Cvičení pořádá specializovaná skupina profesionálních hasičů z Moravskoslezského kraje, která se problematice záchrany ze sutin dlouhodobě věnuje. Má mezinárodní certifikát.

Všechny týmy společně cvičily nejrůznější záchranné situace, a to v areálu výcvikové základny v Ostravě-Hranečníku i v areálu Centra bezpečné jízdy Libros v Ostravě-Přívoze. "Tam jsme společně trénovali záchranu osoby z auta, uvízlého pod betonovým panelem, či záchranu osoby zavalené zeminou v nezapaženém výkopu," uvedl mluvčí. Dodal, že v pátek bude cvičení pokračovat v Dolních Vítkovicích i za asistence psů.

Speciální jednotky pro vyhledávání a záchranu lidí zavalených troskami budov, takzvané USAR týmy, se ve světě začaly budovat pod záštitou OSN v 90. letech minulého století. V Česku nyní existují dvě skupiny. Pražský tým existuje několik let a má za sebou například mise do zemí postižených zemětřesením, zasahoval v Turecku či Íránu. Druhý tým funguje od roku 2007 v Ostravě. Jeho členové zasahovali například v Nepálu či pomáhali na Pardubicku při likvidaci následků prasečí chřipky. Zasahovali i při zřícení tovární haly v Kladně a po výbuchu rodinného domu v Českém Těšíně.