Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Superstar i kutil. Churchill hýbal dějinami, jeho život Česku představil David Reynolds

Autor: Ivan D. Hladík - 
29. února 2024
17:50

Tvrdohlavý bouřlivák, obdivovaný politik s duší umělce, milující manžel nebo domácí kutil. I mnohem víc byl muž, který je synonymem Velké Británie. Vždy odrážel sílu svého národa, rozvážnost a klid. Jeho život představil v Praze uznávaný historik David Reynolds.

Kdo byl Winston Churchill, jehož u nás známe hlavně jako váženého přítele královny Alžběty II. a autora projevu, jímž se za druhé světové války snažil vrátit Britům kuráž a víru ve vítězství. „Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, pot a slzy. Máme před sebou utrpení toho nejhoršího druhu. Čekají nás měsíce bojů a útrap,“ zaznělo v něm. Churchill byl výraznou osobností 20. století, státník, řečník a vůdce, který sehrál klíčovou roli při utváření světových dějin. „Když procházíš peklem, nezastavuj se,“ říkal Churchill také. Zažil vzestupy i pády, byl i plodným spisovatelem a historikem, stále inspiruje vůdce i občany. Churchill se narodil 30. listopadu 1874 ve šlechtické rodině a vyrůstal obklopen privilegii a očekáváním. Jeho vztahy s rodiči však byly často napjaté.

Lídr Konzervativní strany Winston Churchill hovoří s princeznou Alžbětou při otevření Mezinárodního centra mládeže v Chigwellu v Londýně 12. července 1951. Lídr Konzervativní strany Winston Churchill hovoří s princeznou Alžbětou při otevření Mezinárodního centra mládeže v Chigwellu v Londýně 12. července 1951. | Hulton Archive

Zejména s otcem lordem Randolphem Churchillem, jehož očekávání se Churchill snažil naplnit, vedl tichý souboj. V roce 1908 se oženil s Clementine Hozier a jejich vztah se ukázal být pevným zdrojem podpory a stability uprostřed politických zmatků. Churchill byl také oddaným otcem jejich pěti dětí, přestože ho jeho náročná kariéra často odváděla na dlouhou dobu mimo domov. „Historie ke mně bude laskavá, protože ji mám v úmyslu psát,“ tvrdil pevně. Navzdory veřejnému obrazu sebevědomého a asertivního vůdce bojoval Churchill s obdobími depresí, které slavně nazýval svým „černým psem“. Ve volném čase se věnoval třeba malování a zedničení, v tvůrčích činnostech nacházel útěchu. Po celý život si Churchill zachovával hlubokou lásku ke své zemi, která poháněla jeho neochvějnou oddanost veřejné službě a odhodlání bránit svobodu a demokracii.

Kdo ale také byl Winston Churchill, a jaká setkání mu jeho kariéra přinesla, přijel do Česka odhalit David Reynolds, emeritní profesor mezinárodních dějin na Cambridgeské univerzitě a doživotní člen Christ's College v Cambridgi. V důstojném a krásném interiéru Britského velvyslanectví v Praze okouzlujícím a zábavným způsobem představil Reynolds svou knihu Mirrors of Greatness (Zrcadla velikosti). V ní prozrazuje, že Churchillovu cestu k velikosti určovali také vůdci, s nimiž se na této cestě sešel – přátelé i nepřátelé, doma i v zahraničí. Muži moci jako Hitler a Mussolini, Roosevelt a Stalin, David Lloyd George, Neville Chamberlain a Charles de Gaulle. A také zmíněná přízračná přítomnost zbožňovaného otce, který na svém potížistickém synovi neviděl nic záslužného.

Knihu Mirrors of Greatness (Zrcadla velikosti) v Praze představil David Reynolds, emeritní profesor mezinárodních dějin na Cambridgeské univerzitě. Knihu Mirrors of Greatness (Zrcadla velikosti) v Praze představil David Reynolds, emeritní profesor mezinárodních dějin na Cambridgeské univerzitě. | Blesk – Ivan D. Hladík

Churchill v těchto mužích rozeznal velikost nebo její absenci způsobem, který ovlivnil jeho vlastní kariéru. V knize najdete i ty, které by Churchill za velké nepovažoval, ale kteří nabízejí alternativní zrcadlo toho, co toto slovo může znamenat. Mahátma Gándhí, který Churchilla vyburcoval tím, že využil síly nesvobody. Clement Attlee, jehož kacířská vize Velké Británie byla socialistická a postimperiální. A jeho miláček, choť Clementine, která se stala Winstonovým zásadním pomocníkem a nejoddanějším kritikem. Mirrors of Greatness (Zrcadla velikosti) nabízejí nové živé pohledy na Churchillův život a dílo a ukazují, jak se tento jedinečný muž – s oslnivým nadáním i drsnými chybami – učil od svých velkých současníků a co v něm viděli.

„Svěží, svižný a odvážný,“ popsal podle knihkupců životopis Wall Street Journal. Winston Churchill zůstává jednou z nejuctívanějších postav dvacátého století. David Reynolds přehodnocuje jeho život tím, že se na něj dívá očima jeho spojenců i protivníků, politikovy vlastní rodiny, odhaluje jeho celoživotní boj o překonání politických selhání a jeho vyvíjející se chápání toho, co velikost skutečně obnáší. „Člověk myslící pozitivně vidí neviditelné, cítí neuchopitelné a dosahuje nemožné,“ věřil Churchill. A vy teď máte možnost i v tuzemských knihkupectvích objevit jeho další rozměr.

Knihu Mirrors of Greatness (Zrcadla velikosti) v Praze představil David Reynolds (vpravo, vlevo Matt Field, velvyslanec Velké Británie), emeritní profesor mezinárodních dějin na Cambridgeské univerzitě. Knihu Mirrors of Greatness (Zrcadla velikosti) v Praze představil David Reynolds (vpravo, vlevo Matt Field, velvyslanec Velké Británie), emeritní profesor mezinárodních dějin na Cambridgeské univerzitě. | Blesk – Ivan D. Hladík

Tím, kdo knihu sepsal a strhujícím způsobem uvedl, je David Reynolds, který sám vystudoval univerzity v Cambridge a Harvardu, a od roku 1984 až do odchodu do důchodu v roce 2019 působil na legendární fakultě v Cambridge. V letech 2013 až 2015 působil jako vedoucí katedry historie a zastával také hostující místa na řadě zahraničních univerzit včetně uvedené nejstarší na území USA, Harvardu, dále pařížské Sciences Po a tokijské Nihon University. Jeho vědecký záběr sahal do oblasti mezinárodních dějin 20. století, přičemž se zajímal zejména o obě světové války a studenou válku. Je autorem dvanácti knih a editorem šesti dalších. Od roku 2005 je také členem Britské akademie, ale i redakčních rad časopisů Cold War History a The International History Review nebo akademických poradních sborů galerií první světové války Imperial War Museum (2011–2014) a druhé světové války (od roku 2016).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi