Hlavní ukrajinský vyjednávač, bývalý prezident Leonid Kučma, vzápětí vyzval Rusko a separatisty, aby dodržovali klid zbraní, dohodnutý vpředvečer pravoslavných Velikonoc.

Tiskové středisko ukrajinské protipovstalecké operace dnes večer oznámilo, že od půlnoci, kdy začalo velikonoční příměří platit, ho separatisté porušili desetkrát. Do ostřelování pozic ukrajinské armády přitom nasadili i velkorážné zbraně včetně minometů a granátometů.

Složitá je podle Kyjeva zejména situace u přístavu Mariupolu a v doněckých předměstích Marjinka a Avdijivka. Média donbaských povstalců o situaci na frontě neinformovala.

Separatisté během pátku podle mluvčího Lysenka provedli sedm palebných přepadů na doněckém úseku fronty. U Mariupolu povstalci ostřelovali pozice vládních vojsk ve 33 případech.

"Situace je velice neklidná, některá opěrná postavení jsou ostřelována i šestkrát denně. Ukrajinské síly byly nuceny odpovídat odvetnou palbou," řekl Lysenko. Klid podle něj panoval jen na luhanském úseku.

Podle čtvrteční zprávy OSN si konflikt v Donbasu vyžádal přes 9300 mrtvých a víc než 21.000 zraněných. Statisíce lidí musely opustit své domovy a odejít buď do Ruska, anebo do ukrajinského vnitrozemí.