Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spory o euro v ČR: Viceguvernérka ČNB varuje před tlačením na sílu, ANO chce připravit referendum

  • Autor: ČTK,jmr - 
    7. 1. 2024
    20:15

    Prezident Petr Pavel rozproudil debatu o euru výzvou v novoročním projevu, aby Česko začalo dělat konkrétní kroky k jeho přijetí. Premiér Petr Fiala (ODS) už dříve řekl, že vláda se v programovém prohlášení nedomluvila, že by se v tomto volebním období přijetím společné evropské měny zabývala. V současnosti ČR zatím neplní potřebná kritéria, dodal. Z koaličních stran jsou pro přijetí eura především STAN, Piráti a TOP 09, proti se staví ODS. Proti euru jsou zástupci opozičních hnutí ANO a SPD. Druhé jmenované hnutí ale dlouhodobě požaduje uzákonění referenda jako formy rozhodování podobných státních otázek.

  • 1.Nutná kritéria

    • Pro vstup do eurozóny musí země splnit čtyři tzv. maastrichtská kritéria. Míra inflace v zemi nesmí překročit o víc než 1,5procentního bodu průměrnou inflaci tří zemí eurozóny s nejnižším růstem cen, úroková míra pak nesmí být o více než dva procentní body nad průměrem tří zemí eurozóny s nejnižší inflací. 
    • Další kritérium stanovuje maximální míru rozpočtového deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a maximální míru zadlužení na 60 procent HDP.
    • Poslední vyžaduje dvouleté členství v evropském mechanismu směnných kurzů ERM II.

    Dnes se k otázce přijetí eura napříč médii vyjádřili viceguvernerka České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová, místopředsedkyně opozičního hnutí ANO Alena Schillerová, prezident Svazu ochodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza, prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

    Anketa

    Jste pro přijetí eura?

    ANO
    NE

  • 2.Zamrazilová varuje

    Viceguvernérka  Zamrazilová míní, že rozhodnutí o přijetí eura musí předcházet širší politická shoda. Byla by chyba, kdyby jedna vláda přistoupení k euru, které potrvá roky, prosadila a další vláda by tento proces zastavila. Zamrazilová to dnes řekla v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

    „Ten proces by se asi nestihl v jednom období vůbec a myslím, že by bylo špatné jak ekonomicky, tak politicky, kdyby prostě zase na sílu někdy některá vláda ten vstup zahájila a potom ho po několika letech vláda další zastavila,“ uvedla.

    Podle Zamrazilové bude možná potřeba změnit i některé zákony. „A bez toho, aby politická reprezentace došla k nějakému celkovému konsensu, by vlastně ani ten proces vstupu do ERM II nebyl pravděpodobně možný. Tu debatu je potřeba zahájit, ale věcně, bez emocí,“ řekla.

    Šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová Šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová | E15

  • 3.Schillerová: Připravíme referendum

    Zavedení eura v České republice by podle místopředsedkyně hnutí ANO Schillerové mělo být předmětem referenda. ANO, které přijetí eura odmítá, takový plebiscit hodlá připravit, uvedla dnes bývalá ministryně financí Schillerová v pořadu Za pět minut dvanáct televize Nova. Podle ní i ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) bude případné nahrazení české koruny předmětem politického rozhodnutí, prioritou je dát do pořádku veřejné finance.

    „Myslím, že by (rozhodnutí o přijetí eura) mělo být podrobeno referendu. A já za hnutí ANO říkám, že my to připravíme,“ uvedla Schillerová. Poukázala na to, že řada zemí eurozóny je zadluženější než Česko a že státy s eurem mají rozdílnou ekonomickou a cenovou úroveň. Připomněla, že podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění z loňského června téměř tři čtvrtiny občanů s přijetím eura nesouhlasí.

    Vláda se teď zabývá pravidelným materiálem připraveným ministerstvem financí a Českou národní bankou (ČNB), který hodnotí připravenost země na přijetí eura. Experti obou institucí v dokumentu doporučili zatím do eurozóny nevstupovat. Podle Stanjury ale ve vládním připomínkovém jednání zazněly politické komentáře k zavedení eura, které nelze vyřešit na expertní úrovni a musí je projednat kabinet. Očekává, že se tak stane ještě v lednu.

    Pro referendum o euru se vyslovil i někdejší prezident Václav Klaus.

