Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Bouřlivé oslavy nového roku ve Španělsku: Lidé simulovali oběšení premiéra Sáncheze

Autor: ČTK - 
3. ledna 2024
16:56

Španělští vládní socialisté připravují právní kroky kvůli silvestrovské akci v Madridu, na níž několik lidí simulovalo oběšení premiéra Pedra Sáncheze a jemu podobnou figurínu rozmlátilo pěstmi a klacky za přihlížení asi tří stovek lidí. 

Podle socialistů takový čin podněcuje nenávist ve společnosti a měl by být potrestán. Opoziční Lidová strana (PP) incident odsoudila, ale kritizovala socialisty za pokrytectví, protože podle ní v minulosti tolerovali například pálení fotek lídra PP či španělského krále, píší místní média.

„Když vidím tu eskalaci slovního i fyzického násilí, ptám se, co bude následovat, kam až jsou ochotni zajít,“ řekl podle televize RTVE šéf parlamentní frakce socialistů Patxi López. Vyzval také, aby lidovci přijali politickou zodpovědnost a přerušili vazby s krajně pravicovou stranou Vox. Silvestrovskou akci s ničením Sánchezovy figuríny pořádala mládežnická organizace Revuelta, která má blízko ke straně Vox, není s ní ale organizačně propojená. Na akci přišli i starší lidé a někteří přinesli transparenty s nápisem Pedro Sánchez do vězení.

Ve Španělsku se loni na podzim konalo několik demonstrací, jichž se účastnily desítky tisíc lidí a které pořádali lidovci či Vox na protest proti jednání socialistů s katalánskými separatisty o podpoře Sánchezovi pro další období v úřadu premiéra. Socialisté jim za to mimo jiné slíbili zákon o amnestii pro nenásilné činy separatistů stíhaných za snahu o nezávislost Katalánska od ledna 2012 do loňského listopadu. Toto období zahrnuje dva plebiscity o nezávislosti Katalánska - nezávazné hlasování z roku 2014 a referendum z roku 2017.

López v úterý také obvinil politiky stran Vox a PP, že k incidentu se Sánchezovou figurínou a podobným nenávistným projevům přispěli svou rétorikou. „Když někdo neustále říká, že Sánchez je zrádce, tyran nebo že vládne s podporou teroristů, pak se nemůžeme divit,“ připomněl López. Sánchez totiž dostal v dolní komoře loni v listopadu důvěru i díky baskickým stranám, včetně té, jež je považována za následovníka někdejšího politického křídla dnes již neexistující teroristické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA).

Oprátka pro krále 

V souvislosti se silvestrovským incidentem server 20minutos připomněl podobné projevy. Například v říjnu 2020 v Pamploně baskičtí nacionalisté navlékli oprátky figurínám současného španělského krále Felipeho VI. a mořeplavce Kryštofa Kolumba a pak je za radostného tleskání svrhli z podstavců, přičemž jim upadly hlavy. Radikální odpůrci monarchie v Katalánsku opakovaně pálí na demonstracích fotky či figuríny španělského krále. V roce 2013 si skupinka socialistické mládežnické organizace v Alicante na pódiu v divadle zapózovala s gilotinou a hlavou tehdejšího lidoveckého premiéra Mariana Rajoye a fotku si pak dala na svou facebookovou stránku. Deník El País v této souvislosti připomněl, že Sánchezova vláda se už několik let snaží prosadit zákon o zrušení trestů za urážku monarchie, který podporují také katalánští separatisté, pravicové strany jsou proti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi