Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ať Češi odbočují na křižovatce i na červenou, prosazuje Ťok pravidlo z USA

Autor: nkov - 
19. září 2018
14:25

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) se inspiroval v USA a přišel s návrhem změny silničního provozu v Česku. Ve snaze urychlit dopravu a snížit emise chce řidičům povolit odbočovat vpravo na červenou na světly řízených křižovatkách, pokud tím nikoho neohrožují. Jízda na červenou navíc patří k častým přestupkům mezi českými řidiči. Mezi experty má návrh podporu, píše deník Právo.

Podobný systém platí i v sousedním Německu, ten podporuje například Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. „Nejvíc se mi líbí německý model, kde je na semaforu vedle červeného světla tabulka se šipkou. Motorista tak ví, že zmíněné pravidlo platí jen na takové křižovatce a jinde ne,“ řekl pro Právo.

Ministr se ale přiklání k americkému modelu, kde je odbočení vpravo na červenou možné na křižovatkách bez ohledu na signalizaci zelené šipky. Kromě těch, kde je to vyslovené zakázáno. „Naši řidiči nejsou horší než američtí a já nejsem pro, abychom zelené šipky dali všude,“ uvedl ministr dopravy.

Ministr: Drtivá většina řidičů je slušných

Ťok se neobává toho, že by nové pravidlo mělo přinést komplikace. „Drtivá většina řidičů je slušných, a kdybychom se obávali, že se pravidla masově dodržovat nebudou, nemohli bychom je vůbec měnit,“ sdělil Ťok pro Právo. Zavedení by však podle něj musela předcházet kampaň, která by řidiče o všem informovala. Změnu se chystá zahrnout do jednání na ministerstvu.

V případě zavedení by to nebylo poprvé, kdy čeští řidiči měli povoleno odbočovat na červenou. Mezi lety 1961 a 1967 platilo podobné pravidlo i v Československu. Dnes má řidič k odbočení na červenou na křižovatce možnost pouze v případě, že ji signalizuje zelená šipka, v dohledu samozřejmě nesmí být žádný chodec.

Video  Kratina: Stojíme na D1 jak kreténi, politici to nechávají vyhnít.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ministr dopravy Ťok chce zavést nové pravidlo v dopravě. Řidiči by na křižovatkách mohli na červenou odbočovat vpravo. Ministr dopravy Ťok chce zavést nové pravidlo v dopravě. Řidiči by na křižovatkách mohli na červenou odbočovat vpravo. | blesk-Veronika Zabilanská

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

willi48 ( 19. září 2018 17:16 )

Ťoku, proboha, neřeš pi.oviny a věnuj se věcem, které tuto republiku opravdu trápí. Tam jsi toho zatím moc nepředvedl. Stav našich silnic jedna veliká katastrofa, tempo a způsob jejich oprav a údržby ještě větší katastrofa. A výstavba nových úseků dálnic, no to už je opravdová tragikomedie. Tak zklidni hormony a začni už konečně makat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa