"Jsem rád, že můžeme pokračovat v takřka stejném složení, jako doposud," řekl ČTK Svoboda. V dalších městech skončila extremistická DSSS v opozici. V Duchcově mohla uspět také kvůli sociálně vyloučeným lokalitám. V srpnu se konala v Duchově demonstrace DSSS, na které policie zadržela několik lidí kvůli podezření z přečinu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Protest byl svolán kvůli srpnové potyčce na koupališti v Dubí, kde vznikla roztržka mezi dvěma ženami. Jedné z nich se zastal mladý muž, který po následné rvačce utrpěl zranění.

V Duchcově vyhrála komunální volby ČSSD, jejíž buňka byla právě kvůli spolupráci s extremistickou DSSS před čtyřmi lety zrušena. Nedávno však byla obnovena. Podle vyjádření krajského předsedy ČSSD Miroslava Andrta v tuto chvíli určitě není důvod buňku kvůli spolupráci s DSSS rušit. "Místní organizace dokázala v čele s panem starostou (Zbyňkem) Šimberou touto spoluprací s DSSS situaci v Duchcově uklidnit. Pan starosta Šimbera má naši plnou důvěru z hlediska prosazování hodnot sociální demokracie na komunální úrovni," uvedl Andrt.

Od koaliční smlouvy, kterou podepsal i kandidát zvolený za Žijeme Duchcovem - NK a TOP 09, se kategoricky distancuje TOP 09. Krajský předseda strany Michal Kučera a předseda teplické organizace Petr Měsíc v tiskové zprávě uvedli, že TOP 09 nechce být za žádných okolností spojována s extremistickými stranami typu KSČM nebo DSSS.

Předseda DSSS Tomáš Vandas v komunálních volbách kandidoval za stranu Čisté Ústí. Zaujal mimo jiné billboardy s nápisy "Neplatit parazitům". Policie také například prověřovala údajné zneužití jmen na kandidátce hnutí Čisté Ústí. Řada lidí z Ústí nad Labem tvrdila, že se jejich jména objevila na kandidátce, aniž o tom věděli. Vandas zneužití jmen popřel a uvedl, že celou kauzu považuje za kampaň s cílem ho oslabit.