Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jednání ANO s ČSSD krachlo, koalice nebude. Babiš odmítl dát Hamáčkovi vnitro

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, všm, ČTK - 
5. dubna 2018
22:40

V Poslanecké sněmovně skončilo pozdě večer klíčové jednání mezi hnutím ANO a ČSSD. Premiér v demisi Andrej Babiš podle šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka odmítl navrhované podmínky, a tudíž i společnou vládu. Hlavní třecí plochou byl post ministra vnitra. ČSSD má tak v plánu stanout v opozici.

Hnutí ANO odmítlo veškeré naše konstruktivní nabídky a nezbývá nám nic jiného, než zítra na jednání vedení ČSSD navrhnout ukončení jednání,“ uvedl na tiskové konferenci Hamáček. ANO prý odmítlo vytvořit vládu, ve které by nebyli zastoupeni šéfové obou stran. Předseda hnutí také odmítl dát sociálním demokratům záruku, že by v případě i nepravomocného odsouzení v kauze Čapí hnízdo odstoupil z funkce premiéra. O návrhu na ukončení koaličních jednání s ANO bude předsednictvo ČSSD jednat v pátek.

ČSSD jsme nabídli pět resortů. Ministerstvo zemědělství, práce a sociálních věcí, kultury, zahraničí a klíčový resort spravedlnosti,“ okomentoval situaci Babiš s tím, že šlo o štědrou nabídku. ČSSD ale podle něj měla zájem pouze o to dosadit Hamáčka jako ministra vnitra, což ANO odmítlo. „Nechápu tu obsesi,“ dodal Babiš. 

Další kroky ANO v jednání o vládě budou prý záviset na rozhodnutí poslaneckého klubu a předsednictvu ČSSD. Babiš se chce sejít s prezidentem. 

S Milošem Zemanem jednala přitom ve čtvrtek i ČSSD. „My jsme dnes informovali pana prezidenta i o tom, že v sobotu nás čeká sjezd, na kterém jsem povinování delegátům oznámit výsledky našeho vyjednávání, a že je docela možné, pokud se nezmění ten status ze strany ANO a pana Babiše, že bude sjezdu předkládat i variantu ukončení jednání. Pan prezident to vzal na vědomí,“ dal hnutí ANO nůž na krk první místopředseda ČSSD Jiří Zimola již den před schůzkou.

Nezadat ( 6. dubna 2018 17:46 )

Nezadat ( 6. dubna 2018 17:41 )

Já věděl,že voliči ČSSD jsou mdlého ducha a furt se mě to potvrzuje.Podle posledního průzkumu na 3 1/2%

Nezadat ( 6. dubna 2018 17:38 )

Bodejť by nechtěli vnitro,když se bojí,že nový ministr přijde na ty lumpárny a zneužíváni tým idiotem a bývalým prodavačem zeleniny chovnou svííní z ČSSD.

jajas ( 6. dubna 2018 17:22 )

To určitě přežiju.....hmmmmmm

jajas ( 6. dubna 2018 16:25 )

Tak mám pocit, že ČSSD vůbec netuší, jak po volbách dopadla........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa