Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Český Kocourkov: Na ministerstvu stěhovali a ztratili tenhle obraz za 2,5 milionu!

Při stěhování na ministerstvu kultury zmizel obraz Jana Zrzavého, jehož cena se odhaduje na 2,5 milionu korun
Při stěhování na ministerstvu kultury zmizel obraz Jana Zrzavého, jehož cena se odhaduje na 2,5 milionu korun  (Autor: ČTK, mkcr.cz)
Autor: simao, ČTK - 
20. října 2014
09:37

Když kontrolovali, jak ministerstvo kultury hospodařilo v předchozích letech, nestačili se úředníci divit. Narazili hned na řadu nesrovnalostí. Jedna je značně kuriózní - jde o ztrátu obrazu od Jana Zrzavého, který měl hodnotu kolem 2,5 milionů...

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se pustil do revize, jak hospodařilo ministerstvo kultury v letech 2011 až 2013. Za rámeček si výsledky kontroly tenhle resort nedá. Na ministerstvu se prý mimo jiné při stěhování ztratilo několik věcí včetně obrazu českého malíře, grafika a představitele avantgardy Jana Zrzavého Karlachovy sady, jehož cena je odhadována až na 2,5 milionu Kč, informovala ČTK mluvčí NKÚ Jana Málková.

Nahlásili to po 7 měsících

Obraz měl sice podle účetních záznamů ministerstva pořizovací cenu 10 000 korun, ale odborný odhad, který si ministerstvo nechalo zpracovat po jeho zmizení, ho ocenil na dva až 2,5 milionu korun. "Ministerstvo ztrátu nahlásilo policii až sedm měsíců poté - a to pouze v případě obrazu, nikoli dalších chybějících věcí. Důvod časové prodlevy kontrolorům nijak nevysvětlilo," uvedla Málková.

Kontrola na ministerstvu se přitom týkala majetku v hodnotě 657,7 milionu korun a finančních prostředků za 34 milionů korun. "Kontroloři našli významné nedostatky v řadě oblastí - od účetnictví přes inventarizaci, přepisy majetku na jiné instituce, pronajímání a nájem majetku až po konzultační, poradenské a právní služby," dodala mluvčí.

Ministerstvo se brání

Ke zjištěním kontrolorů však již vydalo současné vedení ministerstva stanovisko. "Předně je zapotřebí zdůraznit, že se jedná o období předchozích vedení," upozornila na stránkách ministerstva kultury Helena Markusová, vedoucí tiskového oddělení. Současné vedení prý zprávu analyzuje. A již prý přistoupilo k řešení nedostatků. "Některá nápravná opatření zmíněná v kontrolním závěru přijalo nové vedení již v průběhu kontroly NKÚ," upozornila Markusová. "Pokud se týká případu zmizení 16 notebooků a obrazu Jana Zrzavého ´Karlachovy sady´, zvažuje ministerstvo možnosti řešení v rámci trestního řízení," dodala mluvčí.

Nehospodárné smlouvy

Loni v březnu přitom ministerstvo rozhodlo, že část majetku převede na nově vzniklý Státní fond kinematografie. Právě v průběhu stěhování se Zrzavého obraz ztratil.

V kontrolovaném období si však NKÚ posvítil i na smlouvy - třeba tu, kterou ministerstvo uzavřelo se dvěma společnostmi na nájem a dodavatelské zajištění provozu kopírek, za což zaplatilo téměř šest milionů korun. Podle kontrolorů to bylo nehospodárné, protože například v roce 2013 byly roční náklady na jedno najaté kopírovací zařízení v průměru 32 600 korun, zatímco náklady na obdobné zařízení v majetku ministerstva činily méně než polovinu.

Za konzultační, poradenské a právní služby ministerstvo v letech 2011 až 2013 zaplatilo 32,4 milionu korun. V některých případech ale prý nedoložilo, že fakturované služby byly skutečně poskytnuty. "Navíc některé poradenské, právní a konzultační služby mohlo ministerstvo zabezpečit vlastními zaměstnanci. Šlo například o zpracování materiálů pro jednání vlády a výročních zpráv," sdělila mluvčí.

"Po nástupu nového ministra Daniela Hermana došlo k významnému omezení těchto služeb a jsou využívány pouze ve vyjímečných případech, kdy se jedná o úzce specifické služby, které ministerstvo nemohlo zabezpečit vlastními zaměstnanci," upozornila mluvčí Markusová.

havran2 ( 20. října 2014 11:24 )

TAM SE KRADLO, KRADE A BUDE KRÁST-NIC NOVÉHO.

dr.banec ( 20. října 2014 11:11 )

Ty tečky= s.v.i.n.ě.

dr.banec ( 20. října 2014 11:09 )

Blbý na tom je, že nic platit nebudou. Pachatel nezjištěn. Obraz už je někde za horama a zloděj se jen směje. Ryba smrdí od hlavy. Dá-li Bůh a Babiš nezklame, tak možná zlodějny pomalu přestanou. ***.

beruna ( 20. října 2014 11:09 )

Ztráta??? Hodnota za 2,5 milionu je KRÁDEŽ jako hrom!. A policajti by u těch slavných úředníčků měli udělat šťáru - ale na to mají úředníčkové a papaláši moc dlouhé prsty a policajti na ně nemůžou. Dost možná, že nějakej gauner z ministerstva už ten obraz výhodně zpeněžil.

prycsvladou ( 20. října 2014 10:16 )

můžou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa