Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Lupič ukradl záchod za 140 milionů korun z domu Winstona Churchilla: K činu se po 5 letech přiznal!

Autor: pma, ČTK - 
4. dubna 2024
16:14

Devětatřicetiletý James Sheen se v úterý u Oxfordského korunního soudu doznal k neuvěřitelnému zločinu ze září roku 2019. Sheen tehdy společně s dvěma dalšími muži vnikl do britského Blenheimského paláce, památky světového dědictví UNESCO a rodného domu válečného premiéra Winstona Churchilla. V objektu skupina odcizila plně funkční toaletu s 18 karáty zlata, která byla součástí výstavy italského konceptuálního umělce Maurizia Cattelana. Podle odhadů hodnota "zlaté toalety" přesahuje 135 milionů korun. 

Do Blenheimského paláce, který je sídlem rodu Spencerů-Churchillů a jehož výstavní prostory jsou přístupné veřejnosti, se skupina čtyř mužů ve věku 30-40 let vloupala krátce před šestou hodinou ráno 14. září roku 2019.

Z paláce lupiči ukradli exponát s názvem „Amerika“. Podle zpravodajského webu CNN se jednalo o toaletu vyrobenou z 18karátového zlata v hodnotě zhruba 6 milionů dolarů, v přepočtu tedy necelých 140 milionů korun. 

Milionové krádeže traktorů a trofejí

Po necelých pěti letech je zřejmě jasné, kdo se krádeže slavné toalety dopustil. V úterý se u Oxfordského korunního soudu k činu doznal James Sheen (39) z Wellingboroughu. Ten se podle deníku The Guardian soudu účastnil přes videohovor, jelikož si v současné době odpykává 17letý trest za milionové krádeže traktorů a trofejí z Národního dostihového muzea v britském Newmarketu. Sheen byl také před časem obviněn z vloupání a také z převodu majetku nabytého trestnou činností.

Další tři členové zločineckého gangu, kteří s Sheenem 14. září 2019 zlatou toaletu z místa odcizili, svou vinu u soudu popřeli. Další soudní stání je podle deníku nařízeno na únor příštího roku. 

Zlatý záchod použily stovky tisíc lidí

Zlatá toaletní mísa italského konceptuálního umělce Maurizia Cattelana byla před Blenheimským palácem vystavena také v New Yorku, kde ji v Guggenheimově muzeu v roce 2016 mohli dokonce návštěvníci používat, zatímco přede dveřmi čekal hlídač.

Odhaduje se, že ji od tohoto data až do krádeže v září 2019 použilo na 100 tisíc lidí, načež velká část z nich si na míse dělala zábavné selfies. Méně nadšení byli patrně uklízeči, kteří dostali za úkol čistit exponát každých 15 minut.

Drž hubu ( 5. dubna 2024 13:04 )

Pěkný. Vykadil bych se tam 😊

laco.duracka ( 4. dubna 2024 18:41 )

Fiiiiha. . Taky nemal ani Ceaușescu..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání