„Uchování vlastního mikrobiomu je prevencí pro případ vážného onemocnění,“ zmínil mikrobiolog Petr Ryšávka (45). Uložení vlastních zdravých bakterií může být užitečné třeba při náhlém propuknutí Crohnovy choroby, metabolických nemocí či alergií.

Analýza a uskladnění vyjde do 20 000 korun, banka pojme až 2 000 klientů. Výzkumníci už mají první objednávky z ČR i SR.

Léčba vlastními bakteriemi

Bakteriálních kmenů jsou ve střevech stovky. Každý je má v jiném složení a poměru. „Vyprodukovat mikrobiom skutečně na míru si tedy dokážeme jen každý sám ve svém střevu,“ uvedl Ryšávka. Jeho tým plánuje ve vznikající bance analyzovat a ukládat vzorky zdravých lidí, kteří si je mohou v případě pozdější nemoci nechat transplantovat.

Bakterie věčného mládí

Stárnutí člověka a zvýšení rizika úmrtí určují zásadním způsobem právě střevní bakterie. „Jejich složení se během života dosti výrazně mění. Například bifidobakterií, které bývají označovány bakteriemi věčného mládí, mívají kojenci ve střevě až 90 procent. U sedmdsátiletého seniora však bývá jejich množství sníženo na pouhé tisíciny procenta,“ řekl mikrobiolog Petr Ryšávka.

Fekální transplantace

Mikrobiom úzce souvisí s imunitou a pro správné fungování těla je důležité, aby byl zdravý. Jeho funkčnost narušuje například opakovaná léčba antibiotiky, prodělaná chemoterapie nebo závažná střevní infekce. Jednou z možností obnovení poškozeného mikrobiomu je fekální transplantace, kdy lékaři dopraví do těla pacienta vzorek cizí stolice s příznivějším poměrem přátelských bakterií.

VIDEO: Stomie v parku: Co s uvolněným pytlíkem? Stomie v parku: Co s uvolněným pytlíkem? 

Video
Video se připravuje ...

Stomie v parku: Co s uvolněným pytlíkem? Pacientská organizace stomiků České ILCO, www.jetojendetail.cz