Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Roman (†15) se zabil kvůli šikaně: Rodiče našli dopis na rozloučenou, bolestivá poslední slova

Autor: jel - 
11. února 2024
19:38

Smutná událost se stala minulý rok v listopadu. Žák deváté třídy ZŠ Parchovany na Slovensku, Roman, 20. listopadu spáchal sebevraždu skokem ze střechy. Důvodem byla údajně dlouhodobá šikana. Spolužáci si chlapce dokonce natáčeli těsně před smrtí a ke skoku ho povzbuzovali. Nešťastní rodiče nyní našli chlapcův dopis na rozloučenou. „Poslední zpráva pro všechny,“ napsal teenager.

Osudný den se během přestávky Roman vplížil na střechu školy, odkud se pak chystal skočit. Na internetu stále koluje děsivé video, ve kterém na Romana spolužáci řvou a povzbuzují ho tím ke skoku. Z něj je patrné, že Roman před skokem váhal. „Romane, pojď dolů, č**áku. Romane, skoč!“ zaznívalo. Na místě měla být přítomna i matka chlapce. Prosila syna, aby neskákal.

Bohužel mladík nakonec skočil a na následky zranění potom v nemocnici zemřel. Podle rodičů a blízkých celé události předcházela dlouhodobá šikana ze strany spolužaček, kterou škola neřešila. Vše vyvrcholilo incidentem na narozeninové oslavě, kdy se kamarád Romana před šikanátorkami nezastal. 

Poslední zpráva pro všechny

Rodina nyní v chlapcově telefonu našla dopis na rozloučenou. Bolestná slova nešťastného chlapce vhání slzy do očí. Část dopisu zveřejnila se svolením rodičů TV JOJ. V textu Roman věnoval poslední slova zvlášť mamince, tatínkovi, sestře Nikol, řediteli školy i celé deváté třídě. 

Teenager v dopise píše, že byl dlouhodobě šikanován a škola mu nepomohla. Popsal také, že celé školní prostředí ho zničilo a zdeptalo. I přes veškeré útrapy, které od spolužáků snášel, pro ně měl na závěr i hezká slova. „Nakonec vás mám všechny rád, některé víc než jiné, ale přeji vám všem štěstí a dobrý život, teď už bez Romana,“ uvedl. Svěřil se také, že byl do jedné kamarádky zřejmě zamilovaný, protože se k němu jediná nechovala špatně. 

„Zkrátka děkuji, byla jsi ta nejlepší máma na světě a lepší jsem mít nemohl, pozdravuji tě naposledy,“ napsal chlapec mamince. Osobní vzkaz věnoval i tátovi. V něm se zmiňuje, že táta často nebyl doma a že mu občas přišel jako cizinec. „Samozřejmě si tě vážím a děkuji ti za všechno. Jsi ten nejlepší otec na světě, jen mě mrzí, že jsem s tebou netrávil víc času. Naposledy tě miluji, tati.“

Vyšetřování má nyní odhalit, do jaké míry a v čem škola pochybila.  Podle výpovědí rodičů vedení dlouhodobě ignorovalo Romanův stav a o šikaně vědělo. K situaci ale přistupovalo spíše laxně. Ředitel školy po incidentu na základě petice odstoupil.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí: 116 111 nebo v Centru krizové intervence: 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop a zdarma.

Video  Roman, který spáchal sebevraždu kvůli šikaně, zanechal dopis na rozloučenou  - TV JOJ
Video se připravuje ...

UFO1 ( 12. února 2024 07:38 )

Nejsou jsou to obětí systémů,jsou to chudáci,je třeba se postavitza ty děti, žáky astudenty, než se smířit s dalšími tragédiemi i střelbami

UFO1 ( 12. února 2024 07:33 )

Ve školách se vytváří podhoubí pro vznik šikany ,psychicky zdravé jedince ve školách ošetřují jako nemocné,a to psyc­holo­gové,­meto­dici,­speci­alni pedagogové, šťouráji a vyhodnocují děti a tim se to zlé v kolektivu spouští, nedávají dětem svobodný prostor,. stejně jako zubař nevrtá zdravé zuby neměl by psycholog apodobni léčit zdravé děti a aplikovat na ně metody pro psychicky nemocné...

UFO1 ( 12. února 2024 06:34 )

Proč zveřejňuje Slovensko? Český blesk by měl zveřejňovat Česko,aby se tragédie neopakovaly, ať jde o skoky, věšení, střelby.. vše má své viniky, vždy je za tím psychické trápení, neřešené šikany.. . každý absolvent dnešního školství vi,co tu šikanu ve školách spouští....

MADONNA ( 11. února 2024 23:52 )

Škola o tom údajně věděla, ovšem neřešila. V první řadě, by si tohle měli ohlídat učitelé a vedení škol, protože někdy o tom rodiče ani nemusí vědět, když se jim jejich dítě nesvěří, ať už je to z jakéhokoliv důvodu.Samozřejmě pokud o tom ví, chce to ihned začít řešit se školou, s rodiči šikanátorů, nebo s PČ.

MADONNA ( 11. února 2024 23:41 )

Ty dnešní smradi jsou takový bastardi,že to nemá obdoby...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání