Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Německé vládě došly nervy. Kvůli Muskovi chce odejít z twitteru, nastane odliv i v Česku?

Autor: ČTK - 
3. července 2023
21:00

Kvůli změnám, které v posledních měsících na své stejnojmenné sociální síti provedla společnost Twitter, německá vláda zvažuje, že přejde na jiné komunikační kanály. Podle agentury Reuters to dnes řekla mluvčí spolkové vlády. Česká vláda ČTK sdělila, že působení na jednotlivých sociálních sítích vyhodnocuje, klíčová je podle ní bezpečnost. Oslovené české instituce se nyní twitter opustit nechystají.

Mluvčí německé vlády na pravidelné tiskové konferenci uvedla, že kabinet od loňského roku sleduje změny, které se odehrávají na twitteru, a v důsledku toho „zkouší nebo hledá jiné kanály“. Šéf Twitteru Elon Musk v sobotu oznámil nové limity, které se týkají maximálního počtu denně přečtených příspěvků.

Mluvčí českého kabinetu Václav Smolka ČTK napsal, že úřad vlády působení na jednotlivých sociálních sítích vyhodnocuje a přizpůsobuje aktuálním požadavkům a trendům. „Klíčové jsou pro nás zejména bezpečnostní aspekty,“ připomněl nedávné zrušení účtu na síti TikTok, před jehož užíváním varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Mluvčí doplnil, že vláda i premiér Petr Fiala využívají i další platformy.

Změny aktuálně nezvažuje Pražský hrad ani Sněmovna a ministerstva obrany, zahraničních věcí, vnitra, spravedlnosti, financí či zdravotnictví. Instituce to shodně sdělily ČTK. Mluvčí připouštějí, že situaci kolem twitteru sledují, ale současně většinou připomínají, že na svou činnost jejich instituce upozorňují vedle twitteru i dalšími kanály. Odchod z twitteru nezvažují ani vládní občanští demokraté a Starostové či opoziční ANO.

„V současnosti neexistuje žádná podobná takto široká platforma, která by slučovala jak odborníky z oborů, tak novináře či zpravodajce. Ve chvíli, kdy taková platforma bude dobře fungovat, tak si dokážeme představit, že nebude problém Twitter opustit. Zatím to ale neplánujeme,“ uvedl Petr Býma z mediálního odboru Pirátů.

Další zásadní změna

Šéf Twitteru Musk v sobotu uvedl, že ověření uživatelé si mohou zobrazit 6000 příspěvků denně, neověření 600 a uživatelé s nově založeným neověřeným účtem pak 300 denně. Důvodem je podle něj potřeba zamezit extrémnímu extrahování dat ze sítě a také manipulaci se systémem.

Musk firmu Twitter koupil za 44 miliard dolarů (v tehdejším kurzu asi bilion Kč) v říjnu loňského roku a podnik od té doby prošel rozsáhlými změnami. Ve snaze zvýšit si příjmy Twitter zavedl placené ověřování uživatelů v rámci své služby Twitter Blue a těm, kteří mají placený účet, umožnil psát výrazně delší příspěvky. Twitter také o více než 80 procent snížil počet zaměstnanců.

Video  Elon Musk přišel do sídla Twitteru s umyvadlem  - Elon Musk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi