Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smrtelným morem se po mnoha letech opět nakazil člověk: Chytil ho od své kočky?!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: INT, Profimedia.cz)
Autor: btk - 
19. února 2024
05:00

Ve státě Oregon se potvrdil případ nakažení člověka dýmějovým morem. Ten v minulosti vyhubil milióny obyvatel po celém světě. Jedná se o první případ nákazy v Oregonu za posledních osm let. Bakterie pravděpodobně pochází z domácí kočky, u které se také projevily příznaky. Pacient leží v nemocnici, podle dostupných informací podaná antibiotika proti nemoci zabírají. 

Pacient v Oregonu se podle hygienika Richarda Fawcetta morem pravděpodobně nakazil od svého domácího mazlíčka. U jeho kočky se totiž také objevily příznaky nemoci. Infekce tohoto druhu většinou začíná příznaky podobnými chřipce, tedy únavou, horečkou, zimnicí a bolestí hlavy. Později se přidává zduření lymfatických uzlin, které mohou přejít v moru typické, hnisem prostupující rány. Pokud mor není dostatečně včas zachycen, může bakterie napadnout také plíce nakaženého.

Právě pacient v Oregonu podle vědeckého serveru Science Alert začal v nemocnici kašlat, jedná se proto s největší pravděpodobností o těžký případ.

Úřady neuvedly, jak se nákaza přenesla z kočky na majitele. Obecně je známo, že bakterie Yersinia pestis obvykle infikuje malé savce a blechy. Ty nákazu dále kousnutím šíří. V minulosti patřily mezi nejběžnější přenašeče krysy.

Antibiotika nahradila pouštění žilou

Dýmějový mor naštěstí už dávno neznamená ortel smrti. Současná antibiotika dokážou proti bakterii Yersinia pestis bojovat v případě, pokud je nemoc včas zachycena. Antibiotika s největší pravděpodobností zabraly také v případě nakaženého pacienta v Oregonu. Do izolace se dostali i pacientovi blízcí, kteří s ním přišli do styku.

Sarka Matyasova ( 28. února 2024 09:04 )

od kočky ne, od blechy..

Lomikel ( 20. února 2024 08:02 )

správně, jak známo i civilní strážník Bretschneider byl sežrán vlastními psy.
Ve vlastním bytě... 😁

Uživatel_5650027 ( 20. února 2024 02:13 )

Cítíte se velmi sám! Novináři hledají senzaci...třeba napíší o Vás článek...zlý a plný nenávisti člověk, který nenávidí zvířata i lidi...jeho vlastní rodina se mu raději vyhýbá a návštěvu omezí na nejnutnější dobu, protože jeho zloba je hnusná...děti se ho bojí a dospělí rádi tráví volný čas v pohodě...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání