Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tady se zotavuje král Karel III.: Jak to vypadá v Sandringhamském panství?

/
  • Jak to vypadá v králově sídle v Sandringhamu?
    9. února 2024 ● 09:55

    V těžkých chvílích nemoci se král Karel III. (75) mezi léčebnými procedurami uchýlil na panství Sandringham. Venkovský zámek v Norfolku s nově upravenými zahradami nabízí králi jak aktuálně tolik potřebný klid, tak zároveň i luxus hodný panovníka Velké Británie. Jak to uvnitř vlastně vypadá? 

  • 1.

    Ekologická farma, pila i kostel

    Historie sídla sahá daleko do minulosti. První sídlo šlechty zde vzniklo už v dobách alžbětinské Anglie v 16. století. Po mnoha přestavbách a změnách majitelů se pak v roce 1862 dostalo do rukou britské královské rodiny. 

     

    Panství a asi 8 tisíc akrů půdy tehdy za 220 tisíc liber zakoupil pradědeček Alžběty II., princ Albert Edward z Walesu (později král Eduard VII.) jako venkovské sídlo pro sebe a svou budoucí manželku, dánskou princeznu Alexandru.

    Rozsáhlá budova v jakobínském stylu ukrývá početnou sbírku pokladů od viktoriánské éry až po současnost. Obklopují ji nádherné zahrady, ve kterých nechal svůj otisk postupně každý z panovníků.

     

    Ačkoli je Sandringham stále hojně využíván králem a královnou, v dobách jejich nepřítomnosti je otevřen i turistům. Velký park s nádvořím a dětským hřištěm je veřejnosti přístupný po celý rok. 

     

    Součástí panství je také ekologická farma, pila a další obytné a komerční nemovitosti. Velmi blízko je kostel svaté Máří Magdalény ze 16. století, jehož bohoslužby během svých pobytů v Sandringhamu navštěvují členové královské rodiny.

  • 2.

    Jídelna

    Elegantní jídelnu zdobí světle zelené tapety v barvě tzv. braemarské zelené, podle vesnice Braemar ve Skotsku. Ty v roce 1938 osobně vybrala královna Marie z Tecku, babička Alžběty II., aby v nich o to více vynikly tapisérie s replikami děl Francisca Goyi na stěnách. 

     

    U mahagonového stolu královny Viktorie se tady o vánočních svátcích pravidelně scházela celá královská rodina. Jak uvádí speciální instagramový účet sídla, běžně si u té příležitosti dávali 12 až 14 svátečních chodů!

     

  • 3.

    Malý salonek

    Malý salonek kdysi sloužil jako osobní prostor pro královnu Alexandru, která byla vášnivou sběratelkou hlavně míšeňského porcelánu a drahých kamenů. Mnoho porcelánových artefaktů je tady dodnes, a z drážďanského porcelánu je dokonce i lustr. 

     

    Královna Alžběta II. zde údajně ráda sedávala, odpočívala a skládala puzzle. V roce 1992 zde dokonce nahrála své vánoční poselství kvůli požáru na hradě Windsor. 

     

    Středobodem místnosti je bílo-růžový mramorový krb s velkým zrcadlem. Na oknech jsou vyobrazeny erby královny Alžběty II. a prince Phillipa (†99), ale je zde pořád prostor pro doplnění dalších.

     

  • 4.

    Honosný bílý salonek

    Honosný bílý salonek je jedním z nejdůležitějších pokojů v domě. Právě tady se královská rodina setkává se svými hosty.

     

    Místnost osvětluje mohutný bílý krb a lampy na stěnách. V jednom rohu místnosti se nachází zdobený zlacený paraván, který je rozdělený na čtyři zlaté panely, z nichž každý má v horní části skleněnou zástěnu a na jedné straně obsahuje 24 černobílých fotografií. Královna Alexandra byla totiž nadšenou fanynkou fotografie, a všechny hosty žádala, aby s sebou přivezli i svou fotku. 

  • 5.

    Hudební salonek

    Hned vedle malého salonku se nachází ještě jedna elegantní malá místnost, která slouží pro potřeby královských milovníků hudby. Nejvýraznějším kusem nábytku je velké historické křídlo se stoličkami.

     

  • 6.

    Velký salon

    Velký salon upoutá už na první pohled působivým dřevěným obložením, dřevěným balkonem a zdobnými, mohutnými sloupy s erby. Vpravo od velkého krbu v zadní části místnosti visí portréty několika členů královské rodiny. V jednom z rohů stojí klavír a na něm několik černobílých fotografií.

     

    Nad dalším krbem visí obří gobelín a další erby. Po místnosti je rozeseto množství rostlin od velkých palem po menší keře. Přes dvoukřídlé dveře je výhled do zahrady, kde se nachází dlouhá polstrovaná ohrádka a malé křeslo.

     

  • 7.

    Kostel svaté Máří Magdalény

    Blízko panství stojí také kostel sv. Máří Magdalény ze 16. století. Právě sem chodí na mši členové královské rodiny, pokud zrovna přebývají v Sandringhamu. Pravidelně sem chodí také na mši vánoční. Kostel mohou využívat i zaměstnanci sídla. 

     

  • 8.

    Galerie

    Na všechny fotografie se podívejte do galerie. 

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Král a královna poprvé z balkonu paláce! Blesk TV a Reuters

    Fotogalerie
    65 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Milla: Gratuluji,dobrý článek a nejen na Blesk který dokázal nazvat zámek Brkhall RANČEM.

(09. 02. 2024 15:19)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy