"Máme všechny návrhy rozpočtů zemí eurozóny, komise je hodnotí a od mnoha států si nejrůznější formou vyžádala dodatečné informace," poznamenal Schinas s tím, že následující kroky nemůže komentovat. Komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Pierre Moscovici v pátek jednal v Římě poté, co komise napsala italské vládě dopis, podle kterého rozpočtový plán obzvlášť závažným způsobem porušuje unijní pravidla.

Plány italské vlády na výši schodku jsou trojnásobné ve srovnání s cílem předchozí vlády. Návrh rozpočtu počítá například se zavedením základního příjmu pro chudé či snížením důchodového věku. Zadlužení Itálie přitom v současnosti dosahuje zhruba 131 procent HDP, takže je druhé nejvyšší v eurozóně po Řecku.

Evropská komise posuzuje plány na podobu rozpočtů členských zemí eurozóny v rámci takzvaného Evropského semestru od roku 2010. Cílem je zajistit, že se státy budou snažit o dobrý stav svých veřejných financí a že v unii nenastane významná makroekonomická nerovnováha. Cílem je také podpora reforem a investic.