Skleníky s kvetoucími kaméliemi budou otevřené do konce února. Příchozí je mohou navštívit od středy do soboty, vždy od 9. do 15. hodin. „Skleníky rájeckého zámku jsou unikátní v tom, že je zde ve sbírce 200 odrůd kamélií, které byly vyšlechtěny právě u nás a nejsou k vidění nikde jinde," zdůraznila kastelánka Zdeňka Kalová.

Kaméliové keře pocházejí z lesů východní Asie a pro jejich pěstování je důležitý dostatek světla a teplota do 15 stupňů Celsia. Někdy se kaméliím  přezdívá zimní růže proto, že kvetou koncem zimy. Květy mají různé barvy od bílé a krémové po všechny odstíny červené a fialové.

„Pěstování kamélií je poměrně náročné. Potřebují opravdu hodně světla, letošní zima pro nás kvůli nedostatku slunce není ideální," dodala kastelánka.

Video
Video se připravuje ...

V zámeckých sklenících v Rájci opět kvetou kamélie TV Blesk Zdeněk Matyáš

Na otevřené zámecké skleníky naváže výstava v přízemí zámku s názvem Kamélie – v královských zahradách. Cílem výstavy je představit příběh o tom, jak se keře začaly pěstovat v Evropě.

„Vypráví se, že přírodovědec švédského původu Carl Peter Thurnberg přivezl do Evropy v roce 1776 čtyři kaméliové keře. Ty byly prodány na čtyři královské dvory. Jedna z nich byla prodána na německý zámek Pillnitz, kde údajně kvete dodnes," řekla Kalová.

Fotogalerie
24 fotografií