Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zavřeli nechvalně proslulou americkou věznici: Base se přezdívalo „znásilňovací klub“

Autor: rv - 
16. dubna 2024
18:13

Nechvalně proslulou americkou ženskou věznici v kalifornském Dublinu uzavřeli. V průběhu několika let tu některé vězeňkyně obvinili personál ze sexuálního zneužívání. Basa je tak spojená s vyšetřováním zaměstnanců ze strany FBI, pokusy o reformu a ozdravění federálního nápravného ústavu ale opakovaně selhaly.

Vyšetřování tu už v minulých letech odhalilo kriminalitu páchanou dozorci na vězněných. Po razii FBI skončil v roce 2021 tehdejší šéf, který podle prokuratury zneužíval své postavení, na vězeňkyních si vynucoval sex či je jinak zneužíval. Postupně bylo obviněno osm zaměstnanců.

Dění kolem zařízení před časem komentovala kongresmanka Judy Chuová. „Nedávné vyšetřování FBI v tomto zařízení vrhlo světlo na toxickou kulturu umožňující roky sexuálního zneužívání ze strany zaměstnanců,“ uvedla s tím, že ji potěšily kroky federálních vyšetřovatelů, díky kterým jsou dohnáni jednotliví pracovníci k odpovědnosti.

Snaha byla, ale...

Letos v březnu pak opustil šéfovské křeslo v pořadí už třetí dosazený úředník od provalení skandálu před třemi lety. Pouhý měsíc po jmenování jeho nástupce ředitelka vězeňského úřadu Colette Petersová podle britského deníku Daily Star oznámila, že snaha ozdravit kriminál sice byla, ale…

„Navzdory těmto krokům a zdrojům jsme usoudili, že federální věznice Dublin nesplňuje očekávané standardy a že nejlepším postupem je zařízení uzavřít,“ sdělila Petersová.

Slavná jména

Dublinská věznice fungovala v Kalifornii od roku 1974, posledních 12 let pak jako výhradně ženské nápravné zařízení s nízkým stupněm ostrahy. Součástí věznice byl i tábor pro minimálně nebezpečné odsouzené. Po sérii sexuálních skandálů ze strany personálu k vězněným ženám bylo teď vězení 15. dubna uzavřeno. 

V zařízení v minulosti skončily, byť jen na pár dnů, i celebrity jako Felicity Huffmanová známá například ze seriálu Zoufalé manželky či Lori Loughlinová ze seriálu 90210: Nová generace. Obě kvůli zapojení do úplatkářského skandálu při přijímání na elitní americké univerzity.

Video  Doživotně odsouzený vrah Danelo Cavalcante (34) uprchl z vězení v USA, lezl po zdi jako krab.  - Twitter.com
Video se připravuje ...

Uživatel_5766095 ( 16. dubna 2024 19:07 )

Násilí na vězních se děje i u nás, jen se o tom nepíše.

krapotkin ( 16. dubna 2024 18:21 )

No tak budou trestance rozmísťovat do českých kriminálů, když jim to b. b. Černochová podepsala. Mimochodem Němci to už dělají dávno - ve Střelné na Teplicku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání