Nostalgická vzpomínka na prvorepublikovou idylku nesená na křídlech autobiografického rozjímání. I tak popisují rozmarné Postřižiny filmoví odborníci. Diváci na příběhu o Maryšce (Magda Vášáryová, 72) a jejím manželovi Francinovi (Jiří Schmitzer, 71) obdivují především typický humor Bohumila Hrabala (†82) a schopnost Jiřího Menzela (†82) převést jej na plátna kin. Na nich byl uveden v premiéře před 40 lety, 1. února 1981. Loni v létě se jí dočkala také digitálně vyčištěná verze. Suchar Francin (inspirovaný Hrabalovým otčímem) tak měl znovu plno práce s pivovarem i svou krásnou ženou, jíž k lumpárnám sváděl jeho bratr Pepin.

Ustaraného Francina skvěle ztvárnil Jiří Schmitzer, v roce 1983 si zahrál v další hrabalovské adaptaci, Slavnostech sněženek.
Autor: Bontonfilm

„Čudla“ pro režiséra

Snímek je nabitý hereckými osobnostmi, byl třeba teprve třetím celovečerním filmem Miroslava Donutila (69). „To bylo úžasné. Měl jsem možnost najednou stát vedle pana Hrušínského a dokonce s ním chytat ryby. Čtyři hodiny nejkrásnějšího mlčení, jaké jsem kdy zažil,“ vzpomíná dodnes na roli kočího Martina. Vedle Rudolfa Hrušínského (MUDr. Gruntorád, †73) se na plátně objevili třeba Petr Čepek (†54) jako kominický mistr de Giorgi, kadeřník Boďa v podání Oldřicha Víznera (73), ale třeba také v malé roli, takzvané „čudle“, režisér Zdeněk Podskalský (†70). „Vlasy paní sládkové a kašna na náměstí jsou ozdobou tohoto města!“ pronáší jednu z hlášek, kterým ani čas neubral na osobitosti.

Podívejte se na upoutávku remasterované verze filmu:

Video
Video se připravuje ...

Vnady paní pivovarníkové, ukřičený strýc Pepin a přehlídka filmových hvězd se vybaví každému, kdo jednou viděl Postřižiny. I v remasterované verzi... • VIDEO NFA

Pepin zastínil všechny

Největší oblibu a srdce diváků si získal svérázný, hlučný a řečný strýc Pepin v podání Jaromíra Hanzlíka (72). „Ten Francin je nějaké chabrus na nervy. Měl by si podle spisku páně Batysty omévat přirození vlažnó vodó,“ křičí na plné pecky, zatímco jeho bratr si z něj zoufá. Herec vzpomínal na Menzela pro Reflex: „Z něj vždycky bylo cítit, jak má rád lidi. Chtěl je bavit, ale taky povznést,“ řekl. Přiznal také, že díky spolupráci přestal po natáčení Postřižin kouřit. Pepinovu větu: „Nudíte se? Kupte si medvídka mývala,“ díky jeho podání znají i ti, kdo paradoxně film nikdy neviděli. Původně přitom byla role nabídnuta Vladimíru Menšíkovi (†58).

Slavná scéna: Na skutečný komín pivovaru v Dalešicích na Třebíčsku lezli kaskadéři, blízké záběry s herci se točily na zhruba dvoumetrové maketě.
Autor: Bontonfilm

Pro film se upsal

Jak sám Menzel přiznal, kdyby nepodepsal takzvanou Antichartu, nikdy by neměl možnost Postřižiny točit. „Nemám špatné svědomí, že jsem ji podepsal. Nevím, proč bych se měl omlouvat, když se neomluvili ti, kteří mne k tomu donutili,“ svěřil Reflexu s tím, že na začátku normalizace byl dlouho odstaven od práce. Hrozilo, že tomu tak bude i v roce 1977 po kampani převážně kulturních osobností odsuzujících komunistickou vládnoucí moc v prohlášení Charty 77.

O čem jsou Postřižiny

Lyrická komedie vyvěrá ze vzpomínek na poklidný život v městečku, kde byl Hrabalův otec správcem pivovaru. Sled humorně laděných epizod spojených hlavními protagonisty je protkán stále probíhajícím konfliktem snaživého Francina se správní radou, tvořenou představiteli města. Francinovu kariéru ohrožují především ztřeštěné kousky hlučného Pepina, ale též neodolatelné fluidum paní správcové, kterému podléhají všichni pánové.

Víte, že: ...skutečný význam slova postřižiny, neboli tonzura, je obřadné ustřižení vlasů, jež u mnoha kultur celého světa od pradávna symbolizovalo zasvěcení do určitého společenství?

Fotogalerie
20 fotografií