    Alena Schillerová (ANO) v Epicentru na Blesk.cz (6.12.2023) Alena Schillerová (ANO) v Epicentru na Blesk.cz (6.12.2023) | Foto Blesk - Michal Protivanský

  • 4.Prezidenti svazů a komor o euru

    Svaz obchodu a cestovního ruchu podporuje přijetí eura v ČR. Prezident svazu Tomáš Prouza ČTK řekl, že obchodníci většinu zboží z dovozu platí eurem. To, že ČR euro nemá, pro ně podle něj znamená miliardové náklady navíc kvůli platbám za směnu měn a zajištění kurzu. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal ČTK řekl, že k přijetí eura je opatrný. Jako výhodu vidí rovněž odbourání směnných nákladů, jako nevýhodu zmínil ztrátu měnové nezávislosti Česka. Tématem přijetí eura se podle prezidentky Dany Večeřové bude zabývat i Potravinářská komora ČR.

    Agrární komora i Potravinářská komora zmiňují jako pozitivum to, že se zabrání kurzovým ztrátám. Podle Doležala by to mohlo podpořit zvýšení konkurenceschopnosti zemědělců na evropském trhu. „Současně je třeba říct, že nyní tratíme na tom, že musíme dotace z EU převádět na korunu. Jen v loňském roce čeští zemědělci kvůli silné koruně přišli o zhruba deset procent na dotacích, což je opravdu velká částka,“ doplnil. Poznamenal také, že Česko se zavázalo k přijetí eura za zcela odlišné ekonomické situace, než je nyní, a cenová hladina v zemích platících eurem je obecně vyšší než v ČR.

    Případné negativní dopady přijetí eura na zemědělský sektor by podle něj mohla vláda zmírnit kroky, které by přiblížily ceny zemědělských výrobků v ČR cenám v eurozóně, protože u řady komodit jsou čeští producenti cenově pod evropským průměrem.

    Prouza jako argument pro přijetí eura uvedl, že pokud by firmám odpadly náklady se směnou měn nebo kurzovým zajištěním, vedlo by to i k nižším cenám v obchodech. „Zákazníkům by také zejména v příhraničních oblastech pomohlo jednodušší srovnání cen, aby při nákupech v zahraničí nemuseli ceny přepočítávat. Jsme navíc přesvědčeni, že díky zahájené konsolidaci veřejných financí můžeme třeba 1. července 2024 vstoupit do systému ERM II a 1. ledna 2027 přijmout euro. Veřejné finance na to již budou bez problémů připraveny,“ dodal.

    „Vzhledem k aktuální diskusi se jako Potravinářská komora budeme určitě analýzou dopadů zavedení eura pro český potravinářský průmysl detailně zabývat,“ doplnila prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

    Přijetí eura dlouhodobě prosazuje i Svaz průmyslu a dopravy.

    Dana Večeřová/Jan Doležal/Tomáš Prouza Dana Večeřová/Jan Doležal/Tomáš Prouza | Blesk, Blesk Zprávy

    Video  Schillerová slíbila v Blesku: Bude líp! Dejte vládě najevo, že jich máte dost.  - Blesk - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

sekebo ( 9. ledna 2024 05:25 )

Schillerová by se měla vyfotit s Pitomiem a pávem na reklamu "Stop Euru", ať všichni vidí, s kým si začíná ANO notovat 😨

Jirik-ta ( 8. ledna 2024 01:53 )

Jurečka teď získává ztracenou důvěru a myslím, že jí hravě získá - no, komedie - konstrukce mediální reality pokračuje.

Jirik-ta ( 8. ledna 2024 01:49 )

Ten problém je v tom, že váleční štváči jsou placeni vojensko-průmyslovým sektorem Spojených států. Tito straší s válkou jen proto, aby se všichni dožadovali většího zbrojení, kupovali jejich cenné papíry a jakkoliv jinak je podporovali. Z každého eura, které Evropská unie poslala na pomoc Kyjevu, 90% skončilo zpátky v Americe, kde se ocitlo na bankovních účtech vojenských zbrojařských firem za nákup zbraní, anebo to šlo jejich investorům.

Takže můžeme věřit, že Spojené státy mají asi tak velký zájem o mír, jako má pivovar zájem o abstinenci.
Nápis na plakátě říká: „Nemůžeme zastavit válku … je to jediný americký průmysl.“

Měli bychom se poučit a nepodporovat žádnou válku. Vždycky je možnost vyjednávat. Ve válce nejde o nic jiného, než o obrovskou manipulaci jak vojska, tak i obyvatelstva a pokaždé to skončí tak, že všichni ztratí. Pouze mezinárodní banky vždycky – jako jediné – vyhrávají.
AUTOR: Jane Kaufman

Jirik-ta ( 8. ledna 2024 01:46 )

Jurečka zvažuje rezignaci: Potvrdil, že se vrátil po masakru na večírek. Odcházel v půl čtvrté ráno!
Demisi celá vláda. Takhle odrbat důchody a ještě se kát. Normální podvod.

UFO1 ( 7. ledna 2024 22:07 )

Politici nepovolí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa