Už před čtyřmi lety se ANO, které tehdy také skončilo druhé za občanskými demokraty, pokusilo sestavit koalici bez vítěze. Tehdy neuspělo a město čtyři roky vedla koalice ODS, ČSSD, Domov nad Nisou, Nová budoucnost a TOP 09.

Tentokrát bylo ANO úspěšnější. "Chceme zachovat kontinuitu, žádné zemětřesení v městských společnostech nechystáme. Chceme ale revidovat stanovy společností, některé jsou z 90. let," řekl Štěpán Matek ze Společně pro Jablonec, který má být ekonomickým náměstkem primátora. Tím se má stát lídr ANO Milan Kroupa. Změny ale zřejmě čekají městskou policii. "Já jsem si k městské policii nechal zpracovat mnoho dokumentů od lidí, kteří jsou z oboru. Z mého pohledu nefunguje a myslím si, že to je velkou částí vina současného vedení," doplnil Kroupa.

Koalice mimo jiné nepočítá s tím, že by změnila městskou nemocnici v obchodní společnost, jak se o tom už několik let ve městě diskutuje. Zůstane městskou společností. To je také důvod, proč se koalici rozhodl podpořit chirurg Vraný. "Do voleb jsem šel, abych mohl zamezit privatizaci jablonecké nemocnice. Podílel jsem se na jejím vzniku a nerad bych, aby se stala objektem nějakého kupčení. Všechny tyto strany mají ve svém programu, že nemocnice se nebude privatizovat," vysvětlil důvody své podpory koalici Vraný, který je léta primářem jablonecké chirurgie.

Stejně jako v minulém volebním období povede město devítičlenná rada v čele s primátorem a třemi uvolněnými náměstky. Nejsilnější ANO bude mít mimo primátora Milana Kroupy také post náměstka pro humanitní oblast, kterým bude učitel David Mánek, a další dva neuvolněné radní. Piráti získají post náměstka pro rozvoj pro architekta Jakuba Chuchlíka a další dva radní a Společně pro Jablonec bude mít náměstka pro ekonomiku Štěpána Matka a jedno místo radního.

V Jablonci vybírali voliči v komunálních volbách z 12 kandidátek, do zastupitelstva se jich dostalo sedm. Pro ODS hlasovalo 22,33 procenta voličů a získala osm mandátů, přesto se jí nepodařilo sestavit koalici. Druhé ANO získalo o mandát méně. Třetí Piráti mají pět zastupitelů, čtyři získalo Společně pro Jablonec. Tři zastupitele mají Starostové pro Liberecký kraj, dva Nová budoucnost pro Jablonec a jednoho SPD.