Incident přišel na úplném konci duelu lídrů nejsilnějších stran v rámci poledních interpelací premiérky Mayové. Ta Corbynovi vzkázala, že z jeho působení není nadšená Británie, ani jeho straničtí kolegové. Kamera sněmovního přenosu poté zabrala zachmuřeného vůdce opozice, který si sám pro sebe něco zamumlal.

Britští novináři se přikláněli k možnosti, že Corbyn skutečně Mayovou nazval hloupou ženskou. Média pak konzultovala experty na odezírání ze rtů a například bulvární deník The Sun s odvoláním na odbornici Jessicu Reesovou napsal, že Corbyn nepronesl "stupid woman", ale "stupid people" (hloupí lidé). Tak předtím situaci interpretoval i mluvčí Labouristické strany.

Několik konzervativních poslanců si nicméně na Corbynovo počínání ihned stěžovalo u předsedy sněmovny, který opozičního lídra vyzýval k omluvě, ten však ihned po ukončení slovní výměny s premiérkou sněmovnu opustil. Když se tam po několika hodinách společně s Bercowem vrátil, trval na tom, že jeho poznámka mířila proti "hlupákům", kteří neberou aktuální "národní krizi" dostatečně vážně.

Bercow poslancům sdělil, že si prohlédl záznam problematického okamžiku a dokonce se radil s experty. Je podle něj zcela pochopitelné, že lidé z videa vyčítají slovní útok na premiérku, nikdo včetně "odezíračů" ale prý nemůže mít 100procentní jistotu. Hněv konzervativců předtím mířil i proti samotnému předsedovi. Bercow totiž letos čelil obvinění, že jako "hloupou ženskou" označil Andreu Leadsomovou, která v Dolní sněmovně dojednává vládní záležitosti.

Řada novinářů během výsledného výbuchu emocí na twitteru psala, že Bercow prakticky ztratil nad sněmovnou kontrolu a že konzervativní poslanci si nyní vylévají nahromaděnou zlost vůči předsedovi. "Tohle je parlamentní ekvivalent posledního dne školního roku, kdy si všichni vytáhnou své hračky a začnou nezřízeně divočit," komentoval Matt Chorley z listu The Times.