Líčení začalo ve vězeňském komplexu v okrese Sincan poblíž metropole Ankary. Demirtaş čelí mimo jiné obvinění z propagace Strany kurdských pracujících (PKK), která je považována i v EU za teroristickou. Obviněný se soudu z bezpečnostních důvodů nemohl zúčastnit a videopřenos odmítl.

"Ten proces vykazuje všechny znaky zinscenování. Je zjevné, že případ byl někým zadán. Žádáme, aby toto bezpráví okamžitě skončilo," uvedli před soudem Demirtaşovi právníci.

Před budovou soudu se shromáždil dav Demirtaşových příznivců. V soudní síni s kapacitou 120 míst se podle agentury Reuters tísnili poslanci Evropského parlamentu, západní diplomaté a zástupci organizací hájících lidská práva.

Podle zástupců Demirtaşovy HDP se o obhajobu spolupředsedy třetí největší politické strany v Turecku ucházelo 1250 právníků. Když jeho domovská strana vyzvala k protestům, úřady je až do pátku z bezpečnostních důvodů v Ankaře zakázaly.

Trestnímu stíhání čelí dvě desítky poslanců HDP, včetně spolupředsedkyně Figen Yüksekdagové, kteří jsou ve vězení. Všichni obvinění z terorismu odmítají. Ve středu byla vazba prodloužena i Yüksekdagové.

Trestní stíhání tureckých poslanců umožnil zákon, který loni na jaře prosadila vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) a který zbavil imunity čtvrtinu poslanců, většinou opozičních. Zákon kritizovala opozice i Západ jako porušení parlamentní demokracie, zatímco vláda jej hájí s tím, že je nutný "v boji proti terorismu". Podle kritiků ale vláda zákona využívá k tomu, aby se zbavila svých oponentů.