Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Střelba v centru Madridu: Útočník zranil pravicového politika. Má útok souvislost s Íránem?

Aktualizováno -
9. listopadu 2023
21:09
Autor: ČTK - 
9. listopadu 2023
16:01

Neznámý útočník dnes v centru Madridu postřelil někdejšího politika pravicové Lidové strany (PP) Aleja Vidala-Quadrase, který dříve působil jako šéf regionální organizace strany v Katalánsku. Osmasedmdesátiletý muž byl se střelným zraněním v oblasti čelisti převezen do nemocnice, napsala agentura AP. Podle španělského tisku se někdejší politik domnívá, že útok na něj souvisí s jeho aktivitou ve prospěch íránské opozice.

Podle nejmenovaných zdrojů, které citují deníky El País a El Mundo, není politik v ohrožení života. Podle tisku Vidal-Quadras policii sdělil podezření, že útok souvisí s jeho aktivitou ve prospěch íránské opoziční a exilové organizace Národní rada odporu (NCRI). Ta vydala podle agentury EFE prohlášení, ve kterém odsoudila „teroristický zločin“ proti španělskému představiteli.

Vidal-Quadras byl dlouholetým členem lidovců, které reprezentoval rovněž v Evropském parlamentu, kde byl v letech 2004 až 2007 místopředsedou. V roce 2014 přestoupil do krajně pravicové strany Vox, kterou podle AP pomáhal spoluzakládat, i tu ale opustil krátce po neúspěšném pokusu dostat se na její kandidátce do europarlamentu. I po odchodu z volených a stranických funkcí Vidal-Quadras vystupoval v médiích jako komentátor.

Solidaritu postřelenému muži vyjádřili španělský premiér Pedro Sánchez či předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Velké znepokojení z útoku vyjádřila italská premiérka Giorgia Meloniová.

Podle policie útočník střílel na ulici z motorky. Zraněný muž byl ve vážném stavu, ale při vědomí převezen do nemocnice. Motiv útoku policie vyšetřuje. Podle informací španělského tisku policie nejdříve případ svěřila kriminálnímu útvaru. Po výpovědi politika se však do vyšetřování zapojili i specialisté na terorismus. Podle zdroje policie, který cituje agentura EFE, byl útočník zřejmě profesionál.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi