Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ČSSD ve Sněmovně Babiše opustí. Premiér nechápe, opozice mluví o zbabělosti

Autor: Matěj Pálka, vei - 
21. listopadu 2018
19:55

Při pátečním hlasování o důvěře vládě poslanci sociální demokracie opustí sál. Jednou z cest jak z krize ven jsou podle ČSSD předčasné volby, sociální demokráté by přidali svých 15 hlasů pro rozpuštění Sněmovny, pokud by se objevilo dalších 105 poslanců se stejným záměrem, řekl předseda strany Jan Hamáček po jednání předsednictva ČSSD. Opozice po jednání sociálních demokratů mluví o zbabělosti a alibismu.

Pravicová opozice podle předsedy svolala tiskovou konferenci, kde navrhla hlasovat o nedůvěře vlády. „Původně tam stálo předsedů stran šest, mezi nimi i Tomio Okamura, ten se pak prošel kolem úřadu vlády a řekl, že SPD je připravena nahradit sociální demokracii,“ řekl předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Sociální demokracie šla do vlády mimo jiné i proto, aby v České republice nevznikla vláda, která bude stát na podpoře strany, kterou považujeme za extrémní,“ upozornil předseda ČSSD na tiskové konferenci po jednání předsednictva. „V pátek při jednání o důvěře vlády se naši poslanci nezúčastní hlasování,“ dodal Hamáček.

ČSSD: Alternativou k Babišovi jsou předčasné volby

„Všichni víme, že pátkem nekončí Andrej Babiš. Prezident Zeman slíbil Babišovi další dva pokusy. Je pouze otázkou, jestli sociální demokracie bude stále ve vládě, nebo jestli ji nahradí nějací nestraníci po dohodě mezi Babišem a Okamurou. Vláda ANO, KSČM a SPD je podle nás ta nejhorší varianta pro Českou republiku a její občany,“ doplnil prohlášení místopředseda ČSSD Roman Onderka.

„K Babišově vládě není alternativa,“ prohlásil Hamáček a dodal: „Ideální by bylo, kdyby Andrej Babiš z čela vlády odstoupil, ale to všichni víme, že se nestane.“

Podle sociálních demokratů nemá opozice žádný plán „B“. Jednou z variant by pro sociální demokraty bylo rozpuštění poslanecké sněmovny a předčasné volby. „Pokud se najde 105 hlasů pro rozpuštění Sněmovny, je sociální demokracie připravena dodat zbývajících 15 hlasů,“ nabídl Hamáček.

Zbabělost a alibismus, zní z opozice

Podle opozice je postoj ČSSD zbabělý a alibistický. Sociální demokraty obviňují z toho, že si hrají na chytrou horákyni a že jim jsou přednější ministerská křesla než osud země.

„Mrzí mě, že se sociální demokraté fakticky rozhodli podpořit ve vládě trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, který je podezřelý z maření vyšetřování. Pro ČSSD jsou zjevně důležitější ministerská křesla než vlastní důstojnost, navíc v situaci, kdy jsou mnohdy ve sněmovním hlasování nahrazováni hnutím SPD,“ uvedl na Facebooku poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

„Rozhodnutí ČSSD je čistokrevná zbabělost. Pokud není ČSSD schopna podpořit hlasováním svoji vlastní vládu, tak by ji měla okamžitě opustit,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura. Nabízí, aby hnutí ANO vytvořilo vládu odborníků, která se zaváže písemně podporovat také program SPD. „O podpoře takové vlády budeme rádi diskutovat,“ nabídl se znovu Okamura.

O zbabělosti, alibismu a hře na chytrou horákyni mluví i zástupci takzvaného Demokratického bloku, tedy TOP 09, STAN, KDU-ČSL a ODS. Předseda občanských demokratů Petr Fiala navíc sociální demokraty obviňuje, že otevírají cestu rozkladu důvěry v demokratický stát.

