Deník Népszava na svém portálu napsal, že do centra metropole se vydalo pět až šest tisíc Maďarů, které změna zákoníku práce popudila. Davy demonstrantů podle listu při svém pochodu zcela zablokovaly Markétin a Řetězový most.

Webová televize ATV Online vysílala přímý přenos ze zaplněného Kossuthova náměstí. Na záběrech bylo vidět, že budovu zákonodárného sboru od zástupu, z něhož zněl pískot a provolávání protestních hesel, izoloval silný policejní kordon. Televize odhadla, že tam demonstrovalo přes čtyři tisíce lidí.

V pozdější době policie na náměstí proti demonstrantům použila slzný plyn a podle některých médií i obušky. K zásahu přistoupila poté, co někteří demonstranti neposlechli výzvu organizátorů ke klidnému protestu a začali na policisty házet vajíčka, dýmovnice i jiné předměty.

Šéf kabinetu maďarského premiéra Gergely Gulyás dnes dopoledne podle agentury MTI sdělil, že policie během středečních "nezákonných" protestů zadržela celkem 34 osob. Gulyás také oznámil, že vláda se rozhodla posílit bezpečnostní opatření v Budapešti i v dalších městech, aby "se nenarušovaly vánoční přípravy na veřejných místech."

Středeční demonstrace nebyly dopředu ohlášené, vznikly živelně poté, co maďarský parlament přes odpor opozice schválil novelu zákoníku práce, lidově zvanou "otrocký zákon". Policie při nich podle maďarských médií čtyřikrát použila slzný plyn, agresivně se chovali i někteří z demonstrantů.

Aktuální průzkum agentury Republikon Intézet mezi tisícovkou respondentů ukázal, že se ke změnám staví negativně 83 procent Maďarů.

Novela zákoníku umožňuje, aby zaměstnanci ročně odpracovali až 400 přesčasových hodin místo dosavadního limitu 250 hodin. Přesčasy mohou být nově nahrazovány či propláceny v časovém období až tří let. Protestovaly proti ní odbory a ve vzácné shodě i celá parlamentní opozice.