"Byla jsem minulý týden na jednání, kde jsem vedení firmy (FTC Group) předala obecné investiční pobídky města Jeseník, které zastupitelstvo schválilo směrem k investorům. Nabídky si převzali a řekli, že příprava projektu stále pokračuje, avšak konečnou lokalitu neuvedli," uvedla Fomiczewová.

Starostka upozornila, že investiční záměr FTC Group se možná nečekaně zkomplikuje. "Naznačili nám, že se věci trošku komplikují s ohledem na rusko-ukrajinský konflikt," podotkla. Podle údajů z obchodního rejstříku ve firmě FTC Group figurují jména ruských podnikatelů. Společnost se specializuje například na investice do projektů rizikového kapitálu a působí v Evropě, na Dálném východě, v Asii, Latinské Americe a v Africe.

Vedení FTC Group už dříve uvedlo, že uvažuje o více lokalitách v Česku a zahraničí, kde by továrnu mohla postavit. Jesenicko dlouhodobě vykazuje jednu z nejvyšších nezaměstnaností v zemi a tato investice by horskému regionu pomohla, takže radnice projekt pečlivě sleduje a snaží se firmě vyjít vstříc.

Město pro firmu FTC Group už delší dobu blokuje pozemky v průmyslové zóně, které byly původně určeny pro stavbu betonárny firmy Kareta. "Pozemky jsou stále rezervované. Nedávno jsme je zkultivovali a jsou připravené k okamžitému zahájení stavby," podotkla starostka. Společnost FTC Group si už dříve nechala zaslat podrobné informace například o tom, jak jsou pozemky v Jeseníku napojeny na inženýrské sítě, a také jejich detailní nákresy.

Vyjádření firmy FTC Group, která se na svých internetových stránkách prezentuje jako soukromá mezinárodní investiční skupina, se ČTK nepodařilo získat. Projekt stavby továrny má podle místostarosty Jeseníku Libora Halase (Mladí pro Jeseník) dvě fáze. V každé z nich by mohlo vzniknout 500 až 600 pracovních míst. Výše investice nebyla zatím zveřejněna. Podle Halase firma razí strategii, že projekty nekomentuje do doby, než si definitivně vybere místo pro jejich realizaci.