jet až do pražské nemocnice, kde aktuálně pobývá. Schwarzenberg se zde zotavuje po čtvrteční operaci srdeční chlopně, původně přitom doufal, že bude hospitalizován jen kvůli odvodnění.

Blesk Zprávám ale prozradil, že vše dobře dopadlo, jen se mu hůře mluvilo. „Už je to za mnou, všechno v pořádku. Děkuju,“ řekl po zákroku. Kníže je ovšem alergický na heparin – tedy látku ředící krev, a tak celková narkóza u něj nepřipadala v úvahu. Dostal proto jen lokální anestezii.

Trošku blbě mluvím po té narkóze, jinak je vše v pořádku. Měl jsem jen tu lehkou narkózu, ale i z toho člověk blbne. Ale to už přestalo a rostu do pohody,“ dodal Schwarzenberg, který prý zatím netuší, jak dlouho bude muset ve špitále zůstat.

Sázkaři volí Čaputovou

Sázkové kanceláře na Slovensku týden před prvním kole přímé volby prezidenta favorizují právě právničku Čaputovou, která v dřívějších průzkumech popularity jasně vedla. Podle vypsaných kurzů bookmakerů ale zároveň rostou šance kontroverzního soudce nejvyššího soudu Štefana Harabina, který byl v sondážích třetí hned za místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem.

Od uplynulého víkendu platí na Slovensku zákaz zveřejňování výsledků průzkumů veřejného mínění k volbám. Moratorium potrvá až do prvního kola hlasování, které se uskuteční 16. března. Právě vývoj kurzů v sázkových kancelářích tak může naznačovat aktuální nálady tipujících.

V současnosti při sázce na celkové vítězství Čaputové mohou tipující u sázkových kanceláří Niké, Fortuna SK a Tipsport SK vyhrát za každých vložených deset eur pouze 12,20 až 13 eur. Nejnižší kurzy na Čaputovou odrážejí její vysoký náskok před dalšími kandidáty ve dřívějších sondážích.

U bookmakerů stoupají šance Harabina, který se na rozdíl od Čaputové a Šefčoviče například netají svým kritickým postojem vůči EU. Sázková kancelář Niké na celkové vítězství Harabina již vypsala mírně nižší kurz než na úspěch Šefčoviče, který ještě na začátku února v průzkumech popularity prezidentských kandidátů vedl. Tipující v Niké by za vložených deset eur inkasoval v případě úspěchu Harabina 55 eur a v případě zvolení Šefčoviče 60 eur. Fortuna SK a Tipsport SK naopak ještě dávají vyšší šance Šefčovičovi než Harabinovi.

Očekává se, že příští slovenský prezident vzejde až z rozhodujícího druhého kola hlasování, které se uskuteční 30. března a do kterého postoupí první dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola voleb. Podle bookmakerů tipující začali více sázet na to, že do druhého kola se dostane i Harabin. Na slovenské prezidentské volby uzavřeli klienti sázkových kanceláří tisíce sázek.

Pětačtyřicetiletá Čaputová se na katolickém Slovensku netají svými liberálními názory. Podpořila například možnost adopcí dětí homosexuálními páry, byť země dosud nezavedla ani registrovaná partnerství osob stejného pohlaví. Za tyto její názory i za to, že nemá zkušenosti ve vysoké politice, ji už dříve kritizovali čelní představitelé Směru-SD. Čaputová na konci roku 2017 vstoupila do neparlamentní strany Progresivní Slovensko.

 

 

markus drakus ( 12. března 2019 21:11 )

Vyhrozuje mne ze mne zabije a vyhrožuje smrti panu knížeti

markus drakus ( 12. března 2019 21:08 )

Tvl vy máte dost bez to do hrobu

kacer56 ( 11. března 2019 16:35 )

Co chce ten pochcanej rakouskej zlodějskej hajnej, na to mu séére Bílej tesák. Už táhni za Hejvlem a můžete tam nahoře vzpomínat, jak pěkně jste spolu v 90 letech dojili tento stát. A ten tvůj světonázor už nezajímá ani tvýho měniče plen, bechyňský zkorumpovaný Kalousovský prase.

marmat ( 11. března 2019 15:54 )

A co taková Jourová...existující, reprezentující a imponující=PŘEDSTAVITELNÁ

pekaaaros ( 11. března 2019 11:04 )

jo jo, Slovensko. Tamb byli vždycky dál.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa