V Liberci tento týden ztroskotala jednání o trojkoalici vítězných Starostů pro Liberecký kraj s ANO a ODS. Členská základna ANO odmítla spojení s občanskými demokraty, jako jeden z důvodů uvedla situaci v Brně, kde se ODS dohaduje na koalici bez vítězného ANO. Dnes jednali starostové v Liberci se zástupci uskupení Liberec otevřený Lidem (LOL). "Šlo o informativní schůzku, zda a v jakých bodech je spolupráce možná," řekl ČTK lídr starostů Jaroslav Zámečník. Starostové o dalším postupu budou jednat v neděli. "Budeme se rozhodovat, komu dáme nabídku a koho pozveme k jednacímu stolu," dodal. V Liberci starostové získali 16 mandátů, druhé ANO 11 a třetí Změna pro Liberec šest. ODS bude mít čtyři zastupitele a dva LOL. ODS odmítá koalici s LOL a Změnou.

V Jablonci skončí v opozici dosud vládnoucí ODS, která volby vyhrála s osmi mandáty. Na koalici se domluvilo ANO, Piráti a Společně pro Jablonec s podporou jednoho zastupitele zvoleného za Novou budoucnost pro Jablonec. V 30členném zastupitelstvu bude mít tato koalice většinu 17 mandátů. "Jsem rád, že jsme se s našimi koaličními partnery v relativně krátké době shodli v personálních otázkách i na programových bodech. Jednání byla věcná a konstruktivní," uvedl lídr ANO Milan Kroupa, který by se měl stát primátorem.

V České Lípě bude koaliční smlouva podepsaná zřejmě příští týden ve čtvrtek. Koalici by mělo tvořit vítězné ANO s uskupením Živá Lípa, Piráty a Nezávislými a soukromníky. V zastupitelstvu bude mít pohodlnou většinu 16 mandátů z 25. "Včera večer (ve čtvrtek) jsme podepsali dohodu o společném postupu, z čehož vyplývá, že žádný z těchto subjektů by neměl dále vyjednávat s nikým jiným o možné koalici. Teď budeme precizovat programové prohlášení," řekla dnes ČTK Jitka Volfová z ANO, která by měla být příští starostkou.

V Semilech se vítězné Volbě pro Semily podařilo vyjednat širokou podporu s uskupeními ANO, SPOLU, Piráty a Společně pro Semily. Dohromady mají 18 mandátů z 21 v zastupitelstvu. Volba, která vyhrála s výrazným náskokem a má osm zastupitelů, bude mít místo starosty a uvolněného místostarosty a také dalšího radního, po dvou místech v radě získají ANO a SPOLU. "O širokou podporu jsem usilovala, tomu jsem ráda. Podpoří nás i Piráti a Společně pro Semily, i když bez místa v radě. Nabídneme jim místa ve výborech. Jsme malé město, podělíme se o práci," řekla dnes ČTK Lena Mlejnková, která byla lídrem Volby pro Semily a bude opět starostkou. Ani ODS podle ní nebude v opozici, chtějí se na práci podílet. "Nemáme koaliční smlouvu, nebudeme nic podepisovat, podáme si ruku," dodala.