Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Premiér odletěl na dovolenou do Maroka a schytal to. Kvůli migrantům i složité situaci ve Španělsku

Autor: ČTK - 
4. srpna 2023
21:26

Španělský premiér a šéf socialistů Pedro Sánchez čelí kritice, že tento týden odjel s rodinou na dovolenou do Maroka. Se severoafrickou zemí má Madrid komplikované vztahy kvůli migraci, podezření ze špionáže mobilních telefonů španělských vládních činitelů či Západní Sahaře. Za Sáncheze se však vztahy s Rabatem zlepšily, hlavně kvůli změně španělského postoje k Západní Sahaře. Sáncheze kritizují za vstřícnost k Maroku pravice i jiní levicoví politici, napsala dnes agentura Reuters.

Úřad vlády na začátku týdne oznámil, že Sánchez stráví s rodinou několik dní volna v Maroku. Návštěva je podle úřadu soukromá a Sánchez si ji hradí ze svého. Podle agentury Reuters se jedná o první dovolenou Sáncheze v zahraničí od jeho nástupu do čela vlády v roce 2018.

Konzervativní Lidová strana vyzvala Sáncheze, aby byl transparentní ve svých vztazích k severoafrické zemi. „Zdá se, že se Sánchezovi líbí Maroko víc než Španělsko,“ uvedla na sociálních sítích krajně pravicová strana Vox. Sánchezovu dovolenou však kritizují i spojenci socialistů. „Sánchez den po dni ukazuje svou vstřícnost vůči Maroku, zatímco Maroko pokračuje v porušování základních lidských práv,“ uvedla europoslankyně z levicové strany Podemos Idoia Villanuevová.

Sánchez výrazně zlepšil vztahy s Marokem, když změnil postoj k Západní Sahaře, o jejíž kontrolu Maroko usiluje. Madrid označil marocký návrh na autonomní uspořádání Západní Sahary v rámci Maroka za „věrohodný a realistický“. Do té doby Španělsko podporovalo uspořádání referenda o sebeurčení Západní Sahary, které předpokládá i rezoluce OSN z roku 1991.

Sánchez však musel v premiérském úřadu řešit i řadu krizí ve vztahu s Marokem. Když v květnu 2021 přišlo do španělského města Ceuta na africkém území během několika dnů na 9000 lidí, tak za to podle Madridu mohla marocká pohraniční policie, která přestala hranici kontrolovat. Maroko bylo rovněž mezi podezřelými z toho, že nechalo nainstalovat na mobilní telefony Sáncheze a několika ministrů špionážní program Pegasus.

Volby se budou opakovat?

Sánchez na dovolenou odjel v období, kdy se Španělsko ptá, kdo bude v zemi v příštích čtyřech letech vládnout. Bloky kolem dvou největších stran, lidovců a socialistů, nebudou mít v novém parlamentu po červencových volbách většinu, a rozhodující tak bude postoj strany katalánských separatistů Junts. Pravděpodobné je tak i opakování voleb.

Před dovolenou v Maroku Sánchez oznámil, že se bude snažit najít v parlamentu většinu. Zatím však přímá jednání s dalšími subjekty nezačal. Podle španělského tisku chce jednat až poté, co se 17. srpna poprvé sejde nový parlament.

Video  Top destinace pro rok 2023. Kam se letos vydat na dovolenou?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi