Oba sedmnáctiletí středoškolští studenti se po zadržení k činu doznali. Na základě toho pak byli propuštěni z vazby a soud jim udělil jen roční podmíněný trest vězení a pokutu. Přitom za takovéto jednání v Polsku hrozí až deset let odnětí svobody.

Zástupce šéfa osvětimské prokuratury Mariusz Slomka dnes vysvětlil, že oba Britové doznání viny odvolali, a proto "byla u soudu v Krakově proti nim vznesena nová obžaloba".

Studenty zadrželi strážci muzea v Osvětimi, když je přistihli, jak v blízkosti jednoho vězeňského bloku kopou v zemi a hledají zbylé věci po vězních. U obou mladíků se pak našly různé věci jako kousky skla, knoflíky, strojek na stříhání vlasů a kovové úlomky.

Regionální prokuratura v Osvětimi v červnu po zkráceném soudním řízení sdělila, že provinilci vinu přiznali a v souladu s polskými zákony si sami navrhli podmíněný trest vězení, dočasný dohled a pokutu. Soudce jejich návrh přijal, přičemž stanovil délku podmíněného vězení na jeden rok a výšku pokuty na 1000 zlotých (zhruba 6500 korun).

"K činu se přiznali a s polskými úřady plně spolupracovali. Za újmu, kterou způsobili, se velice omlouvají," řekl tehdy mluvčí Perseovy školy v Cambridgi, kde oba provinilci studují. Studenti této školy byli v Osvětimi na naučném školním výletě.