Blokád se v sobotu zúčastnilo zhruba 288.000 lidí a v neděli asi 40.000. Dnes se uskutečnilo v celé zemi kolem 350 akcí, mimo jiné byly blokovány sklady pohonných hmot, informovala televize BFMTV. Dnes ale bylo demonstrantů, takzvaných žlutých vest, v ulicích mnohem méně než o víkendu. Agentura AFP psala o přibližně 13.000 účastnících.

"Tolik lidí jako v sobotu nepřišlo. Pokyny pro pořádkové síly, tedy četníky a policisty, ale zůstávají stejné - zasáhnout, pokud budou blokovány hlavní trasy, a také pokaždé, když propuknou násilnosti," uvedl státní tajemník na ministerstvu vnitra Laurent Nuňez.

Protesty podle deníku Le Figaro zatím patrně nejvíce zasáhly město Bordeaux na jihozápadě země. Demonstranti tam zablokovali hlavní silniční tahy, ve městě tak vznikly dlouhé zácpy. Protestující také uzavřeli přístup ke třem skladům pohonných hmot na severozápadě a jihu Francie. Oznámila to společnost Total, která dva z nich provozuje a jeden částečně vlastní, ale neprovozuje.

Vláda ujišťuje, že každé euro získané do státní kasy po zvýšení daně z benzinu a nafty v roce 2019 bude vynaloženo na vládní plán změny ekonomického a sociálního modelu země s důrazem na ekologii. Protesty vyvolané růstem daní z paliv chce vláda zmírnit různými programy, které by měly omezit dopad tohoto opatření na ty nejchudší. Kabinet tak například zdvojnásobí až na 4000 eur (104.000 Kč) příspěvek motoristům s nízkými příjmy, kteří se rozhodnou vyměnit své auto za novější.

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes na tiskové konferenci při státní návštěvě Belgie odmítl masový protest komentovat a odkázal na vyjádření premiéra.

Hněv demonstrantů je přitom namířen právě proti Macronově reformní politice. Protesty vzešly z internetových skupin a politické strany i odbory zůstaly spíš v pozadí.

Od začátku roku vzrostlo zdanění nafty podle AFP o 7,6 centu (asi dvě koruny) na litr, benzinu pak o 3,9 centu. Další zvyšování je plánováno na příští rok. Litr benzinu super podle listu Libération stojí v průměru 1,53 eura a litr nafty 1,51 eura.