Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rodina po skoku Romana (†15) ze střechy školy: Ponižovali ho i učitelé!

Autor: btk - 
28. února 2024
16:00

Na konci února uplynuly tři měsíce od tragické sebevraždy patnáctiletého Romana, který se rozhodl skočit ze střechy základní školy ve slovenských Parchovanech. Rodiče zesnulého chlapce mluví o šikaně, které jejich syn čelil ze strany studentů, a poukazují na učitele, kteří o situaci prý věděli a nijak nepomohli. Podle rodiny Romana dokonce sami ponižovali! Případem se zabývá školní inspekce!

Rodiče tragicky zesnulého Romana tvrdí, že jejich syn čelil dlouhodobé šikaně a svůj díl viny na neštěstí podle nich mají i učitelé a vedení školy. „Učitelka Romču jednou nechtěla pustit na toaletu. Co víc, ponížila ho při tom před celou třídou,“ řekl Romanův tatínek, podle kterého Romana ve škole sledovali na každém kroku. Ředitel mu údajně při každé příležitosti bral telefon a maminku často volali do školy, aby synův telefon vyzvedla. Jak uvádí deník Plus JEDEN DEŇ, šikanu se pozůstalí rodiče snažili ze všech sil řešit a školu pravidelně informovali. Ta ale nijak nezasáhla.

„Pojď čů*áku. Tak dělej, skoč!“ To byla slova spolužáků, jen pár sekund před skokem patnáctiletého chlapce ze střechy základní školy ve slovenských Parchovanech. Život si vzal dobrovolně na konci listopadu během přestávky. Jeho poslední chvíle sledovala maminka na vlastní oči.

Učitelé nepomohli, bylo jim to jedno?!

Rodiče se rozhodli obrátit na školní inspekci. Mají podezření, že ze strany školy došlo hned k několika pochybením. „Zaráží mě, že se do dnešního dne školní inspekce nezabývala postupy na ZŠ v Parchovanech. Pan ředitel, který mého syna ponižoval a zesměšňoval, stále sedí na vyhřáté ředitelské židli. Když se dítě pokouší oknem vylézt na střechu, tak byste se přeci měli snažit něčemu takovému zabránit všemi možnými způsoby. Učitelka se mu snažila domluvit pouze slovně,“ uvedl otec.

Sám otec na sociálních sítích rozjel kampaň proti šikaně. Dodává, že pro školy není ochrana dětí prioritou, šikana se na školách stupňuje a šíří jako mor. Navštívil i několik žáků se sebevražednými sklony, včetně jedné žákyně z Popradu, která se na otce Romana obrátila právě kvůli ponižování ve škole.

Video  Roman, který spáchal sebevraždu kvůli šikaně, zanechal dopis na rozloučenou.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Faith ( 1. března 2024 07:20 )

Můžu se jen zeptat, čím si šikanovaný zaslouží šikanu?
Na základní škole jsem měla spolužačku, kterou šikanovaly děti jen proto, že byla ze sociálně slabší rodiny (měla atopický ekzém, děti se ji štítili, navíc bydleli ve starém vlhkém domě, takže to bylo i dost cítit), i já osobně jsem s tím měla trochu problém, ale v životě by mě nenapadlo se tomu člověku posmívat a už vůbec ne za něco, za co ten člověk nemůže. A na střední škole jsem to byla já, po kom se vozila sama učitelka jen proto, že jsem vybočovala z davu (měla jsem jediná ze třídy piercing - v obočí) a neuměla se bránit, nestála jsem o konflikt a zbytečně na sebe neupozorňovala chováním, tudíž jsem byla slabší jedinec, na kterého si učitelka troufla, byť jsem na to možná nevypadala.

Faith ( 1. března 2024 07:11 )

Víte,ono nic není jen černé nebo bílé,já sama před x lety zažila šikanu ze strany učitelky,která mě ponižoval před celou třídou.Více žáků mělo s dotyčnou učitelkou problém a když to moji rodiče řešili a přišel do třídy ředitel,který se zeptal,kdo všechno má s učitelkou problém,ať zvedne ruku,byla jsem jediná,tudíž ředitel usoudil,že problém nebude v učiteli a dál se to neřešilo.Žádný psycholog mi naídnut také nebyl.Bohužel učitelka se po mně vozila dál,vyhrožovala reparáty,neustále mě zkoušela před celou třídou a dávala mi špatné známky.Nakonec jsem přešla na jinou školu a bylo to to nejlepší řešení.Následky si ale nesu do dnes.A největším paradoxem je,že tato učitelka na škole již neučí a věnuje se osobnímu rozvoji a "pomáhá" lidem najít efektivní a pravdivou cestu ke změně jejich reality a vytvoření si vlastního šťastného života.

Lila122 ( 29. února 2024 05:11 )

Všechno je dané výchovou.Dotyčný chlapec byl z nějakého důvodu všeobecně všemi ve škole považovaný za velmi slabý společenský článek,který se neuměl a nedokázal bránit a byl možná až moc citlivý.Otec pracoval mimo domov a vychovávala ho pouze matka. A tento hoch byl nepřehlédnutelný pro všechny,kteří doma byli trestání a zažívali sparťanskou vých­ovu.Kom­penzo­vali si na něm svoje mindráky a nikdo ze zúčastněných význam svého chování nechápal.Prostě dělali to,co žili doma.Matka měla být všímavější a empa­tičtěj­ší.Kon­zulta­ce se školou,která se ke všemu postavila zády byla nedostatečná.Měla se obrátit na instanci nad školou­,ospod­,psych­ologa,­tera­peuta,­což je otázka času a financí.Bylo potřeba pochopit,proč na chlapce okolí reaguje šikanózně a byl okolím soustavně ponižovaný.Škola se k tomu určité měla postavit jinak,ale mělo se i pracovat s chlapcem.Skoly již dnes mají dětské psychology.V Parchovanech asi na psychologa není rozpočet.

Eda Sztwiertnia ( 29. února 2024 00:45 )

Šikana. To je problém veký. A je třeba se nad tím zamyslet proč jsou někteří jedinci šikanovaní. Proč není ve školách povinná hodina alesponň jednou za měsíc stejně jako tělesná výchova tak i ta duchovní. Děti by měli svému učiteli, kantorvi atd. nahlásit beze strachu že se děje něco zlého. I když některý šikanovaný by si to možná zsloužil nsmí se to dělat.Tak ale spoň vidím boj proti šikaně já.

MADONNA ( 28. února 2024 23:28 )

dobře jste to napsal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání