Saúdskoarabský list Okaz uvedl, že odsouzený kritizoval zapojení Saúdské Arábie do konfliktu v sousedním Jemenu a rovněž se vymezil proti soudům v zemi a práci bezpečnostních složek.

Saúdskoarabská organizace na ochranu práv ALQST, která sídlí v Londýně, oznámila, že Nuchajfí byl zadržen už v roce 2016.

Organizace Amnesty International uvedla, že požaduje jeho okamžité propuštění. "Místo toho, aby s aktivisty hovořili, jednoho po druhém posílají do vězení a umlčují je," uvedla Dana Ahmadová, která organizaci zastupuje.

Saúdskoarabské ministerstvo vnitra se k případu odmítlo vyjádřit.

Nuchajfí bude mít po výkonu trestu dalších šest let zakázáno používat sociální sítě a šest let nebude smět ze země vycestovat.

Odsouzen byl Nuchajfí už v minulosti- zadržen byl v roce 2012 a propuštěn v dubnu 2016. O pouhých osm měsíců později byl opět zadržen.

V úterý ALQST publikovala dopis, který Nuchajfí napsal ve vězení a který je adresovaný korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi. Tomu jsou často přičítány společenské a hospodářské reformy, jež království v uplynulých měsících oznámilo.

"Byl jsem moc šťastný, když jsem viděl, jak ve vašich projevech a rozhovorech voláte po svobodě slova a respektování lidských práv, což je něco, co chci také.... Píšu vám z vězení, kde jsem, protože jsem tyto věci požadoval," napsal aktivista.