Puigdemont uprchl spolu s několika členy katalánské vlády do Belgie loni v říjnu poté, co španělské úřady označily za nelegální referendum o nezávislosti Katalánska. Španělský nejvyšší soud nicméně v prosinci zrušil evropské i mezinárodní zatykače jak na Puigdemonta, tak na čtyři katalánské exministry. Nečekaný krok soudce zdůvodnil mimo jiné tím, že politici projevili vůli vrátit se do Španělska. Soud se rovněž obával, že by Belgičané mohli pětici politiků udělit azyl. Belgická justice posléze zrušila předběžná opatření vůči Kataláncům, kteří tak nyní mohou volně kamkoli vycestovat.

Nyní chce ale španělské státní zastupitelství "okamžitě" požádat soudce, který na případ dohlíží, aby byl zatykač opět vydán a dánské úřady katalánského politika zadržely.

Univerzita v Kodani v pátek oznámila, že se Puigdemont zúčastní debaty na katedře politologie. Politikův právník Jaume Alonso-Cuevillas se nechal slyšet, že riziko zatčení jeho klienta v Dánsku "je velmi vysoké". Jak nicméně v rozhovoru pro katalánský veřejnoprávní rozhlas dodal, doufá, že dánské úřady nebudou na jakýkoli zatykač reagovat.