Americká armáda sdělila, že při šesti leteckých útocích, které v sobotu a v neděli provedla jihozápadně od somálské metropole Mogadiša, bylo usmrceno 62 radikálů. Čtyři nálety byly provedeny v sobotu a vyžádaly si životy 34 členů Šabábu, další dva pak americká armáda uskutečnila v neděli a zabila při nich 28 extremistů. V nedělním prohlášení Spojené státy původně hovořily o osmi mrtvých při náletech.

Při operacích podle americké armády nepřišli o život žádní civilisté. Tato informace však nemohla být ověřena z nezávislých zdrojů, napsala Reuters.

"AFRICOM a naši somálští partneři provedli tyto letecké útoky, aby zabránili teroristům využívat odlehlé oblasti jako základny pro plánování a řízení budoucích útoků a pro verbování nových radikálů k páchání těchto útoků," uvedlo velitelství.

USA a jednotky Africké unie o síle 22.000 mužů podporují somálské vládní vojáky v boji proti hnutí Šabáb. To usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a chce zavést v zemi islámské právo šaría. Organizace má v současnosti na svědomí nejvíce krvavých teroristických útoků ze všech džihádistických skupin v Africe.

V roce 2011 byli islamisté ze Šabábu vyhnáni z Mogadiša a posléze ztratili většinu svých bašt. Nyní kontrolují některé oblasti v jižním a centrálním Somálsku. Odhaduje se, že v řadách Šabábu bojuje několik tisíc mužů. Ohrožují i sousední Keňu.