„ČSSD souhlasí s tím, že premiér by měl odejít, ale nic pro to neudělá. Je to alibistické. Historický precedent - nehlasovat pro vládu, v níž jsou zastoupeni její ministři. Toto rozhodnutí je nejen zbabělé, ale zejména chybné a otvírá cestu rozkladu důvěry v demokratický stát,“ uvedl ve svém tiskovém prohlášení Fiala.

Zklamaný z ČSSD je i Babiš

Pokud se ČSSD rozhodla, že odejde ze sálu a nepodpoří svou vládu, tak to nechápu. Je to pro mne zklamání. Moje vláda je úspěšná, daří se nám skvěle vybírat daně, stabilizovat ekonomiku, investujeme, přidáváme peníze všem, kteří je potřebují, platy rostou, minimální mzda roste. Navýšili jsme důchody, máme dlouhodobý plán investic a dělám aktivní zahraniční politiku, která prosazuje české zájmy. Zrušili jsme kvóty, aktivně vystupuji proti ilegální migraci,“ uvedl premiér Andrej Babiš pro Blesk Zprávy.

„ČSSD se díky vládnímu angažmá zachránila. Byla na pokraji volitelnosti a v opozici by se ztratila úplně. Mrzí mě, že část jejich strany teď kazí naše dobré vztahy a že se tady znovu politikaří,“ rýpl si premiér. „A nerozumím jejich vyhrožování předčasnými volbami, hnutí ANO je určitě nechce, volby byly před rokem a občané v nich rozhodli jasně. Nechceme destabilizovat situaci ve společnosti. Musíme naopak situaci uklidnit. Česko čeká skvělá budoucnost!“ dodal Babiš.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

hejhej ( 22. listopadu 2018 14:42 )

Takové hloupé vedení, v čele s Hamáčkem ještě ČSSD neměla. A to Sobotka byl velice slabý.

hejhej ( 22. listopadu 2018 12:40 )

Stačí se podívat na úvodní fotku - 3 kašpaři,ještě jim tam chybí Poche - od nich se nedá nic smysluplného očekávat.Podrazáci, vyděrači. !!!!

marmat ( 22. listopadu 2018 09:39 )

KAŽDÝ Z NÁS si každý den při čtení těch ptákovin pomysleme, kolik času všechny hyeny z PS tomu hnoji za 2 roky v poslanecké sněmovně věnovaly !!! A také to, že pseudo-kauzu voliči ANO znali a dali mu 30%. Nezbývá jim, než zpochybňovat práci POLICIE !

willi48 ( 22. listopadu 2018 08:05 )

Socdemáci, není na politické scéně většího tragikomika než vy. Ještě jsoutu komouši, ale to je kategorie sama pro sebe - neužiteční idioti. Jo, to se máme, skoro třicet let po převratu !!!

Samo ( 21. listopadu 2018 22:39 )

A ty nemáš pepsi ani na to, aby jsi si vypnul Caps Lock. Nové volby se v dnešní situaci se nedají vyvolat,protože k tomu je potřeba v dnešní situaci rozpustit Parlament a na to je třeba ústavní většina. V situaci, kdy má Babiš 78 poslanců a za kamarády Bratrstvo kočičího drápu a SPD v očekávání, je to nemožné-socani to pochopili, ale protože si nechtějí špinit ruce s Babišem, tak opustí Sněmovnu a v takovém případě Babišovi stačí, aby proti vyslovení nedůvěry vládě hlasovalo 78 poslanců hnutí ANO a 15 poslanců KSČM. Počty jsou jasné, pak by opozici chyběly 2 hlasy a to by ještě muselo všech 22 poslanců SPD hlasovat pro nedůvěru vládě, o čemž se dá s úspěchem pochybovat. Nevím co se Babišovi nelíbí na tom, že ČSSD poslanci opustí Sněmovnu a Babiš nechápe proč. On nechápe víc věcí a už by bylo opravdu na čase, aby zmizel v propadlišti dějin.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa