Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Čeští gratulanti u Albrightové: Je ve skvělé formě

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. května 2017
20:30

Ikona česko-amerických vztahů Madeleine Albrightová slaví v těchto dnech osmdesátiny a mezi gratulanty ve Washingtonu nechyběli ani zástupci Poslanecké sněmovny nebo bývalý velvyslanec v Česku Andrew Schapiro. Albrightová je podle Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL), jednoho z gratulantů, v obdivuhodné kondici. Jaké dárky dostala?

Bývalá ministryně zahraničí a rodačka z Prahy Madeleine Albrightová slaví osmdesátku. Vůbec první žena ve svém úřadu se mimo jiné podílela na rozšiřování NATO o země střední a východní Evropy. Své narozeniny slavila mimo jiné na české ambasádě ve Washingtonu, kde jí popřáli i zástupci Poslanecké sněmovny, kteří byli tou dobou ve městě na služební cestě.

„Jsme tady na služební cestě, byli jsme v Kongresu a Pentagonu. Jde o takové sofistikovanější konzultace ohledně mezinárodní situace a pozice Spojených států a České republiky. Vyšlo nám to, byla to náhoda,“ vysvětlil Blesk.cz šéf Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

„Jsme v kontaktu s ambasádou, která se nám z části stará o program. Slovo dalo slovo a zjistili jsme, že paní Albrightová bude slavit své osmdesátiny mimo jiné na ambasádě, tak jsme byli pozváni,“ doplnil.

Albrightová ve formě, sestry už česky nemluví

Oslavenkyně je podle Benešíka ve skvělé formě. „Sama si přijela, sama si odjela, dokonce odvezla i své sourozence a přivezla. Mluvila z patra, skvěle, s každým se fotila. Udělala na mě velký dojem. Já jsem ji už párkrát viděl, ale nikdy takhle zblízka, že bych s ní mluvil,“ popsal setkání lidovecký poslanec ze Zlínského kraje.

Albrightová byla před několika měsíci v Praze, kde mluvila o novém americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi:

Video  Madeleine Albright v Praze o Trumpovi: Máme nenávidět všechny kromě bílých mužů  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Pozdravoval jsem ji hned od několika českých poslanců. Na osmdesát let je v perfektní kondici mentálně i fyzicky. Je hrdá na svou zemi, nezapomíná na kořeny a je stále vnímána jako velká osobnost,“ dodal.

Na oslavě se objevil také bývalý velvyslanec v Česku Andrew Schapiro, který proslul slovními přestřelkami s prezidentem Milošem Zemanem, když mu vyčítal cesty na východ a proruskou orientaci. Schapiro skončil svou misi společně s koncem Baracka Obamy v Bílém domě. Donald Trump chce údajně do Prahy poslat kontroverzního kongresmana Steva Kinga.

 

A právě se Schapirem se Benešík sešel u jednoho stolu. „Shodou okolností mě posadili vedle něj. V Česku jsme se velmi intenzivně stýkali. A také se sourozenci paní Albrightové, s Korbelovými. Jsou to takové distingované dámy, ale česky už tolik nemluví, jako paní Albrightová. To ale nebyl problém, bavili jsme se anglicky,“ zmínil Benešík společnost, ve které se spolu s poslancem za ANO Pavlem Šrámkem ocitli. Oba navíc měli pro ženu, která je symbolem česko-amerických vztahů dárky s odkazem na Česko.

O konci působení v Praze Andrew Schapira mluvil dnes už bývalý velvyslanec v rozhovoru pro Blesk.cz:
Video  Schapiro odletí do Států sám, rodinu tady ještě nechá. Proč?  - Václav Lang, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„On (Šrámek) předával medaili generála Pattona, protože je Plzeňák. Já jsem si všiml, že paní Albrightová ráda nosí brože, tak jsem jí přivezl brož z českého granátu. Ten oficiální dárek byla také brož ve tvaru Havlova srdce,“ popsal Benešík dary.

„Byla to velkolepá oslava. Chtěl jsem Madeleine věnovat něco za všechny Plzeňáky. Madeleine byla z medaile tak nadšená, že ji chtěla okamžitě připnout a hrdě ji nosila celý večer. Rozhodně jsem netušil, že způsobím na oslavě takový poprask,“ popsal také Šrámek. „Když už jsem Madeleine Albright dokázal takto překvapit, tak jsem neváhal a osobně ji pozval i k nám do Plzně. A pozvání velmi ráda přijala. Budu se tedy těšit na brzké setkání a hlavně musím popřemýšlet, jaký dárek jí předám při návštěvě,“ dodal poslanec ANO.

1917 ( 7. srpna 2017 10:41 )

Je tak hrdá na "svou zemi", že ji neváhá ždímat milionovými dotacemi na její prý studiium v 80ti letech a hlavně tím, že je zaháčkována v pofidérní firmě, která má za cíl ukrást České repblice několikabilionový majetek a to zásob litia na Sokolovsku.Tak velice svůj národ miluje. Jdu blejt velebnosti!!!!

anka ( 18. května 2017 23:08 )

pani Albrightova muze byt hrda na to, co v zivote dokazala

steelheart ( 18. května 2017 21:44 )

odporná baba a stejně odporní gratulanti! (N) (N) v řeznictví

matno ( 18. května 2017 21:34 )

Omlouvám se, nějak se mi to nepovedlo.

andorea ( 18. května 2017 21:33 )

K těmto gratulantům se rozhodně nepřipojuji...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa