"Vyměníme třetinu paliva, zkontrolujeme turbínu a bezpečnostní systémy nebo zmodernizujeme kompenzátor objemu, tedy zařízení, které reguluje tlak v reaktoru," řekl mluvčí.

Energetici ČEZ vymění 54 ze 163 palivových souborů. Chystají i údržbu a řadu kontrol, například všech tří nízkotlakých rotorů turbíny i rotoru generátoru. "Vedle testů a běžné údržby máme v plánu sedmdesátku investičních akcí. K nejnáročnějším bude patřit modernizace pojišťovacích ventilů kompenzátoru objemu," řekl Sviták. Stejná modernizace se dělala v létě během odstávky druhého bloku, jež trvala od 19. května do 31. července, necelých 73 dní. ČEZ při ní provedl 17.000 činností.

Veškeré práce budou energetici koordinovat z nového řídícího centra. Na ploše 500 metrů čtverečních bude sedět 40 odborníků z elektrárny i od dodavatelů. Díky novému řídícímu centru se zrychlila komunikace.

Od začátku roku vyrobil Temelín 15,8 terawatthodin (TWh) elektřiny. Elektrárna je největším výrobcem elektřiny v ČR, její produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. První elektřinu vyrobil Temelín v prosinci 2000. Loni vyrobil 12,1 TWh elektřiny, téměř o dvě TWh méně než v roce 2015. Nižší produkci způsobily odstávky. I tak Temelín vyrobil ze všech českých zdrojů nejvíc: jeho elektřina by vystačila českým domácnostem na deset měsíců, jižní Čechy by s ní vydržely téměř čtyři roky.